(Δελτίο Τύπου) Η πρώτη Ιερατική Σύναξη του έτους εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητή και Ρεντίνη

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η πρώτη Ιερατική Σύναξη για το νέο έτος 2016, των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννου, την 18η Ιανουαρίου ε.έ., εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Μετά το πέρας της καθιερωμένης προσευχής, ο Σεβασμιώτατος στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, αφού ευχήθηκε προς όλους τους Κληρικούς της Μητροπόλεως τα Χρόνια Πολλά επ’ευκαιρία της ανατολής του νέους έτους, τους επεσήμανε την σπουδαιότητα του γεγονότος ότι οι ιερείς δεν πρέπει να χάνουν επουδενί, τον σκοπό και τον προσανατολισμό του λειτουργήματος τους. Η εκκοσμίκευση όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, είναι το χειρότερο πράγμα για έναν κληρικό.
Η προσκαιρότητα του βίου, θα πρέπει να θυμίζει στον καθένα τα σημεία εκείνα της εγρηγόρσεως και του συνεχούς πνευματικού αγώνα που πρέπει να έχουν. Η ζωή κάθε κληρικού θα πρέπει να προσεχθεί στην κάθε λεπτομέρεια της και να εναρμονίζεται πλήρως και σύμφωνα με την ζωή του Κυρίου, τόνισε μεταξύ των άλλων, ενώ τους προέτρεψε να βλέπουν όλους τους συνανθρώπους συνεχώς με μία αγαπητική διάθεση και παράλληλα να προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα της βιωτής τους, διότι κάθε καινούργια χρονιά είναι και μία καινούργια ευκαιρία για τον βίο του καθενός.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε θέματα συγχρόνου επικαιρότητος εκφράζοντας ιδιαιτέρως την αντίθεσή του στην δημιουργία των αποτεφρωτηρίων και στην καύση των κεκοιμημένων αδελφών μας, ενώ παράλληλα έκανε και εκτενή αναφορά στην ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας πλήρως όλο εκείνο το ιστορικό πλαίσιο, μέσα από διεθνής αναφορές και εκθέσεις που αποδεικνύει ότι πρόκειται για Χριστιανική Εκκλησία και όχι για ένα μνημείο πολυπολιτισμικότητος, που κάποιοι ανιστόρητοι, θέλουν να το μετατρέψουν.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος με τους ιερείς πάνω σε ζητήματα λειτουργικής, πνευματικής και διοικητής φύσεως, που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Μητροπόλεως, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο, Αρχιερατικό Επίτροπο Ασσήρου και Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου, π. Αλέξανδρο Φίλλιο, εις τον οποίο και απενεμήθη υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ Βαρθολομαίου, το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.

Τέλος, παρουσίασε την επετειακή έκδοση της Μητροπόλεως Λαγκαδά «Ορθόδοξα Μυνήματα», η οποία και είναι αφιερωμένη εις την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχής κ.κ. Βαρθολομαίος στην Μητρόπολη Λαγκαδά τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την διάρκεια της οποίας, ετέλεσε μεταξύ των άλλων και τα Θυρανοίξια του πρώτου εν Ελλάδι Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ενώ διενεμήθη προς όλους ο τρίτος τόμος των Βυζαντινών Αγιολογικών Κειμένων, του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας