(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου - Σοχού

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Την 01 Φεβρουαρίου ε.έ., πρώτη Κυριακή της επονομαζόμενης και περιόδου του Τριωδίου, και ημέρα μνήμης των Αγίων Τρύφωνος Μαρτύρου, Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του εξ Αθηνών, Αναστασίου του Νεομάρτυρος του εκ Ναυπλίου καταγομένου, o Σεβασμίωτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, εις τον Ιστορικό και Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της κωμοπόλεως του Σοχού.

Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, ενώ μεταξύ του πολυαρίθμου Εκκλησιάσματος παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Σοχού και Βερτίσκου και υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου Λαγκαδά κα. Χρύσα Σάμου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σοχού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδόνιας, Μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων εκ της Εκκλησιαστικής Σχολής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας καθώς και εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή της Παραβολής του Τελώνου και του Φαρισαίου, καθώς επίσης και στην Εκκλησιαστική περίοδο του Τριωδίου που εισερχόμαστε από σήμερα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία περίοδο πνευματικής καλλιέργειας, κατά την οποία καλούμεθα όλοι να καλλιεργήσουμε εσωτερικά τον εαυτό μας, θέτοντας ως θεμέλιο και αγαθή απαρχή το μεγάλο κεφάλαιο της Μετανοίας. 

Η οδός της Μετανοίας, είναι εκείνη που οδηγεί στην οδό του Κυρίου. Γι΄ αυτό και το κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου άρχιζε με αυτές τις λέξεις «Μετανοεῖτε• ἤγγικε γάρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν», αλλά και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός όταν άρχισε να διδάσκει, άρχισε με τις ίδιες λέξεις.

Η προτροπή «Μετανοείτε», είναι μια προτροπή ισόβιος, που πρέπει να έχει κανείς μέσα στην καρδιά του. Μέσα από αυτό το φρόνημα μπορούμε όλοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής, και να κάνουμε μία καινούργια αρχή στη ζωή μας, αναγεννημένοι και γινόμενοι πραγματικά άνθρωποι του Θεού.

Εκείνο που πρέπει να δεσπόζει στο φρόνημα μας, είναι η ταπείνωση.  Η Ταπείνωση είναι η απόθεση του ματαίου φρονήματος και η προϋπόθεση της συναντήσεως και γνωριμίας του ανθρώπου με τον Θεό, ώστε να μπορεί να τύχει και της Σωτηρίας και της κληρονομίας της αιωνίου Βασιλείας των Ουρανών.

Μία καλή ευκαιρία πραγματικής Μετανοίας είναι και η περίοδος που αρχίζει από σήμερα. Η επίγνωση της αμαρτωλότητας του κάθε ανθρώπου δεν πρέπει να ταυτίζεται ποτέ με την απόγνωση. Η απόγνωση είναι ένα ιδίωμα δαιμονικής επενεργείας και αποτελεί έκφραση ενός εγωπαθούς φρονήματος το οποίο κατά αυτό τον τρόπο ενεργεί και δεν οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό και στην κατά Θεό ζωή, αλλά τον απομακρύνει από Αυτόν, δημιουργώντας μέσα στην καρδιά του, τον πόνο, την θλίψη και την απόγνωση.

 Όπου υπάρχει ειλικρινής Μετάνοια ο άνθρωπος κατέρχεται δικαιωμένος, ενώπιον Θεού αλλά και ενώπιον ανθρώπων. Όλοι έχουμε την δύναμη να ομολογούμε την αμαρτία μας, αλλά και να ζητούμε συχώρεση από το Θεό αλλά και από τον συνάνθρωπό μας, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να βιώνουμε το μεγαλείο του Θείου Ελέους που μας χαρίζει την όντως χαρά και την μεγαλοσύνη της αγάπης του Θεού.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, η Διοίκηση και τα μέλη του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Σοχού σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά και την Κοινότητα Σοχού, τίμησαν τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Φερενίδη, για την πλούσια από όλες τις πλευρές τεσσαρακονταετή προσφορά του, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως της περιοχής του Σοχού.

Για την προσφορά του αυτή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, τον συνεχάρη ιδιαιτέρως ενώ του απένειμε και το Μετάλλιο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης καθώς επίσης και το τίτλο του Επιτίμου Αρχιερατικού Επιτρόπου Σοχού.

Τιμητικές Πλακέτες απενεμήθησαν εις τον π. Ιωάννη Φερενίδη, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και την Κοινότητα Σοχού, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, με τον οποίο υπήρξαν ομογάλακτοι και συμμαθητές στην μεγάλη σχολή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, ο οποίος πέρα των άλλων ετόνισε και την ανάγκη της επαναλειτουργίας αυτού του είδους των Εκκλησιαστικών Σχολών, η προσφορά των οποίων ήταν σημαντική για το γένος και την Πατρίδα μας, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος των Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας κ. Δημήτριος Ευαγγέλου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας