(Δελτίο Τύπου) Μ. Παρασκευής, Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βαθειάς συγκινήσεως τελέσθηκε το απόγευμα της πιο πένθιμης ημέρας κάθε έτους, της  Μεγάλης Παρασκευής, η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  χοροστατούντος  του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιωάννου.

Στο γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά τα πρόσωπα  όλων  ήταν θλιμμένα και με ταπείνωση στέκονταν μπροστά στον ανθοστόλιστο  Επιτάφιο που τόσο επιμελώς στόλισαν οι Ιερείς και οι κυρίες του Ναού, ενώ παρέστησαν μεταξύ των άλλων η Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας του Λαγκαδά, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά καθώς και των πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας.

Μετά το ψάλσιμο των Εγκωμίων και των Αναστάσιμων Ευλογηταρίων που έψαλλαν εναλλάξ η χορωδία των Ιεροψαλτών και οι Ιερείς με επικεφαλίς τον Σεβαμιώτατο Ποιμενάρχη μας, ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου, όπου μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του στρατού με τα όπλα σε στάση υπό μάλης και τις πένθιμες μελωδίες της φιλαρμονικής  μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως η συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών του Λαγκαδά, η οποία ήταν στολισμένη και κυριολεκτικά κατεκλύσθη από τον πολλή κόσμο προς τον οποίον ο σεπτός Μητροπολίτης μας απηύθυνε λόγους αγάπης, πατρικές ευχές και ευλογίες τονίζοντας την σημασία της ξεχωριστής σημερινής ημέρας για την ζωή της Αγίας μας Εκκλησιάς αλλά και για το κόσμο όλο. 

Την ημέρα αυτή Εκείνος που δημιούργησε τον ουρανό την γη και πάντα τα εν αυτή, τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση Του, έρχεται και αφού κατέστησε την Ταπείνωση Στολή Θεότητας, ανεβαίνει πάνω στον Σταύρο και βιώνει τον θάνατο ανοίγοντας μια καινούργια πορεία στο ανθρώπινο γένος και δίδοντας μια άλλη διάσταση  στο χώρο της δημιουργίας, δημιουργώντας μία ζωή που δεν τελειώνει ποτέ και δεν νικάτε από την φθορά που έφερε στην ζωή μας η αμαρτία.

Η αμαρτία, με οποία της μορφή στην καθημερινότητα μας, οδηγεί με απόλυτη ακρίβεια στην φθορά. Με αυτήν δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κηλιδώνουμε αυτό που μας έδωσε ο Θεός καθαρό και που είναι η ζωή η αθάνατος. Αμαρτία είναι αστοχία και η λανθασμένη επιλογή. Ο Θεός δεν μας στέρησε κανενός αγαθού αντιθέτως εμείς στερούμε από τον εαυτό μας όλα τα καλά αγαθά και μετατρέπουμε την ζωή μας από γεγονός χαράς σε γεγονός λύπης.

Ο Σταύρος  του Κυρίου έχει μέσα του την Ζωή και την Ανάσταση και όποιος πιστεύει σε αυτό το γεγονός τότε μπορεί να ξεπεράσει και να νικήσει τα πάντα.

Υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν στην χώρα μας να υπάρχει αυτή η αποσταθεροποιήσει και θέλουν να καταργήσουν την παράδοση και τον αληθινό τρόπο ζωής υποβλέποντας την παρουσία μας ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Εκείνο που μπορεί να ανατρέψει όλα αυτά και να μας δώσει δύναμη να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά είναι η αληθινή δύναμις του Σταυρωθέντος, Ταφέντος και Αναστάντος Κυρίου.

Δοκιμάστε να προσευχηθείτε και να εμπιστευθείτε την ζωή σας στον Ιησού Χριστό, λέγοντας με όλη την δύναμη της καρδιάς σας το «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου» και  ζητώντας παράλληλα το έλεος Του μέσα από το «Κύριε Ελέησον»,  ώστε να βοηθήσει την Πατρίδα μας, την κοινωνία μας, τα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου, δίδοντας μας δύναμη για να αντεπεξέλθουμε σε όλα αυτά τα γεγονότα και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος και είναι συνέπεια των άστοχων επιλογών και των αμαρτιών του.

Καταλήγοντας την ομιλία του, προέτρεψε όλους τους Πιστούς που προσήλθαν να δίδουν διαρκώς ομολογία πίστεως και μαρτυρία Χριστού, όπως την έδωσαν και απόψε με τη συγκλονιστική παρουσία τους αυτή τη μοναδική βραδιά του Επιταφίου Θρήνου ευχόμενος παράλληλα Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας