(Δελτίο Τύπου) Εγκαίνια του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Δρακοντίου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Συμφώνος με την προβλεπόμενη Εκκλησιαστική Τάξη και την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ενορίας του Δρακοντίου, το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.  

Την παραμονή των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό τα μαρτυρικά λείψανα και τα εναπέθεσε στο Άγιο Δισκάριο επί της Αγίας Τραπέζης, όπως ορίζει η  εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, και εν συνεχεία τελέστηκε  ο Μέγας Αρ¬χι¬ε-ρα¬τι¬κός Ε¬σπε¬ρι¬νός των Εγ¬και¬νί¬ων, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών.

Κατά την διάρκεια της Τελετής των Εγκαινίων αλλά και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας παρέστησαν μεταξύ του πολυαρίθμου πλήθους Πιστών, που προσήλθαν με κατάνυξη και ευλάβεια για να πάρουν μέρος προσευχόμενοι, στο σπουδαίο αυτό γεγονός της περιοχής του Δρακοντίου αλλά και γενικότερα της επαρχίας και της  Μητροπόλεως μας, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ Σάββας Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, Εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Δρακοντίου, Μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως και των Πολιτιστικών Συλλόγων με την Ελληνικής Σημαία και διακριτικά λάβαρα ανά χείρας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία των εγκαινίων ενός Ναού της οποίας η προβλεπόμενη τελετή έχει τις ρίζες της από την παλαιά εποχή του Ισραήλ και έχει ως σκοπό έχει ως σκοπό την σύνδεση του Θείου και το Ανθρώπινου. Ο μεν Θεός ορίζει πώς να είναι ο τόπος της κοινής Μετανοίας και της Προσευχής εις τον Ουρανό, οι δε άνθρωποι προσφέρουν, συμβάλλουν  και συμμετέχουν δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, όχι μόνο της Θείας Λατρείας αλλά και της αποδοχής της Χάριτος του Θεού. 

Για εμάς τους Ορθοδόξους τα εγκαίνια ενός Ναού είναι η απαρχή εκείνη που μας δίδεται ώστε να κάνουμε και εμείς μία καινούργια αρχή στην ζωή μας, ένα νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις ευπρεπούς αλλοιώσεως στην καρδιά μας, στο νου και στο είναι μας ολόκληρο. 

Να υποστατούμε την, «εις προς τα  κρείττονα ἀλλοίωση» η οποία μας μεταμορφώνει και μας οδηγεί κοντά στον Θεό, αγιάζοντάς μας.

Η έννοια της αλλοιώσεως έχει διπλή ερμηνεία. Πρώτον είναι η αλλοίωση «επί τα βελτίω», που δημιουργεί στον άνθρωπο μεταμόρφωση  και αλλαγή προς το καλύτερο  αλλά και δεύτερον μπορεί να είναι και «επί τα χείρω» που οδηγεί τον άνθρωπο στην φθορά και στον θάνατο. 

Μέσα στην Εκκλησία του Χριστού το απεργαζόμενο είναι η  ευπρεπέστατη αλλοίωσης. Έτσι λοιπόν και εμείς σήμερα φεύγοντας από τον Ναό θα διαπιστώσουμε ότι κάτι πήραμε το διαφορετικό που δεν το είχαμε. Αυτό είναι η Θεία Χάρις, η οποία μας δίδεται για να συνεισφέρουμε  με την βούληση και την συνέργεια μας έτσι ώστε όχι μόνο να γίνουμε καλύτεροι αλλά κυρίως να πλησιάσουμε πιο κοντά στον Θεό, στην αρετή και στην αγιότητα γιατί ο καθένας από εμάς είναι ένας Ναός «Θεωφόρητος» που μπορεί να ενοικήσει μέσα σε αυτόν ο ίδιος ο Θεός. 

Αυτό τον εγκαινιασμό, αυτή την πνευματική ανακαίνιση, αυτή την αναγέννηση, πρέπει να εργαστούμε με αφορμή αυτό το σπουδαίο γεγονός των εγκαινίων του Ναού της Ενορίας του Δρακοντίου και αν το συνειδητοποιήσουμε πραγματικά αυτό τότε θα καταλάβουμε πως δεν είμαστε κινούμενες μάζες και αριθμοί αλλά είμαστε Ναοί του  «εν ημίν οικούντος Αγίου Πνεύματος» έχοντας αποστολή και κληρονομία ζωής αιωνίου. Αυτή την ανακαινιστική Χάρη των Ιερών Εγκαινίων που τελέσαμε πρέπει να την δεχτούμε όλοι μέσα στην καρδιά μας και να αρχίσουμε την εσωτερική ανακαίνιση μας ώστε να γίνουμε σωστότεροι, αγιότεροι και κυρίως να γίνουμε άνθρωποι του Θεού μένοντας κοντά Του ώστε να είμαστε ωφέλιμοι και για τον εαυτό μας  αλλά και για την κοινωνία που ζούμε και κινούμεθα.

Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, έκανε έκκληση να μελετηθεί ξανά το θέμα του διορισμού των ιερέων διότι οι ιερείς ήταν αυτοί που κάποτε, έχοντας τελειώσει κατά το παρελθόν τα λεγόμενα ιεροδιδασκαλεία και έχοντας την διπλή ιδιότητα του Ιερέως αλλά και του Δασκάλου, κράτησαν αναμμένη την φλόγα της Πίστεως αλλά και της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων.

Πρέπει να στηριχτεί όχι μόνο η επαρχεία μας αλλά και πολλά άλλα μέρη της Πατρίδος μας, που δυστυχώς λόγω των καταστάσεων της κρίσεως που επικρατεί,  φτάνουμε σε σημείο σήμερα να μην έχουμε Ιερείς για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται στα χωρία και στις ενορίες, ενώ αντιθέτως διορίζουμε διδασκάλους του κορανίου αναπτύσσοντας με γοργό ρυθμό μέσο αυτού του τρόπου τις μειονότητες εις βάρος μας, οι οποίες δυστυχώς μας οδηγούν από πλειοψηφία Ορθοδόξων να γίνουμε μειοψηφία.

Οι ξένες δυνάμεις έχουν την δική τους στρατηγική και κάνουν τα δικά τους προγράμματα. Εμείς πρέπει να μην αδιαφορούμε και να οργανώσουμε σε σωστές βάσεις όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με την παιδεία και την αγωγή έχοντας ως προτεραιότητα και υποχρέωση να υπερασπίσουμε και να κρατήσουμε αναλλοίωτη την Παράδοση μας, παίρνοντας διδάγματα από την στάση και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, οι οποίοι με το αίμα και την θυσία τους υπερασπίστηκαν τα Εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα του Τόπου μας. 

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεχάρη ιδιαιτέρως τον εφημέριο της ενορίας του Δρακοντίου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σημαδόπουλο για την προσφορά, την προσπάθεια και τον συνεχή και άοκνο αγώνα του που επιτελεί στην ενορία του Δρακοντίου καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν τα μέγιστα, εμφανώς και αφανώς, όλα αυτά τα χρόνια για να οδηγηθούμε στην σημερινή μεγάλη ημέρα της πνευματικής αναψυχής των Εγκαινίων του Περικαλλούς Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρακοντίου.   

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας