(Φωτογρ. Υλικό) Με λαμπρότητα και κατάνυξη η εορτή της Ινδίκτου στη Μεγάλη Εκκλησία

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και σύμφωνα με την τάξη και την παράδοση της Πρωτόθρονης Μεγάλης Εκκλησίας εορτάσθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η εορτή της νέας Ινδικτιώνος καθώς και η εορτή της Παναγίας της Παμμακαρίστου, η ιερά εικόνα της οποίας φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι η πρώτη ημέρα του Εκκλησιαστικού Έτους είναι αφιερωμένη από τον Οικουμενικό Θρόνο στην προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την διαφύλαξη της Δημιουργίας του Θεού.

Κατά τον Μέγα Εσπερινό του Σαββάτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή όπου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλης κ. Αθανάσιος Αστρακάς, ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, Αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, υπό τον κ.Γεώργιο Πλοκαμάκη, πιστοί από την Πόλη αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την Κυριακή, 1ην Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου, Γέροντος Δέρκων Αποστόλου, Σικάγου Ιακώβου, Πέργης Ευαγγέλου, Θεοδωρουπόλεως Γερμανού, Τρανουπόλεως Γερμανού, Καρπάθου και Κάσου Αμβροσίου, Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου, Πριγκηποννήσων Ιακώβου, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Μύρων Χρυσοστόμου, Σασίμων Γενναδίου, Ικονίου Θεολήπτου, Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου, Ρόδου Κυρίλλου, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου, Προύσης Ελπιδοφόρου, Σιγκαπούρης Κωνσταντίνου, Αυστρίας Αρσενίου και Κυδωνιών Αθηναγόρου.

Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Βαρθολομαίος, ανέγνωσε, από του Ιερού Άμβωνος το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ημέρα προσευχών υπέρ της προστασίας της κτίσεως.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος, ο Πρέσβυς Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Πρίγκιπας Παύλος της Ρουμανίας, μαζί με την σύζυγό του Πριγκίπισσα Λία, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η καθιερωμένη ευχή και η Πράξη της νέας, Ζ’ Ινδικτιώνος, την οποία στη συνέχεια υπέγραψε. Στη συνέχεια υπέγραψαν οι Ιεράρχες που συγχοροστάτησαν με τον Πατριάρχη στη Θεία Λειτουργία.

Δελτίο Τύπου - Φωτογραφικό Υλικό του Νίκου Μαγγίνα τον οποίο
και ευχαριστούμε για την ευγενή παροχόρηση των φωτογραφιών.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας