(Δελτίο Τὐπου) Ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη εορτή του Αγ. Νικολάου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Photo Gallery

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθησαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις επί τῇ εορτῇ του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Επίκεντρο των εορτίων εκδηλώσεων υπήρξε ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της κωμοπόλεως των Λαγυνών.

Το απόγευμα της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιωάννου και με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στον κατάμεστο Ιερόν Ναόν, όπου πλήθος πιστών προσήλθε για να τιμήσει τον λαοφιλή και πολυαγαπημένο προστάτη της κωμοπόλεως των Λαγυνών Άγιον Νικόλαον και να προσκυνήσει την Θαυματουργόν Εικόνα του και το Σεπτό Λείψανό του, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αστέριος Συσκούδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιος Τράκας, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς και αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά που με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας ετίμησαν το πρόσωπο του Αγίου, ο οποίος θεωρείται και προστάτης των ναυτικών.

Τον Πανηγυρικόν της ημέρας εξεφώνησε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς ημών Μητροπόλεως και Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος και αναφέρθη εκτενώς στο βίο και έργο του Αγίου Νικολάου τονίζοντας τη σχέση που είχε ο Άγιος Νικόλαος με τους απλούς, τους ταπεινούς και φτωχούς ανθρώπους, διότι όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε υπήρξε και ο ίδιος απλός και γνήσιος, πτωχός αλλά πλούσιος από πλούτη των δωρεών του Αγίου Πνεύματος και ταπεινός κάτοχος των υψηλών της αγιότητος χαρισμάτων καταφέρνοντας να γίνει άνθρωπος του Θεού και πρότυπο Ποιμένος και Ιεράρχου.

Κατά τη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης μας, παίρνοντας αφορμή από τα πολλά μικρά παιδιά που είχαν προσέλθει κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και παρακολουθούσαν με ευλάβεια τα τελούμενα κοινωνώντας στο τέλος των Αχράντων Μυστηρίων, υπεγράμμισε τη σχέση που είχε ο Άγιος Νικόλαος με τον Θεό τονίζοντας ότι η απλότητα που τον χαρακτήριζε αποτελούσε τεκμήριο της γνησιότητός του. Προέτρεψε τα παιδιά να είναι και αυτά άνθρωποι του Θεού, όπως ήταν και ο Άγιος Νικόλαος, γιατί όποιο αξίωμα και αν φέρουμε, ό,τι και αν κάνουμε στη ζωή μας θα είμαστε αποτυχημένοι, αν είμαστε μακριά από τον Θεό. Μόνο ο άνθρωπος του Θεού ζει την επιτυχία ως ευλογία και ως καρπό της Θείας Χάριτος.

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, προεχείρισε σε Πνευματικό τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π. Μάξιμον Πολίτην και τον Ιερατικόν Προϊστάμενον του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, π. Παύλον Καντίναν. Παράλληλα, απένειμε το οφίκιον του Αρχιμανδρίτου στον Ιερομόναχο π. Δαμασκηνόν Παπαδόπουλον και προεχείρισε σε Αναγνώστη τον κ. Γεώργιον Μίνου, Ιεροσπουδαστήν της Α.Ε.Α.Θ., ο οποίος και θα κοσμεί το αναλόγιο του Ιερού Ναού των Λαγυνών και θα βοηθάει στο Ιερό Βήμα.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου επραγματοποιήθη η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου σε κεντρικές οδούς της πόλεως των Λαγυνών. Στη μεγάλη θρησκευτική πομπή συμμετείχαν ιερείς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, ενώ τις κεκανομισμένες τιμές απέδωσε άγημα του Στρατού Ξηράς, ομάδες παιδιών πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές στολές τους, η φιλαρμονική μπάντα του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγυνών «Ορφέας.

Η πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία των Λαγυνών, όπου ευρίσκεται ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού και των Αγίων Νεοφανών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης όπου και επραγματοποιήθη η καθιερωμένη αρτοκλασία της εορτής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης κλείνοντας τις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικολάου εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παρισταμένους ιερείς και πιστούς, που με την παρουσία τους κατά το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ελάμπρυναν την πανήγυριν της Ιεράς ημών Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως της κωμοπόλεως των Λαγυνών. Ευχήθηκε δε προς όλους Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος είχε υψηλό χριστιανικό φρόνημα και εμψύχωνε τους Χριστιανούς και υπήρξε κήρυκας της μετανοίας και της αγάπης, να είναι βοηθός και πρότυπο για όλους μας στην πορεία της ζωής μας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας