(Δελτίο Τύπου) Α´ Κυριακή των Νηστειών - Κυριακή της Ορθοδοξίας είς τον Ι.Μ. Ναό Αγ. Παρασκευής - Λαγκαδά

Photo Gallery

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάστηκε εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Α´ Κυριακή των Νηστειών, η επονομαζόμενη και Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, μίας εορτής η οποία καθιερώθηκε το 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄.

Επίκεντρο των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου το πρωί της 9ης του μηνός Μαρτίου ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχείᾳ η ιερά λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων και των ιερών Λειψάνων εντός του Ιερού Ναού, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη εκτενώς στη σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας κάνοντας λόγο για τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως.

Τιμούμαι, όπως είπε, τους αγώνες εκείνους με τους οποίους οι Πατέρες μας κράτησαν ακέραιον την Ορθόδοξον Πίστιν και παρέδωσαν τα ορθόδοξα δόγματα εις την ζωήν της Εκκλησίας για να εκφράζουν και τον τρόπο εκείνο της ζωής που πρέπει ο άνθρωπος να ακολουθήσει, εφ’ όσον θέλει, να βιώσει το μυστήριο της σωτηρίας, της ευσεβείας, το ενεργούμενο μυστήριο της Καινής Κτίσεως. Πάνω σε αυτήν την Πίστη στηρίζεται η προσδοκία του καθενός που θέλει πραγματικά ως προσδόκιμο αγαθό να έχει το μέτρο της αιωνίου ζωής. Η πίστις στον Έναν και Αληθινό Θεό, πόσες φορές πολεμήθηκε από καταβολής κόσμου από τον διάβολο; Πόσες φορές δεν θέλησε ο πανούργος διαστροφεύς της αληθείας να διαβάλει την αλήθεια, τον Θεόν και να βγάλει τον άνθρωπο από τον δρόμο της ορθής πορείας με αποτέλεσμα ο άνθρωπος αντί να πορεύεται προς τη ζωή να πορεύεται προς τον θάνατο, αντί να επιλέγει το αγαθό να επιλέγει το σκοτεινό και διεστραμμένο που τον οδηγεί στην απαξίωση και στον αφανισμό;

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, τόνισε ότι οι κορυφαίες στιγμές που έζησε η Αγία μας Εκκλησία, κατεγράφησαν με το αίμα του σώματος και της καρδίας των αγίων και θεοφόρων πατέρων, αλλά και των αρχόντων, των βασιλέων και του αυτοκρατόρων, που τους τιμούμαι σήμερον, καθώς και όλων αυτών που υπερασπίστηκαν την Πίστη ξέροντας να σέβονται και να αναγνωρίζουν και να αναζητούν την αλήθεια που είναι ο Ιησούς Χριστός.

Σήμερα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αξιωθήκαμε να τελέσουμε αυτή την Ιερά Λιτανεία των Εικόνων για να θυμηθούμε πως το γεγονός της Αναστηλώσεως των Εικόνων είναι ένα γεγονός που συνδέεται και με την προσωπική μας αναστήλωση, γιατί και εμείς είμαστε εικόνες του Θεού αλλά δυστυχώς λόγῳ της αμαρτίας έχουμε αλλοιωθεί και αλλοτριωθεί. Τότε οι εικονοκλάστες δεν άφηναν να υπάρχει απεικόνιση των Ιερών προσώπων στους Ιερούς Ναούς. Σήμερα, οι σύγχρονοι εικονοκλάστες δεν θέλουν τον άνθρωπο να είναι όρθιος, να ζει και να πορεύεται, να ονειρεύεται κα να έχει προσδοκία και οραματισμό. Οι σύγχρονοι εικονοκλάστες θέλουν τον άνθρωπο μια συντετριμμένη προσωπικότητα με ανύπαρκτο αξία. Γι΄ αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφανίσουν ό,τι ωραίο έχει μείνει στην ψυχή και στην καρδιά του ανθρώπου και φροντίζουν να αφαιρέσουν το μεγάλο κεφάλαιο της Πίστεως και να αλλοιώσουν τον τρόπο της ζωής μας. Βλέπουμε ότι σήμερα ζούμε σε μία εποχή που ο άνθρωπος παρεμβατικά θέλει να ανατρέψει τα πάντα. Υπάρχει σκοπός σε κάθε έργο, σε κάθε δημιούργημα. Αυτά έρχονται να ανατρέψουν τα σύγχρονα μέσα και οι μέθοδοι που τελικώς αφανίζουν την ωραιότητα του ανθρώπου. Όμως, η Εκκλησία οδηγεί τον άνθρωπο στην ανόρθωση. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός που είναι ο τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος μας καλεί να βιώσουμε την τελειότητα της βιωτής μέσα στην μέθεξη των ακτίστων ενεργειών της Χάριτος των δωρεών Του. Μας καλεί να έρθουμε μαζί Του και να αποκτήσουμε κάθε τι το θεϊκό. Η Εκκλησία δεν έρχεται μόνον να μας κάνει καλούς ανθρώπους. Η Εκκλησία του Χριστού που έχει την Αλήθεια και που είναι η Αλήθεια έχει σκοπό να μας κάνει κατά χάριν Θεούς, να μας ανορθώσει από την πτώση και να χαρίσει τη μεγάλη αξία που μας στόλισε η αγάπη του Θεού και Δημιουργού.

Αυτή την Ημέρα της Ορθοδοξίας ας την χαρούμε και ας την πανηγυρίσουμε και ας πλησιάσουμε τον Χριστό έτσι απλά όπως τον πλησίασαν όλοι εκείνοι οι Πατέρες και Άγιοι της Εκκλησίας μας, γιατί ο Χριστός είναι απλός αλλά είναι δυνατός, είναι Ζωή, η Ανάστασις, ο Χορηγός πάσης ευλογίας αλλά παράλληλα είναι και ο φίλος όλων ημών που είμαστε πεσμένοι. Είναι πάντα κοντά μας. Η σημερινή αναστήλωση των εικόνων, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά, είναι το μήνυμα για τη δική μας πορεία που θα μας βγάλει από το βούρκο και τη λάσπη βάζοντας μας στο δρόμο που μας οδηγεί στο χώρο εκείνο που ανήκει υπαρξιακά η υπόστασίς μας. Γύρω μας υπάρχει ένας κόσμος ορατός και αόρατος, η κοινωνία και τα πρόσωπα των Αγίων που μας κοιτούν και μας καλούν και εμάς στην ουράνιο κοινωνία και στη θριαμβεύουσα Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία του Χριστού είναι θρίαμβος, ζωή, χαρά.

Η χάρις του Κυρίου ας είναι πλουσία στη ζωή του καθενός, ευχήθηκε καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, και σήμερα φεύγοντας από την λειτουργία ας είμεθα μέσα στην καρδιά μας γεμάτοι από χαρά, ειρήνη, ευλογία που μας χαρίζει η παρουσία του Κυρίου μας, του Οποίου την άχραντον εικόνα προσκυνούμε και του Οποίου εικόνες είμαστε, διότι η ορθή Πίστις μας είναι αυτή που οδηγεί στον Θεό και στην αιώνια ζωή και αυτή πρέπει να την κρατήσουμε ως πολύτιμο θησαυρό και μαργαρίτην, διότι πολλοί είναι εκείνοι που την μάχονται και την επιβουλεύονται και δεν θέλουν να είμαστε Χριστιανοί.