(Δελτίο Τύπου) Κυριακή των Μυροφόρων εις τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η εορτή της Κυριακής των Μυροφόρων, εορτάσθη μετά πάσης λαμπρότητος και μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Περιόδου που διανύουμε, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης την 4ην του μηνός Μαΐου ε.έ, παράλληλα δε τιμήθηκε και η μνήμη πάντων των εν Θεσσαλονίκη καθώς και των εν Λαγκαδά τιμωμένων Αγίων.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, ο οποίος σαν σήμερα εγκαινιάσθη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδων το έτος 1998.

Το πρωί της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Μητροπόλεως μας, ενώ τα αναλόγια του Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους μέλη της Βυζαντινής Χορωδίες «ο Απόστολος Παύλος»  με επικεφαλίς τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Κατά την ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλισε επικαίρος αναφερόμενος στην σημερινή εορτή των Μυροφόρων, τονίζοντας ότι εκτός από την Παναγία μας, εκείνες που αξιώθηκαν πρώτες να δεχτούν το μήνυμα του Αγγέλου και να συναντήσουν τον Αναστημένο Κύριο ήταν οι Μυροφόρες Γυναίκες γίνοντας με αυτό τον τρόπο και οι πρώτοι κήρυκες της Αναστάσεως Του. 

Οι Μυροφόρες ήταν απλές γυναίκες έχοντας όμως μέσα τους μεγαλείο αγάπης και τόλμης σε μία εποχή και μία περίοδο όπου η γυναίκα  θεωρείτο αντικείμενο χωρίς καμία αξία. Με αυτή την αγάπη και με αυτή την τόλμη προσήλθαν για να αλείψουν με αρώματα το Σώμα του Κυρίου και ο Κύριος τις τίμησε φανερούμενος πρωτίστως σε αυτές μετά την Ανάσταση Του. 

Παίρνοντας αφορμή από την εορτή των  Μυροφόρων Γυναικών, τόνισε αναφερόμενος προς όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, ότι η  αποστολή και η προσφορά τους στην κοινωνία και στην ζωή των ανθρώπων είναι πολλή σημαντική γιατί αν δεν δίνουν τις σωστές βάσεις μέσα στο σπίτι ξεκινούν τα οικογενειακά προβλήματα και οι ενδοοικογενειακοί κλυδωνισμοί. Η γυναίκα θα είναι πάντοτε ο φορέας του μηνύματος της ελπίδος ενώ τις προέτρεψε να κρατούν τα  παιδιά μέσα στην Εκκλησία και στις αρχές της Οικογενείας, μεταφέροντας μηνύματα Αναστάσεως,  Μαρτυρίας Πίστεως και Αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο μας. 

Εν συνεχεία της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην επίσης σημερινή εορτή των εν Θεσσαλονίκη Αγίων, μία εορτή που καθιέρωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Α΄ (Παπαγεωργίου) και εμπλούτισε το τοπικό Αγιολόγιο ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ (Χρυσοφάκης), καθώς και στην εορτή που καθιερώθηκε στην τοπική μας κοινωνία να τιμούμε πάντες τους εν Λαγκαδά τιμωμένους Αγίους υπογραμμίζοντας ότι στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, η τόλμη αποτελεί προϋποθέσει μαρτυρίας και ομολογίας. 

Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα που μπορεί να αποτελέσει για τον καθένα από εμάς, έναν σταθμό πνευματικής ωφελείας στην πορεία της ζωής μας. 

Πρέπει να έχουμε και εμείς στην ζωή μας τόλμη και αγάπη προς τον Ιησού Χριστό, όπως είχαν και όλοι αυτοί οι Άγιοι που τιμούμε σήμερα και μέσο αυτής της τόλμης θα μπορέσουμε να πάμε κόντρα σε ένα κατεστημένο δαιμονικής πολεμικής που υπήρχε και θα υπάρχει συνεχώς. 

Οι Άγιοι που τιμούμε σήμερα είναι Μάρτυρες και Ομολογητές της Αναστάσεως του Κυρίου. Όλοι αυτή με την ζωή τους κατάφεραν και  συνάντησαν τον Κύριο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και όλοι εμείς, έχοντας αυτά τα παραδείγματα και τα πρότυπα, μπορούμε να συναντήσουμε τον Χριστό βγαίνοντας έξω από το εγωκεντρικό κέλυφος που έχει οικοδομήσει η αμαρτία στην ψύχη μας και κάνοντας βήματα μπροστά με ηρεμία, με ταπείνωση, με ειρήνη και με διάθεση αγάπης προς τον πλησίον και τον συνάνθρωπο η οποία  θα εκφράζει παράλληλα και την ευγνωμοσύνη μας, προς Εκείνον που έγινε για εμάς άνθρωπος υπομένοντας τον Σταυρικό θάνατο και την εκούσιο ταφή χαρίζοντας μας ζωή αθάνατο. 

Καταλήγοντας την ομιλία του υπογράμμισε το γεγονός ότι η ζωή των Αγίων μας, είναι η ζωή της Εκκλησίας μας και η ζωή της Εκκλησίας μας, είναι η ζωή των Αγίων μας, ας εντάξουμε και εμείς σε αυτήν την ζωή και την ζωή δική μας ζωή, ώστε να πλημυρίσουμε όλοι μας εσωτερικά από το μήνυμα της χαράς και το φως του Αναστάντος Κυρίου.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πέριξ του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και συνοδεία των ήχων της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και πολλών ευσεβών Χριστιανών η Ιερά Λειτάνευσις της Εικόνος και των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων πάντων των εν Λαγκαδά τιμωμένων Αγίων ενώ στο τέλος ανεγνώσθη και  η ευχή μνήμης και ανανεώσεως των εγκαινίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά καθώς η σημερινή ημέρα ήτο επέτειος του εγκαινιασμού του Ιερού Ναού. 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας