(Δελτίο Τύπου) Η εορτή των Θεοφανείων εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων τιμήθηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και με κάθε ιεροπρέπεια εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. 

Το πρωί της παραμονής της εορτής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητρόπολιτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Θεοφανείων και του Εσπερινού, προεξήρχε της  Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και εν συνεχεία ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ενώ το απόγευμα χοροστάτησε του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού των Θεοφανείων, εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής των Επιφανείων, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού εις τον Μητροπολιτικόν Ναό. 

Στον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό  Ναό της Αγίας Παρασκευής παρέστησαν μεταξύ των άλλων και οι Βουλευτές της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης, των Αν.Ελλ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου και η Ανεξάρτητη Βουλευτής κα. Αικατερίνη Μάρκου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας,  των φορέων πολιτισμού καθώς και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως της περιοχής μας. 

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά, στην Λίμνη του Αγίου Βασιλείου καθώς και στη λίμνη της Βόλβης.

Στους Χρήστο Δεμερτζή, Χρήστο Χαλκίτη και Χρυσοβαλάντη Λαζαρίζη, οι οποίοι είχαν εφέτος την μεγάλη τιμή και ευλογία να ανασύρουν εκ των Υδάτων, τον Τίμιο Σταυρό αντιστοίχως σε κάθε από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις Του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, έδωσε ως ευλογία έναν επιστήθιο Σταυρό, ενώ σε όλους τους υπολοίπους τολμηρούς κολυμβητές, που με ζέση πολλή στην καρδιά τους, είχαν το θάρρος και την τόλμη να βουτήξουν στα παγωμένα νερά, επίδωσε από ένα Δίπτυχο Εικόνων. 

Στην σύντομη ομιλία του μετά το πέρας των λατρευτικών Εκδηλώσεων, ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, τονίζοντας ότι είναι η εορτή εκείνη που ο Θεός δίνει στον άνθρωπο μια ευκαιρία να βυθίσει στα ύδατα του Ιορδάνη Ποταμού τον παλαιό άνθρωπο με τα πάθη και τις αμαρτίες και να εξέλθει καινούργιος και αναγεννημένος.

Ο Ιησούς Χριστός γίνεται άνθρωπος, όμοιος με εμάς χωρίς την αμαρτία, για να μας αναπλάσει και να μας ξαναδημιουργήσει, αρκεί εμείς να αλλάξουμε τρόπο στις σκέψεις μας και να μετανοήσουμε, αποκτώντας αγιότητα στην ζωή μας και πνεύμα σοφίας, ώστε να αγαπήσουμε αυτή την ζωή της Καινής Κτίσεως, αυτή τη ζωή που μας χαρίζει ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Ευχόμενος σε όλο τον κόσμο να έχει αναγεννητική δύναμη και να ακολουθούν πάντοτε τον δρόμο του Χριστού, υπογράμμισε το γεγονός ότι ενώ είμαστε Χριστιανοί και βγήκαμε από την κολυμβήθρα για να ζήσουμε την ζωή της αφθαρσίας, μας παγιδεύει ο διάβολος με τις αδυναμίες και τα πάθη μας και μας κάνει δούλους των αμαρτιών που μας οδηγούν στην οδό της φθοράς και στον θάνατο.

Το Αληθινό Φώς πρέπει να αναζητήσουμε και με αυτό το φως να πορευόμαστε συνεχώς στην ζωή μας, ώστε αυτή να καταστεί φωτεινή και λαμπρή σαν την σημερινή φωτεινή ημέρα που μας χάρισε σήμερα ο Κύριος.
 
Σήμερα είναι ημέρα χαράς. Τα όσα ζούμε στην Εκκλησία, δεν είναι υπόθεση, ούτε κάποιας αναμνήσεως, ούτε κάποιου θρησκευτικού κατεστημένου, αλλά είναι υπόθεση της ζωντανής παρουσίας του Θεού, της Παναγίας, του Τιμίου Προδρόμου και όλων των Αγίων.

Εν συνεχεία συνεχάρη όλους τους τολμηρούς κολυμβητές που είχαν την ψυχική δύναμη, αψηφώντας το δριμύ κρύο για να πέσουν για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού, υπογραμμίζοντας ότι η πράξη τους αυτή έχει ομολογιακό χαρακτήρα καθώς μαρτυρεί την θερμή Πίστη και την πολλή Αγάπη τους, προς τον Χριστό και την Εκκλησία, καθώς και το Ορθόδοξο Φρόνημα που έχουν οι Χριστιανοί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επ’ ευκαιρία και της παρουσίας του, στις δύο λίμνες που βρίσκονται στην επαρχία μας, στο μεγάλο πρόβλημα της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί σε αυτές, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα ώστε να σταματήσει η συνεχής περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών αυτών, και ότι τώρα καθίσταται αδήριτος η άμεσος ανάγκη της κοινωνικής συναινέσεως και των πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να καταστεί δυνατή η στροφή προς μία οδό αειφορίας και οικολογικώς βιωσίμου αναπτύξεως.

Το περιβάλλον αποτελεί κοινή κληρονομία δική μας αλλά και των επόμενων γενεών, οι οποίες έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς σήμερα. Η φύση και οικολογία αποτελεί Θείο δώρο και κοινή κληρονομία, που δυστυχώς δεν το τιμάμε καταλλήλως. 

Πρέπει εμείς να πορευθούμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού ώστε επιτέλους η γη να συνεχίσει να γεννά και να καρποφορεί, εφόσον αφεθεί στην φυσική της τάξη. 

Η Οικολογική ισορροπία που δημιούργησε ο Θεός δεν πρέπει να διαταραχθεί άλλο επ’ ουδενί, διότι αυτό θα μας απειλήσει  τόσο εμάς όσο και τις επόμενες γενεές μετά από εμάς.

Πρέπει να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία σε αυτό και παράλληλα να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό στους νέους και νέες, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα μιας και την σήμερον ημέρα το Υδάτων αγιάζεται η φύσις και με την χάρη του Επεφανέντος Κυρίου βιώνουμε την προοπτική της Παλιγγενεσίας.ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας