(Δελτίο Τύπου) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Το εσπέρας της Τρίτης 06 Ιανουαρίου τ.έ., εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, τελέσθηκε μετά πάσης λαμπρότητος και μεγαλοπρέπειας, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας, επί τη εορτή της Συνάξεως του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Τον Θείο Λόγο, προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρέστησαν πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεως Λαγκαδά και όχι μόνο, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο επίσης εορτάζων Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης καθώς και πλήθος Πιστών,  εκήρυξε ο πολιός και Σεβάσμιος Ιεράρχης της Μητροπόλεως Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ, ο οποίος και ομίλισε περί του Ιερού Προσώπου του Τιμίου Προδρόμου, αναλύοντας την σημασία του ονόματός του βάση της ερμηνείας που δίδει ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος μας λέγει πως η ερμηνεία του ονόματος Ιωάννης είναι: Θεού Χάρη. 

Με μια πιο πλατιά ερμηνεία της λέξεως αυτής, θα πει «Δώρο Θεού», δηλαδή Θεόδωρος που στην Ελληνική διάλεκτο ταυτίζεται με την Εβραϊκή λέξη «Ιωάννης».

Τόνισε ότι έργο του Βαπτιστού, ήταν κήρυγμα Μετανοίας και προετοιμασίας του δρόμου  του Κυρίου. Ενώ, επισημαίνοντας τα τρία σημεία από την ζωή του Αγίου Ιωάννου, υπογράμμισε το γεγονός ότι, το μόνο χάρισμα που έδωσε ο Θεός στον σήμερα τιμώμενο Άγιο ήταν ότι είναι Αγιασμένος άνθρωπος, δίδοντας την Μαρτυρία του για τον Χριστό.

Το πρώτο στοιχείο που διακρίνουμε, είναι ότι δεν θα πρέπει να στεναχωριόμαστε αν ο Θεός δίδει στον καθένα άνθρωπο πολλά ή λίγα χαρίσματα, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς και με το πιο μικρό χάρισμα το οποίο έχουμε, να το καλλιεργήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε καταλλήλως. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά χαρίσματα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η εργασία την οποία κλήθηκε να κάνει δεν την οικειοποιήθηκε για τον εαυτό του, δηλαδή την δόξα που του έδιναν οι άνθρωποι, αλλά έλεγε ότι Αυτός που έρχεται πίσω του είναι Αυτός θα βαπτίζει εν «Πνεύματι Κυρίου», και Αυτόν θα πρέπει να δοξάζεται. Έτσι θα πρέπει να κάνουμε και εμείς, ότι πράττουμε θα πρέπει να το αποδίδουμε στο Θεό και δεν θα πρέπει ποτέ να παίρνουμε την δόξα από τον Θεό, όλα όσα κάνουμε να είναι προς Δόξαν Θεού.

Και τέλος το τρίτο σημείο είναι ότι η κυρία αποστολή του Τιμίου Προδρόμου ήταν να φανερώσει τον Χριστό στον κόσμο. Αυτό ακριβώς κάνει και η Αγία μας Εκκλησία και θα το κάνει μέχρι της συντέλειας του κόσμου, να αποκαλύπτει συνεχώς τον Χριστό στους ανθρώπους, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να μπορούν και οι άνθρωποι να υποδέχονται τον Κύριο στην ζωή τους μέσα από την μετάνοια, της αλλαγής του τρόπου σκέψεως και του φρονήματος τους.

Καταλήγοντας την πλούσια σε θεολογικά μηνύματα ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ευχήθηκε εκ μέρους των παρισταμένων τα Χρόνια Πολλά εις τον οικείο Ποιμενάρχη  κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος και άγει την ονομαστική του εορτή.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς, Ιερείς και τον κόσμο που παρέστησαν κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, εξέφρασε την παράκληση προς τον Μητροπολίτη Εδέσσης, η οποία και έγινε αποδεκτή, ώστε να συγγράψει την Ακολουθία πάντων των εν Λαγκαδά Αγίων και Οσίων Πατέρων, ενώ τίμησε και με το Μετάλλιο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, όλους όσους είχαν το θάρρος και την τόλμη, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, αλλά με ζέση πολλή στην καρδιά τους, να βουτήξουν στα παγωμένα νερά, ώστε να ανασύρουν εκ των Υδάτων τον Τίμιο Σταυρό κατά την πρωινή Ακολουθία της Καταδύσεως που πραγματοποιήθηκε σε πολλά σημεία της Μητροπόλεως του Λαγκαδά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας