(Δελτίο Τύπου) Ένάρξη των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων διά Βίου Εκπαιδεύσεως και αναπτύξεως των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Τελέσθηκε το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου ε.έ., εις την αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος»,  ο Αγιασμός επί τη ενάρξη των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων διά Βίου Εκπαιδεύσεως και αναπτύξεως των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας.

Τα τρέχοντα αυτά προγράμματα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», απευθύνονται σε κληρικούς και σε λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας, ενώ είναι και πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ 1592 30/9/2010).

Ακολούθησε η παρουσίαση εν συντομία, από τον  Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Ψυχίατρο, οι τομείς δράσεις αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν ως στόχους την επιμόρφωση, κατάρτιση, διαμόρφωση, ποιμαντική εξειδίκευση και δια βίου εκπαίδευση των προς χειροτονία και των εν ενεργεία κληρικών, καθώς και των λαϊκών στελεχών, πάντοτε και σε πλήρη συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές.

Κύριο έργο τους είναι η «ποιμαντική των ποιμένων», έχοντας παράλληλα ως σκοπούς να καλύψουν και να συμπληρώσουν κατά τρόπο οργανωμένο, μεθοδικό και συγκροτημένο τα ελλείμματα στην ποιμαντική μέριμνα για τους κληρικούς που υπάρχουν, μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία ορίζει η ίδια η Εκκλησία σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Οι τομείς και τα πεδία δράσης αυτών των σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης θα είναι: 

α) οι σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας,

β) η ποιμαντική προσέγγιση του παιδιού και του εφήβου στη σύγχρονη πραγματικότητα,

γ) οι σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους πενθούντες, 

δ) οι σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους νοσούντες και τους οικείους τους.

Στόχος και αναμενόμενα οφέλη όλων των παραπάνω είναι, η αναβάθμιση των γνώσεων και των ποιμαντικών δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας, ο εκσυγχρονισμός του επιμορφωτικού έργου και η στήριξη των κάθε διακονουμένων και διαφόρων δομών όπου παρεμβαίνει μέσο της ποιμαντικής μέριμνά της η κάθε Μητρόπολη.

Τα παραπάνω Εκπαιδευτικά τμήματα θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του Ακαδημαϊκού Έτους 2014-2015, ενώ στην λήξη θα μπορούν όλοι εκτός από τα πνευματικά οφέλη να λάβουν και Βεβαίωση Πιστοποιημένης Επιμορφώσεως αλλά και μοριοδότησης σύμφωνη με την βάση μοριοδοτήσεως των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Μετά το πέρας της παρουσίασης όλου του προγράμματος από τον Γενικό   Διευθυντή του Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοπ. π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε τον ομιλητή  εκ βάθους καρδιάς ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει προς όλους τους συμμετέχοντες την σπουδαιότητα αυτού του προγράμματος και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να δημιουργήσει στην επιμόρφωση του κλήρου, έτσι ώστε σε συνδυασμό πρώτα της προσωπικής ωφελείας για τον καθένα αλλά και με την εμπειρία που έχουν, να μπορούν να προσφέρουν κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο και προς την κοινωνία αλλά και προς το συνάνθρωπο.

To απόγευμα της ιδίας ημέρας, στην κεντρική αίθουσα του πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Αγία Κυράννα», ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του εναρκτήριου τομέα δράσεως που έχει ως γενικό πλαίσιο τις «Σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας», από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην εισαγωγή του ο ομιλητής αναφέρθηκε στους σκοπούς του τρέχοντος προγράμματος με γενικό θέμα  τον γάμο και την οικογένεια, το οποίο έχει ως στόχο να περιγράψει σε αδρές γραμμές τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από τους κοινωνικούς επιστήμονες για τον θεσμό (και την κρίση) της οικογένειας. 

  Εν συνεχεία παρουσίασε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, στα οποία οι  επιμορφούμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να, αντιληφθούν την  οικογένεια ως σύστημα, να αναγνωρίζουν τα πρότυπα συγκρότησης της οικογένειας και να προσδιορίζουν τους  ενδογενείς παράγοντες συγκρότησης της οικογένειας και τις  αιτίες που προκαλούν δυσλειτουργία στην οικογένεια,

Ενώ μέσα από έννοιες και λέξεις κλειδιά όπως οικογένεια, οικογενειακές σχέσεις, οικογενειακό σύστημα, και κρίση του θεσμού της οικογένειας αναφέρθηκε στην δομή και τη λειτουργία του θεσμού της οικογένειας και στην ταχύτητα της αλλαγής της. 

Αναφέροντας εν συνεχεία, ότι οι ερευνητές αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα του ορισμού της έννοιας της οικογένειας αλλά και της περιγραφής των ανθρωπίνων σχέσεων εντός των οικογενειακών σχημάτων τόνισε, ότι αυτή η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να μην απασχολήσει τον ποιμαντικό προβληματισμό. Διότι όπως χαρακτηριστικά είπε, «η ποιμαντική που θέλει να σταθεί με συνέπεια έναντι όλων αυτών οφείλει να προδιαγράψει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το υπόδειγμα της κοινωνικής παρουσίας του Ιησού ενσαρκώνεται από τον ποιμένα».

Καταλήγοντας την εισήγηση του, ο π. Αδαμάντιος, επεσήμανε το γεγονός ότι, απαιτείται η μελέτη και η κατανόηση των συντεταγμένων και των δομικών στοιχείων που συγκροτούν την δυναμική των αλλαγών στην οικογένεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι προφανές ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο να μην μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη Θεολογία και την Εκκλησία, και επομένως, την ποιμαντική θεωρία και πράξη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας