(Δελτίο Τύπου) Oλοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Photo Gallery

Oλοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, έλαβε μέρος στο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Θεσσαλονίκης, στο οποίο προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Όρθρο, μετέφερε εκεί αποτμήματα των ιερών λειψάνων των Αγίων Επταρίθμων Μαθητών των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ παράλληλα στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε θερμώς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθηνε προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις, ομίλησε επικαίρως για το πολυσήμαντο έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Πέντε Βρύσεων, ενώ στη συνέχεια κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών του Θεολογικού Συμποσίου με θέμα: «Μνήμη των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Ελλήνων Θεσσαλονικέων» στην αίθουσα "Πατριάρχης Βαρθολομαίος" της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Τις εργασίες του Θεολογικού Συμποσίου άνοιξε η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «ο Απόστολος Παύλος» με ύμνους από την ακολουθία των Αγίων, ενώ χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, εμπνευστής και οργανωτής των εορτίων εκδηλώσεων.

Εόρτιο Χαιρετισμό-Μήνυμα απέστειλαν 1) η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δια του οποίου συνεχάρη και ευχήθηκε πλήρη επιτυχία των οργανωθεισών εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν, όπως σημείωσε, στην περαιτέρω διάδοση του διαφωτιστικού μηνύματος των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, 2) ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δια του οποίου ευχήθηκε την ευόδωση των εργασιών του Επιστημονικού-Θεολογικού Συμποσίου, καθώς 3) και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμος ο οποίος αναφέρθηκε στις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία του Θεολογικού Συμποσίου.

Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων του Συμποσίου «Μνήμη των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Ελλήνων Θεσσαλονικέων» κάλυψαν, o ελλογιμώτατος καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως διά την Νόσον του Alzheimer και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατος κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, με θέμα «Η αξία της υπερβάσεως του δόγματος της Τριγλωσσίας από τους Αγίους Κύριλλον καί Μεθόδιον». Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Ματουρέλι, Θεολόγου και Μεταπτυχιακού Φοιτητού Βαλκανικών Σπουδών, με θέμα: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ως αφετηρία του πνευματικού φωτισμού των Ρώσων» και του ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Νιχωρίτη, Καθηγητού Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Ἡ οικουμενική διάσταση του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και το μήνυμά τους σήμερα».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό και οι ιερείς της Μητροπόλεως μας, οι οποίοι ανήκουν στο Τμήμα Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Ακαδημίας, προς τους ομιλητές του Συμποσίου σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι ανέπτυξαν και κάλυψαν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας