(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγ. Σπυρίδωνος και Αρχιερατικό Μνημόσυνο του Μακαρ. Μητροπολίτου κυρού Σπυρίδωνος

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του Θαυματουργού, ετιμήθη με την πρέπουσα λαμπρότητα εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ενώ παράλληλα ετελέσθη και το καθ΄ έτος τελούμενον Αρχιερατικόν Μνημόσυνον επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά Σπυρίδωνος.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου ο οποίος εκήρυξε τον Θείον Λόγον εις το Ιερόν Παρεκκλήσιον του Μητροπολιτικού Μεγάρου, που είναι αφιερωμένο εις τους Αγίους Σπυρίδωνα, Αντώνιον και Κωνσταντίνον τον Υδραίον.

Προ της απολύσεως του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη στη μορφή του Αγίου Σπυρίδωνος όπως αυτή περιγράφεται μέσα από την υμνογραφία της Αγίας μας Εκκλησίας στην οποία χαρακτηρίζεται ως ο Άγιος της απλότητος, ο οποίος με την κατά Θεόν ζωήν και το κατά Θεόν έργο κατάφερε  να αποβάλει κάθε τι που αποτελούσε σύνθετο σύμπλεγμα τόσο στη σκέψη όσο και στη συμπεριφορά του.

Ο σήμερα τιμώμενος Άγιος, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, μας δίδει την ευκαιρία να καταλάβουμε πως μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε υπάρχουν από τη μια πλευρά τα προβλήματα, οι πειρασμοί και οι δυσκολίες, ενώ από την άλλη πλευρά ο ουρανός είναι ανοιχτός και μέσω της προσευχής μας μπορούμε να ελκύσουμε το έλεος του Θεού. 

Προέτρεψε επίσης όλους τους πιστούς να αγαπήσουν τη λειτουργική ζωή, να αγαπήσουν και να πλησιάσουν τον Κύριον, να είναι προσευχόμενοι και διακονούντες του θελήματος του Θεού, ενώ μέσα από την αγάπη που πρέπει να δείχνουν προς όλους και ιδιαίτερα προς το δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο μας, θα καταφέρουν να ζούνε το μεγαλείο της Παρουσίας του Θεού, έχοντας προϋποθέσεις καθαρότητος και αγιότητος και ξεπερνώντας συνεχώς τις ποικίλες νεφελώδεις καταστάσεις που  δημιουργεί η αμαρτία.

Τέλος, έκανε λόγο για τον μεγάλο αυτόν Άγιον, τον Άγιον Σπυρίδωνα, που μας δίδει τη δυνατότητα και σήμερα που περνούμε δυσκολίες να έχουμε ελπίδα στην πρόνοια του Θεού, ελπίδα στην αγάπη του Θεού και να μην αφήνουμε την ψυχή μας να κλυδωνίζεται από την απιστία. Προέτρεψε επίσης να έχουμε πάντοτε υπ’ όψιν μας πως αν μιμούμαστε το παράδειγμα του Αγίου, αν δηλαδή είμαστε προσευχόμενοι με πίστη εις τον Θεόν, με αγάπη προς τον Θεόν εκδηλωμένην δια των έργων της αγάπης προς τον συνάνθρωπόν μας και εν μετανοία βιώντες, τότε το έλεος του Κυρίου θα έρθει εις την ζωήν μας και θα ζούμε μέσα σε αυτήν την ευλογημένην χαράν.

Την κυριώνυμον ημέραν της εορτής ετελέσθη Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Συλλείτουργόν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων και Θερμών κ.κ. Δημητρίος.

Μεταξύ των άλλων που προσήλθαν για να τιμήσουν τον εορταζόμενον Άγιον και τη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου, ήταν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, πολλοί ιερείς της Ιεράς ημών Μητροπόλεως, οι κατά σάρκα συγγενείς, καθώς και πολλά πνευματικά τέκνα του αειμνήστου Μητροπολίτου Λαγκαδά Σπυρίδωνος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ανεφέρθη στο βίο και το έργο του σήμερα τιμωμένου Αγίου, υπογραμμίζοντας την ευκαιρίαν που δίδεται,  ώστε να μπορούμε μέσα από την τιμήν της μνήμης του, να βιώσουμε το υπέροχον βίωμα της αγιοπνευματικής εμπειρίας που είχε ο Άγιος Σπυρίδων, μιας εμπειρίας η οποία τον κατέστησε υπέρμαχον της Πίστεως, μιας πίστεως που τον κατέστησε θαυματουργόν. Κι εκείνο που είναι το κυρίαρχον βίωμα στη ζωή του Αγίου είναι ότι ο Άγιος είχε μέσα στην καρδιά του την προϋπόθεση της καθαρότητος, της απλότητος, της αγάπης και με αυτόν ακριβώς τον τρόπον έρχεται κοντά στον Χριστόν και τον άνθρωπον. Ο Άγιος Σπυρίδων έμεινε μαζί με τον Χριστό έχοντας ως χαρακτηριστικά του την απλότητα, την καθαρότητα, την ακακία στη ζωή του. Όταν κανείς ζει στην παρουσία του Κυρίου η ζωή του γίνεται ένα θαύμα. Εκείνο που είναι σημαντικότερον όμως είναι ότι ο Άγιος μας με όλη αυτή του τη διακονία στην Εκκλησία σφράγισε την πορείαν του ομολογώντας την πίστη του μέσα από την ομολογίαν του την οποίαν έδωσε κατά την Πρώτην Οικουμενικήν Σύνοδον στην Νίκαιαν.

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ένα πρότυπο για τους ιεράρχες που δεν έχουμε πολλές φορές συνειδητοποιήσει ποια είναι η αποστολή και το έργο μας καθώς δεν βιώνουμε αυτές τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να σταθούμε εις τόπον και τύπον Χριστού, ώστε να επιτελέσουμε το έργο της σωτηρίας των ψυχών.

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης έκανε ιδιαίτερο λόγο για την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη που είχε, όπως και ο Άγιος του οποίου έφερε το όνομα, αλλά και για την πολυτάλαντη αγωνιστική προσωπικότητά και τον θεάρεστον βίον, το πολυμερές πνευματικόν, ποιμαντικόν, και φιλανθρωπικόν έργον καθ΄ όλην της διάρκειαν των σαράντα δύο ετών ποιμαντορίας του, κατά την οποίαν εποίμανε την Ιεράν Μητρόπολιν με πνεύμα θυσίας, αυταπαρνήσεως και αγάπης Χριστού.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας