(Δελτίο Τύπου) Επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου Σλοβακίας εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Με τον Πρέσβη της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Peter Michalko, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Σλοβακίας στην Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνο Μαυρίδη, είχε συνάντηση την 8η του μηνός 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Η συνάντηση διεξήχθη στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, σε ιδιαίτερο θερμό και εγκάρδιο κλίμα και πέρα από τον εθιμοτυπικό της χαρακτήρα συζητήθηκαν θέματα κοινού θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ ο κ. Πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Σεβασμιώτατο για την μακρόχρονη εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία και παράδοση της επαρχίας μας, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και με την ύπατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Ιδιαίτερη αναφορά και εκτενής συζήτηση έγινε, περί των δύο μεγάλων προσώπων που συνδέουν άρρηκτα την Ελλάδα και ιδιαίτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης, με την χώρα της Σλοβακίας εις την οποία και αποτελούν μέρος της εθνικής ταυτότητος, τους Άγιους Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι με την διδασκαλία και το έργο τους, φώτισαν τους λαούς των Σλαύων, διδάσκοντας πολιτισμό όχι μόνο στην χώρα της Σλοβακίας αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη. Επίσης έγινε αναφορά και παρουσίαση στις επερχόμενες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνει η Ιερά μας Μητρόπολη, επί τη ευκαιρία της εορτής των δύο Αγίων, κατά το τριήμερο 09 με 11 Μαΐου 2015, ενώ αποφασίστηκε να οργανωθεί και μία κοινή εκδήλωση προς τιμήν των δύο Φωτιστών των Σλαύων, μιας και εφέτος υπάρχει και η επέτειος των 1130 ετών από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Μεθοδίου.  

 Εν συνεχεία μετέβησαν εις τον νεόδμητο και περικαλλέστατο  Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Περιβολακίου, όπου εκεί ο κ. Michalko, είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα των Αγίων και εν συνεχεία στο Ιερό Βήμα του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Δερβενίου.

Στις σύντομες δηλώσεις τους μετά το πέρας της συναντήσεως ο Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Peter Michalko, εξέφρασε εκ μέρους των Σλοβάκων, την βαθειά του ευγνωμοσύνη προς τον Ελληνικό λαό, διότι μέσα από το πρόσωπο των Αγίων Ισαποστόλων Κύριλλο και Μεθόδιο, ήρθε η παράδοση και ο πολιτισμός στην χώρα τους πριν από 1152 έτη, πραγματοποιώντας από τότε μία άρρηκτη σχέση μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να έκφραση και την ευγνωμοσύνη του, προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, για το συνεχή έργο του, της  υποστηρίξεως της μνήμης των δύο αυτών Αγίων, η οποία και είναι τόσο σημαντική για την ταυτότητα του λαού της Σλοβακίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε τον εξοχότατο κ. Πρέσβη, που είχε την καλοσύνη να έρθει στην επαρχία μας, εξέφρασε  την ιδιαίτερη χαρά του, διότι σήμερα του εδόθη η ευκαιρία να ακούσει λόγους, οι οποίοι εκφράζουν την αναγνώριση του διαχρονικού έργου που επιτέλεσαν οι Άγιοι, στην βάση της πνευματικής προοπτικής του λαού της Σλοβακίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτό που αποτελεί χαρακτηριστικό ιδίωμα των δύο Αγίων, και αποτελεί παράλληλα τεκμήριο προσφοράς και αγάπης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τους λαούς των Σλαύων, όταν ξεκίνησαν το μεγάλο αυτό πνευματικό τους έργο, επί Πατριαρχίας Φωτίου του Μεγάλου και Αυτοκρατορίας Μιχαήλ του Γ΄, είναι ότι σεβάστηκαν πλήρως την ταυτότητα αυτών των λαών, δίδοντας τους την δυνατότητα να μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται βάση των πολιτιστικών και πνευματικών τους δεδομένων.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, μέσα από τον πάνσεπτο Ναό τους που ανήγειρε, μέσα από το Ιερό Βήμα στην περιοχή του Δερβενίου, την Θεολογική και Φιλοσοφική Ακαδημία στην περιοχή των Πέντε Βρύσων η οποία και φέρει το όνομα τους καθώς και μέσα από το Ιερό Ησυχαστήριο που ευρίσκεται στον Ασκό, προσπαθεί να συνεχίσει αυτό το πολυδιάστατο έργο που ξεκίνησαν πριν από 1152 έτη, αισθανόμενοι συνεχώς την χαρά της πνευματικής καρποφορίας που αποτελεί σήμερα ένα δυναμικό στοιχείο στην Ευρωπαϊκή ενότητα και κοινότητα, καθώς επίσης και στοιχείο θετικής αναφοράς στις σχέσης της Ελλάδος με την χώρα της Σλοβακίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας