(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου - Πέντε Βρύσεων

Photo Gallery

Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου ε.έ., ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τους Αγίους Φωκά τον Ιερομάρτυρα και Θαυματουργό, Ισαάκ και Μαρτίνο τους Μάρτυρες, Κοσμά τον Ζωγραφίτη και τους 26 Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη εις τον Ιερόν Ναόν Γεννήσεως της Θεοτόκου - Πέντε Βρύσεων.

Στον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό της ενορίας των Πέντε Βρύσεων, όπου φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου ή Πεντεβρυσιώτισσας που έφεραν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα του Πόντου το 1922, παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ανασταδιάδης, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παππάς καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Πέντε Βρύσεων και του Δήμου Λαγκαδά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ανεφέρθη εκτενώς στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή του Αποστόλου Λουκά η οποία μας ομιλεί για την κλήση των πρώτων τεσσάρων μαθητών για το Αποστολικό έργο του Ιησού καθώς και για το εκπληκτικό ψάρεμα που έγινε από τους Πέτρο, Ανδρέα, Ιάκωβο και Ιωάννη, κατόπιν υποδείξεως Του, το οποίο και προκάλεσε «θάμβος» στον Πέτρο οδηγώντας τον στην ομολογία: «Ἔξελθε ἀπ’ ἐμοῦ, ὅτι ἀνὴρ ἁμαρτωλός εἰμί, Κύριε».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε μεταξύ των άλλων ότι από εκείνη τη στιγμή οι μαθητές άλλαξαν προτεραιότητες στη ζωή τους δίδοντας πλέον βάρος στη διδασκαλία και τον λόγο του Μεγάλου Δασκάλου, αφήνοντας τα πάντα και ακολουθώντας τον Χριστό. Για εμάς, σήμερα, καθώς διερχόμεθα εν μέσῳ πολλών παγίδων και προβλημάτων, πολλά είναι τα δίχτυα που απειλούν την ύπαρξή μας θέλοντας να μας περιπλέξουν σε αδιέξοδα. Πρέπει, λοιπόν, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, να δώσουμε τη σωστή διάσταση των πραγμάτων βιώνοντας αυτό που ο Θεός μας φανερώνει, γνωρίζοντας ότι μέσα από τη διακονία της αγάπης και την εφαρμογή του Θείου Θελήματος στη ζωής μας μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Εκείνο που μας δίδει δύναμη, τόνισε επίσης ο Μητροπολίτης μας, είναι η αγάπη που μας ενώνει με τον Θεό και μεταξύ μας και οφείλουμε να καταλάβουμε ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, όταν όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι και να συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι πέρα από τη σύγκρουση υπάρχει η υπέρβασις καθώς η Χάρις του Θεού φανερώνεται ως αλήθεια και ως πραγματικότητα. Η εξουσία του Ιησού επιβάλλεται μέσα από τη διακονία, την αγάπης. Ο αναστημένος Ιησούς Χριστός θέλει ο κόπος μας να μην πάει χαμένος, γι’ αυτό και μας ευλογεί. Εμείς πρέπει μέσο της δικής Του ευλογίας να συντονίζουμε τη ζωή και την πορεία μας με τη ζωή και την πορεία Εκείνου που είναι πορεία Σταυρού, Θυσίας και Αγάπης. Χρειάζεται, επομένως, να έχουμε επίγνωση της αμαρτολότητάς μας. Αν το καταφέρουμε και συνειδητοποιήσουμε το πώς είμαστε εσωτερικά και όχι εξωτερικά, τότε θα γίνει ένας σεισμός μέσα μας. Είναι ανάγκη να αναζητήσουμε αυτό που λέμε καθημερινά στην προσευχή μας «ἐλθέ καί σκήνωσον ἐν ἡμῖν». Στην ψύχη μας, δηλαδή, να έλθει ο Κύριος και το Πνεύμα το Άγιο, για να γίνουμε κοινωνία προσώπων με μέτρο την αγάπη και συντελεστή τη χάρη του Θεού. Μέσα στην Εκκλησία η ζωή έχει νόημα και προοπτική, όταν αγκαλιάζει όλους του ανθρώπους ανεξαρτήτως, και τους δίδει την ευλογία του Θεού που είναι διηνεκής και συνεχής.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς ημών Μητροπόλεως καθώς και με τον τίτλο του επιτίμου Αρχιερατικού Επιτρόπου Όσσης τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παύλο Καρατζίδη, καθώς εφέτος συμπληρώνει 50 έτη ιερατικής διακονίας, η οποία είναι γεμάτη από πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο αγάπης προς τους συνανθρώπους της επαρχίας μας.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβη στην περιοχή του Κολχικού, όπου παρουσίᾳ του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεοδώρου Καράογλου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Ανασταδιάδη, του Αντιπεριφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνη Παππά και της Πρόεδρου της Κοινότητος Κολχικού κας Γεωργίας Μιχαηλίδου ετέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων του νέου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Κολχικού, το οποίο αποτελεί ένα νέο έργο διακονίας προς τον άνθρωπο και ένα κόσμημα και σημείο αναφοράς της τοπικής μας επαρχίας στεγάζοντας πολιτιστικούς, αθλητικούς και τοπικούς συλλόγους και φορείς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας