(Δελτίο Τύπου)Η Εορτή του Αγίου Νικολάου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Για φωτογραφίες πατήστε πάνω.

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε την 6η του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Επίκεντρο της μεγάλης αυτής εορτής, ήταν οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί των περιοχών της Αυγής και των Λαγυνών, όπου κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, των Ευχαριστιακών Συνάξεων αντιστοίχως προεξήρχαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Πύργου κ.κ. Ηλίας (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Θερμών κ.κ. Δημήτριος.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο προσήλθε με ευλάβεια μεγάλη για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της κωμοπόλεως των Λαγυνών, ήταν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Λαγυνών κ. Αστέριος Μουζίκας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Συλλόγων ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες με την Γαλανόλευκη Σημαία ανά χείρας.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «η ψυχή του Αγίου Νικολάου, έγινε μυροθήκη της Θείας Χάριτος, καθέδρα του Αγίου Πνεύματος και η ζωή του λαμπρό παράδειγμα αρετής και οσιότητας».
»Στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, μπορεί να βρει ο καθένας κάτι ξεχωριστό να θαυμάσει. Είναι πρότυπο για όλα και όλους, όπως σημειώνει και ο υμνογράφος του σ΄ αυτόν οι ποιμένες και διδάσκαλοι βρίσκουν τον καλό ποιμένα και τον καλό διδάσκαλο, τον μιμητή του Χριστού και ένα αληθινό και ασύγκριτο πρότυπο μιμήσεως».

Εν συνεχεία του λόγου του ο Θεοφιλέστατος, αναλύοντας το τροπάριο του Αγίου Νικολάου, σημειώνοντας τις αρετές που περιγράφονται και τονίζοντας ότι «το τρίπτυχο της Πίστεως, της Πραότητος και της Εγκράτειας, είναι το μυστικό της δόξης των θαυμάτων του, αλλά και το γνώρισμα όλων των Αγίων.»

Αυτές οι αρετές δεν αφορούν μόνο τους Αγίους αλλά και όλους εμάς, που θα πρέπει να μιμούμεθα τους Αγίους στο τρόπο της ζωής τους, ώστε να γίνουμε και εμείς κληρονόμοι της αιωνίου ζωής, αρκεί να έχουμε θέληση και διάθεση για αγώνα αληθινό».

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, τελέσθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της παλαιάς Εικόνος του Αγίου Νικολάου και του Σεπτού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου του, στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως των Λαγυνών, η οποία και κατέληξε κατά το έθος εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης, όπου και πραγματοποιήθηκε η Απόλυσις και η διανομή του Αντιδώρου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας