(Δελτίο Τύπου) Εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Photo Gallery

Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το απόγευμα της Δευτέρας τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ενορίας του Δρακοντίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλισε επικαίρος αναφερόμενος στα νοήματα της εορτής. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Σεπτής Εικόνος της Μεταμορφώσεως στους κεντρικούς δρόμους του Δρακοντίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Σοχού.

Παρέστησαν μεταξύ των άλλων αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών από τα μοναστήρια της επαρχίας, καθώς και πλήθος πιστών που με κατάνυξη και ευλάβεια παρακολουθούσαν την Ιερά Αγρυπνία η οποία τελέσθηκε σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης τόνισε πως ο ίδιος ο Θεός που φανερώθηκε στον Μωυσή και στον Ηλία, ο ίδιος ο Θεός που φανερώνεται κατά την διάρκεια της Θείας του Μεταμορφώσεως ενώπιων των Αγίων Του μαθητών είναι ο ίδιος ο Θεός που φανερώνεται και μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Πρέπει τον Θεό να τον καταστήσουμε «εμπεριπατούντα και ενοικούντα» εν ταις καρδίαις ημών, πλησιάζοντας Τον με την ζωή μας, καθαροί από «παντός μολυσμοῦ σαρκός καί πνεύματος» επιτελούντες Αγιοσύνη Θεού. Αν το πράξουμε τούτο, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, τότε δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να βιώσουμε όλες εκείνες τις αγιοπνευματικές εμπειρίες που μας γεμίζουν με χαρά και ευφροσύνη δίδοντάς μας παράλληλα και την πληρότητα που αναζητούμε στην καθημερινότητα μας, διότι η πληρότητα του βίου και της ζωής μας βρίσκεται στο φως στης ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος μέσα από την Θεία του Μεταμόρφωση έρχεται να μας δείξει ποιος είναι ο δρόμος, ο προορισμός και τι είναι εκείνο που μας περιμένει οδηγούμενοι στην αληθινή δόξα Του, που είναι η δόξα του Θεού και μέρος της οποίας παρεχώρησε ο Κύριος στους μαθητές Του να δούνε.

Ο καθένας μας, υπογράμμισε ο Ποιμενάρχης μας, μπορεί κατά το μέτρο το δυνατό να βιώσει αυτή την μεθεκτική εμπειρία αλλά πρέπει πρώτα να έχουμε καθαρή καρδιά όπως μας λέγει και το λόγιο «μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται», χωρίς καθαρή καρδιά ο άνθρωπος όχι μόνο δεν μπορεί να δει τον Θεό αλλά δεν μπορεί να βιώσει την αλήθεια, την ελευθερία, την αρετή και την χαρά, γιατί δυστυχώς η ζωή της αμαρτίας κρατά τον άνθρωπο απομονωμένο από τον Θεό. Η αμαρτία είναι εκείνη που αλλοτριώνει τον άνθρωπο και τον παραμορφώνει οδηγώντας τον στο κακό. Καλούμεθα, κατέληξε, ως Χριστιανοί να έχουμε στο νου μας φρόνημα αγωνιστικής πορείας και να πορευώμεθα δίπλα τον Κύριο. Καθημερινά πρέπει να πλησιάζουμε πιο κοντά στον Θεό βγάζοντας από πάνω μας, κάθε τι που μας απομακρύνει από τον Θεό και τον συνάνθρωπο μας και να δίδουμε σημασία στο τι μας λέει ο Κύριος και όχι κάποιοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι θέλουν το κακό και την αμαρτία να κυριεύει στον κόσμο.

Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ευλόγησε τα προσφερθέντα κατά το έθιμο σταφύλια ενώ προέβη και στην χειροθεσία ενός νέου αναγνώστη, ο οποίος θα βοηθάει τους πατέρες της Ιεράς Μονής στο αναλόγιο και στο Ιερό Βήμα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας