(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη Ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η Μεγάλη Δεσποτική της κατά Σάρκας Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, καθώς και η είσοδος εις το αισίως αρξάμενο έτος  2015, εορτάσθηκαν μετά πάσης λαμπρότητος και μέσα σε εκκλησιαστικό κλίμα μεγαλοπρέπειας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της Παραμονής της  Πρωτοχρονιάς, τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της Μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου, η οποία και ευρίσκεται εις την ομώνυμη περιοχή.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στον Βίο και το Έργο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου καθώς και στην σημασία της εορτής της Περιτομής του Κυρίου, ευχόμενος στο τέλος προς όλους τα δέοντα επί τη ανατολή του Νέου Έτους.

Την 1η του νέου αρξαμένου της Χρηστότητος του Κυρίου έτους 2015,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης  χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η Επίσημος Δοξολογία επί τῄ εισόδῳ ειςτον νέον Ενιαυτόν της Χρηστότητος  Κυρίου, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, εκπροσώπων των Πολιτικών,  Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας του Λαγκαδά καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι και προσήλθαν με ευλάβεια  και χρηστές ελπίδες, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον, προβάλλοντας λαμπρό το πρόσωπο της αισιοδοξίας και στολίζοντας την πορεία του νέου Έτους που μόλις ανέτειλε.

Αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, τόνισε ότι είναι μεγάλη η Ευλογιά αυτή, που μας αξιώνει όλους μας ο Θεός, να στεκόμαστε όρθιοι ενώπιον Του, ώστε να Τον ευχαριστήσουμε και να Τον δοξολογήσουμε, να Τον ζητούμε συγνώμη για τις παραλείψεις και τα σφάλματα μας, κάνοντας με την αρχή του Νέου Έτους μία καινούργια αρχή και ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς να λησμονούμε ποτέ ότι σε Εκείνου τα χέρια ευρίσκονται και οι χρόνοι και οι καιροί. Αυτός είναι ο Ένας και Αληθινός Κύριος, ο Ιησούς Χριστός του Οποίου με την σημερινή εορτή της Αγίας μας Εκκλησίας, μας παρουσιάζονται και τα στοιχεία εκείνα της Τελετής της περιτομής καθώς και της ονοματοδοσίας Του. 

Ιησούς σημαίνει Σωτήρ, και φανερώνεται στην ζωή μας ο Υιός του Θεού και ταυτόχρονα ο Υιός του ανθρώπου, για να μας δώσει την δυνατότητα να πορευτούμε την τέλεια οδό.

Όταν ακούει κανείς την Θεία Εντολή και την Θεία Διδασκαλία, προσκρούει στο επιχείρημα, πως είναι δυνατόν εγώ σήμερα να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα που λέει το Ευαγγέλιο και διδάσκει η Εκκλησία, αφού είμαι άνθρωπος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Υιός του Θεού γίνεται άνθρωπος, για να δείξει σε όλους μας ότι είναι δυνατόν εμείς οι άνθρωποι, όταν ενωθούμε μαζί Του και γίνουμε ένα μαζί Του, ν πορευτούμε αυτό τον δρόμο του Θείου Θελήματος.

Αυτό έπραξε και ο σήμερα τιμώμενος, Άγιος Βασίλειος. Και αυτός άνθρωπος ήταν που βρέθηκε σε δύσκολες εποχές και χρόνια, αντιμετωπίζοντας τους αιρετικούς, την αμαρτία, την φτώχια και την κοσμική αλαζονεία η οποία δυνάστευε εκείνη την περίοδο. Όμως δεν είπε ποτέ δεν μπορώ, αλλά με την Χάρη του Κυρίου κατάφερε όσα δεν μπόρεσε να καταφέρει η λογική των φτηνών επιχειρημάτων.

Η σημερινή ημέρα που είναι και η αρχή μιας νέας χρονιάς για όλους μας, καλούμεθα να επιλέξουμε τι θα κάνουμε και πως θα πορευτούμε. Θα πούμε την εύκολη φράση, δεν μπορούμε επειδή είμαστε άνθρωποι και δεν τα καταφέρνουμε ή θα πάμε μπροστά, βαδίζοντας τον δρόμο εκείνο, που δείχνει η δύναμη της Πίστεως μας, η οποία έχει και στο μέγιστο βαθμό το εσωτερικό στοιχείο της υπερβάσεως προς επίλυση όλων προβλημάτων αλλά και της δημιουργίας προϋποθέσεων, έτσι ώστε ο άνθρωπος να προγεύεται και να βιώνει των Επουρανίων δωρεών και αγαθών και μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας να βιώνει την τελειώσει και τον αγιασμό.

Ιησούς Σωτήρ, σημαίνει Εκείνος που έρχεται να σώσει τον κόσμο και τον καθένα από εμάς, από κάθε έκβαση της φθοράς και του θανάτου, λυτρώνοντάς μας και χαρίζοντάς μας την αιώνια ζωή. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε θέλουν κάποιοι, είτε όχι που προσπαθούν να το παραποιήσουν με σαθρά επιχειρήματα. 

Ο Κύριος δεν μας εύχεται Χρόνια Πολλά ή και του Χρόνου όπως κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, αλλά μας χαρίζει την αιώνια και ατελεύτητο ζωή, δίδοντας την δυνατότητα της γεύσεως αυτής, μέσα από την παρουσία των Αγίων και των Ιερών Προσώπων, όπως αυτού που τιμούμε σήμερα, του Μεγάλου Βασιλείου ενός Ιεράρχη της ασκήσεως, της Θεολογίας, των γραμμάτων, της φιλανθρωπίας και είναι αυτός που εκφράζει το Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος. 

Δυστυχώς όμως ο σημερινός καταναλωτισμός ακόμα αυτόν τον Μεγάλο Άγιο, το μετέτρεψε σε μία φιγούρα που έχει μία μορφή που δεν έχει καμία απολύτως σημειολογία και περιεχόμενο με τον βίο και την προσωπικότητα του. Ό Άγιος Βασίλειος δεν είναι εκείνος που έρχεται να ξεγελάσει μικρούς και μεγάλους με τα δώρα ή οτιδήποτε άλλο μας πλασάρουν αλλά είναι Εκείνος που έρχεται να μας αφυπνίσει και να μας δώσει το σημείο εκείνο του σωστού προσανατολισμού προς την αληθινή ζωή, που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους τα δέοντα ώστε το έτος 2015 αποβεί σωτήριο, καρποφόρο και υγιεινό, τονίζοντας ότι αν έχουμε πίστη στον Θεό, υπάρχει και ελπίδα και διέξοδος, αρκεί να επιθυμούμε να βάλουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό στην καρδιά μας, ώστε να είναι συνεχώς Εκείνος που θα ευλογεί το έργο και την προσδοκία του καθενός στην προσωπική και την οικογενειακή του ζωή. 

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπως και τα Χριστούγεννα έτσι και την Πρωτοχρονιά, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, σε συνεργασία με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, υπό την επίβλεψη και την φροντίδα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αναστασίου Παρούτογλου, διοργάνωσε έορτια Τράπεζα και διανομή προσφοράς φαγητού, προς όλους τους κατοίκους και τους εμπερίστατους αδελφούς μας της περιοχής του Λαγκαδά, εις την κεντρική αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού.