(Δελτίο Τύπου) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγ. Δαμασκηνού, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Με την πρέπουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της 26ης του μηνός Νοεμβρίου 2014, εις τον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Λητής, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής των Βλατάδων κ.κ. Νικήφορος και συνχοροστάτησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Δημήτριος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής συνάξεως παρέστησαν μεταξύ των άλλων, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Κύριλλος Κεχαγιόγλου και Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων π. Ισαάκ Τσαπόγλου, πολλοί Ιερείς, εκπρόσωποι των Δήμων Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, της Τοπικής Κωμοπόλεως Λητής, καθώς και αντιπροσωπεία Σπουδαστών των δύο Τμημάτων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, το οποίο γέμισε τον παλαιό Ναό της Λητής για να παραστεί συμπροσεύχομενο στην πρώτη επίσημο πανήγυρη των δύο Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, των οποίων η Επίσημος Αγιοκατάταξη ανακοινώθηκε κατά το έτος 2013 από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμφωνα με υπ’ αριθμ. 613 και από την 10-07-2013 Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο και το Έργο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου,  κάνοντας ειδική αναφορά στην προσφορά και των δύο σε δύσκολες περιόδους για την Ορθοδοξία, οι οποίοι με το πολύπλευρο έργο τους κράτησαν ζωντανή και ακλόνητη την Πίστη των Χριστιανών υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι αυτό που ανέδειξε Αγίους, τους σήμερα τιμώμενους Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι το καθαρό βίωμα της καρδιάς τους, η Προσευχή, η προσωπική μέθεξη και η ζώσα κοινωνία που είχαν με τον Θεό.

Εν συνεχεία επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο άνθρωπος, περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι να μπορέσει να συναντηθεί με τον Θεό, να γνωρίσει τον Θεό και να βιώσει την Αλήθεια Του, ώστε να καταφέρει να εργάζεται και να πράττει έργα φωτός, αγιάζοντας την καρδιά, το πνεύμα και το σώμα του.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς ενώ αναφερόμενος ιδιαιτέρως προς του Σπουδαστές της Α.Ε.Α.Θ., τους ομίλισε περί της μακραίωνης ιστορίας της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, έδρα της οποίας ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, όπου και είναι το επίκεντρο εφετινών εορτίων εκδηλώσεων προς τιμήν των δύο Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης Ακακίου και Δμασκηνού του Στουδίτου.

Αύριο Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, θα κορυφωθούν οι επίσημες Λατρευτικές Εκδηλώσεις με το Αρχιερατικό Συλλείτουργό και εν συνεχεία στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα με θέμα τους δύο Τιμώμενους Αγίους.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας