(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις τον Ι. Προσκ. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Όσσης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η Ιερά  Σύναξις των Παμμεγίστων Ταξιαρχων Γαβριήλ και Μιχαήλ και πασών των επουρανίων Ασωμάτων δυνάμεων, εορτάσθηκε μεγαλοπρεπώς εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κατά το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου ε.έ.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ήταν ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της κωμοπόλεως της Όσσης, ένας Ναός με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά, διότι πέρα της ιστορικής του αξίας, σε αυτόν ευρέθησαν πριν από λίγα χρόνια κατά θαυμαστό τρόπο τα Σεπτά και Χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίου καταγομένης.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρα της μεγάλης αυτής εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου, πλαισιωμένων υπό πολλών Ιερέων της Μητροπόλεως μας, επικεφαλίς αυτών τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ισάακ Τσαπόγλου, ενώ το αναλόγιο του Ιστορικού Ναού λάμπρυνε με την παρουσία του, ο Διευθυντής της Βυζαντινής Σχολής της Μητροπόλεως μας, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού της Θεσσαλονίκης και Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Ιωαννίνων, Μουσικολογιώτατος κ. Ιωάννης Λιάκος.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος π. Ισάακ Τσαπόγλου, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στην θέση και την τιμή των Αγγέλων μέσα στην ζωή των ανθρώπων τονίζοντας ότι οι Άγγελοι είναι εκείνα τα πνεύματα που πληρούν και γεμίζουν την ζωή μας, την καθημερινότητα μας, αλλά και τις ιδιαίτερες στιγμές της προσευχής και της αιωνίου μυσταγωγίας μας.

Προ της Απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, στην σύντομη προσλαλιά του, υπογράμμισε ότι το κεφάλαιο της Πίστεως μας για τους Αγίους Αγγέλους είναι πολύ σημαντικό και μεγάλο. 

Είναι ένα δυσεξιχνίαστο κεφάλαιο αφού όλη η Παλαιά και η  Καινή Διαθήκη, καθώς και όλα τα Λειτουργικά και τα Πατερικά Κείμενα είναι συνδεδεμένα με την παρουσία των Αγγέλων.

Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα λαμπρή, γιατί  οι Άγγελοι μας μεταφέρουν το μήνυμα της χαράς, μας προετοιμάζουν για να βιώσουμε αυτό που πρόκειται να έρθει σε λίγο καιρό με του Χριστού την Θεία Γέννηση. Οι Άγγελοι είναι εκείνοι που μας φέρνουν μηνύματα που μας αναγγέλλουν το μεγάλο μήνυμα της Αγάπης του Θεού, το μήνυμα της Σωτηρίας, το μήνυμα της Καινής Κτίσεως,  το μήνυμα την Ζωής της Αιωνίου, γι΄αυτό και όλοι μαζί, άνθρωποι και Άγγελοι, πρέπει να υμνούμε  ταυτόχρονα τον Θεό και να είμαστε ένα σώμα ενωμένο.

Καταλήγοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να δώσει τα θερμά του συγχαρητήρια στον προϊστάμενο του Προσκυνηματικού Ναού των Ταξιαρχών και Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσης, Αρχιμ. π. Ιωάννη Αρσενιάδη αλλά και στον προϊστάμενο του ενοριακού Ναού της Όσσης, ο οποίος είναι αφιερωμένος εις την Μεγαλομάρτυρα Αγία Κυράννα,   για το έργο που επιτελούν, προτρέποντας τους να συνεχίσουν έτσι ώστε αυτός ο Ιστορικός Ναός να γίνει μία όαση πνευματικής ωφέλειας και κατανύξεως στην ζωή του κάθε ανθρώπου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας