(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής - Ασκού

Photo Gallery

Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής – Ασκού, η οποία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, συνεχίστηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά μας Μητρόπολη, επ’ ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως εις το εορτολόγιο της Αγίας μας Εκκλησία, των Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης και οι οποίες θα κορυφωθούν το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου, με το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η ζωή και το έργο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης», καθώς και με τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, όπου θα αναγνωσθεί η Συνοδική Πράξις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, που θα τελεσθεί εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής, η ενορία της οποίας υπήρξε και η έδρα της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Προ της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκόμισε τεμάχιο του Σεπτού Λειψάνου, του σήμερα εορταζομένου Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης, καθώς και τον Σταυρό Ευλογίας της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, προς ευλογία των πιστών, διότι όπως ανακοινώθηκε επισήμως από σήμερα η έδρα της Αρχιερατικής περιφέρειας Ρεντίνης θα είναι η ενορία του Ασκού, στον Ναό της οποίας φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας  της Ασκονίτισσας (8ος αι.), η οποία μεταφέρθηκε από την Ανατολική Θράκη από τους πρόσφυγες.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Δαμασκηνού, η κουρά του οποίου πραγματοποιήθηκε εις την Ιερά Μονή Αγίου Βασιλείου, από τον Καθηγούμενο αυτής και Πρωτοσύγγελο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, π. Ευσέβιο Σπουργίτη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, ενώ απευθυνόμενος με πατρικούς λόγους προς τον νεοχειροτονηθέντα π. Δαμασκηνό, το όνομα του οποίου του δόθηκε προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, όπου η Εκκλησία μας θα εορτάσει για πρώτη φορά στις 27 Νοεμβρίου, του επεσήμανε το γεγονός ότι πρέπει να προσέχει στην ζωή του και να βιώνει αυτό που ειπώθηκε από τον Απόστολο Παύλο  «Χριστῷ συνεσταύρωμαι · ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός.» (Γαλ. β΄ 19-20), ζώντας καθημερινά την ενεστώσα πραγματικότητα της παρουσίας του Κυρίου μέσα στην ζωή του. Να μην αφήσει ποτέ τον εαυτό του να παρασυρθεί από την ματαιότητα του κόσμου και να μην ταυτίσει ποτέ την ύπαρξη του με επιθυμίες που φθείρουν την ψυχή και οδηγούν στην απώλεια της. Κλείνοντας την ομιλία του, τον προέτρεψε να έχει ως φωτεινό παράδειγμα της ζωής του τον Άγιο Δαμασκηνό του Στουδίτη, το όνομα του οποίου και φέρει, φροντίζοντας καθημερινά να μελετά τον βίο και το έργο του, ενώ του υπογράμμισε το γεγονός ότι πρέπει να υπηρετεί τον Χριστό και την Εκκλησία με αυτοσυνείδηση και με ολοκληρωτική αφιέρωση και αφοσίωση στο έργο του Κυρίου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας