(Δελτίο Τύπου) Πανήγυρις επί τη εορτή του Αγίου Μοδέστου, προστάτου των ζώων και των κτηνοτρόφων

Photo Gallery

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ε.έ, εορτή «των Αγίων Προπατόρων», Θεοφανούς της Βασιλίσσης και Αγίου Μοδέστου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής.

Προ της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Μοδέστου, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των ζώων και των κτηνοτρόφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της κοινότητος της Λητής υπάρχει από παλιά ιστορική Αδελφότητα με το όνομα του Αγίου Μοδέστου η οποία τον τιμούσε ιδιαιτέρως και η οποία ετέλεσε Δέηση μετ’ αρτοκλασίας ενώ παράλληλα διαβάστηκε η ευχή του Αγίου Μοδέστου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του τιμωμένου Αγίου τονίζοντας το γεγονός ότι θεράπευε όχι μόνον ανθρώπους, αλλά και τα ζώα που εκείνοι εξέτρεφαν, γι’ αυτό και είναι αγαπητός στο λαό και θεωρείται προστάτης και θεραπευτής των ζώων.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανέλυσε εκτενώς την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, η οποία μας κάνει λόγο για την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, με τη γνωστή σε όλους μας παραβολή του Δείπνου αλλά παράλληλα και άγνωστη σε όλους μας ως προς το βίωμα της πληρότητος του περιεχομένου της, έρχεται να μας δώσει το μεγάλο μήνυμα της αγάπης του Θεού. Λέμε ότι ημέρες αυτές είναι μέρες γιορτινές, ημέρες αγάπης και λέμε ότι αλλάζουμε το κλίμα δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Την αληθινή, όμως, ευχάριστη ατμόσφαιρα μέσα στη δυστυχία του ανθρώπου μετά την πτώση του στην αμαρτία έρχεται και την δημιουργεί ο ίδιος ο Θεός. Εκείνος δημιούργησε τον ουρανό και τη γη, τα σύμπαντα, Εκείνος μας χάρισε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, και μας συγχωρεί, όταν αμαρτάνουμε, και δεν μας αφήνει στο θάνατο, όταν πεθαίνουμε. Ο Ένας και Αληθινός Θεός αμέσως μετά την πτώση του ανθρώπου οικοδόμησε ένα ολόκληρο σχέδιο για να φτάσει στο σημείο το ιστορικό να σαρκωθεί και να γεννηθεί εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου.

Ο Θεός, όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης μας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μας καλεί κάθε φορά στη Θεία Λειτουργία και μας προσφέρει το δείπνο της Βασιλείας του, το όποιο είναι το δείπνο της αγάπης του Θεού που είναι ανώτερο από όλα τα δείπνα και από όλα τα γεύματα. Γιατί ο Θεός χρησιμοποιεί την έννοια του Δείπνου στην παραβολή; Γιατί πολύ απλά το φαγητό εξασφαλίζει στον άνθρωπο τη ζωή και αν δεν φας θα πεθάνεις. Έρχεται, λοιπόν, ο Κύριος και μας δίδει με το δείπνο της αγάπης Του, τροφή αθανασίας, γιατί η Θεία Κοινωνία είναι τροφή αθανασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ευχήθηκε προς όλους, οι ημέρες αυτές που είναι μια πορεία, ένας δρόμος που οδηγεί στη Βηθλεέμ, να είναι μέρες πνευματικής περισυλλογής και πνευματικού προβληματισμού, αφήνοντας στην άκρη ό,τι μας χωρίζει από τον Θεό και τον συνάνθρωπο, ώστε να αγαπήσουμε ό,τι μας ενώνει με τον Θεό και τον συνάνθρωπο για να ζήσουμε τη χαρά του σπηλαίου της Βηθλεεμ, την χαρά του δείπνου και να μας αξιώνει ο Θεός να είμαστε στους εκλεκτούς του δείπνου της αγάπης και της Βασιλείας Του.

Να σημειωθεί ότι το ιερό και χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Μοδέστου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής προς ευλογία και αγιασμό των πιστών μέχρι την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, διάστημα στο οποίο θα τελούνται καθημερινώς το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας