(Αναδημοσίευση) Nα ζήσουμε την ζωή του Ορθοδόξου φρονήματος

Αναδημοσίευση από την πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΕΝ
Θερμές ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, την Ιερά Σύνοδο και τον ηγούμενο της Μονής Πετράκη, Αρχιμ.Ιάκωβο Μπιζαούρτη, εκφράζει με δήλωσή του στο Amen.gr o Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα του λαού και της Ιεράς Μητροπόλεως του Λαγκαδά, επιτρέποντας την μεταφορά, για πρώτη φορά, της τιμίας κάρας της Αγίας Παρασκευής, από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, όπου φυλάσσεται, στην πόλη του Λαγκαδά που την τιμά ως προστάτιδα και πολιούχο της.

«Δοξάζουμε και Μεγαλύνουμε το όνομα του Τρισαγίου Θεού διότι μας αξίωσε να εορτάσουμε την μνήμη της Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, της πολιούχου αυτής της πόλεως με μία ξεχωριστή λαμπρότητα και ιεροπρέπεια την οποία προσέδωσε η παρουσία της Τιμίας κάρας της Αγίας Παρασκευής. Για πρώτη φορά εξήλθε από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη η τιμία κάρα της και για πρώτη φορά είχαμε την ιδιαιτέρα χαρά και ευλογία παρά Θεού να την υποδεχθούμε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Ο κλήρος και ο λαός της πόλεως εξεδήλωσε τον σεβασμό, την ευλάβεια και την αγάπη του προς την Αγία και μέσω της Αγίας έδωσε την ομολογία της Πίστεως προς τον Κύριο Υμών Ιησού Χριστόν, τον Κύριον της Δόξης, τον αληθινό Κύριο και Θεόν προς τον οποίον η Αγία Παρασκευή όχι μόνο είχε πλήρη αφοσίωση αλλά η ζωή και το έργο της εξεδήλωσαν αυτό το μεγαλείο της Πίστεως της, ένα μεγαλείο Πίστης και ομολογίας που το σφράγισε με την μαρτυρία του αίματος της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας εκφράζουμε προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και εις την περί αυτών Ιερά Σύνοδο, διότι ενέκριναν την έλευση της Τιμίας Κάρας εις την ταπεινή μας επαρχία και βεβαίως ευχαριστούμε και τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Μπιζαούρτη και το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής διότι είχαν την καλοσύνη να εγκρίνουν το αίτημα και να ανταποκριθούν εις την πρόσκληση μας. Ευχαριστούμε ως αύτους και τους πατέρες που συνοδεύουν τις ημέρες αυτές την τιμία κάρα, τον πατέρα Πλάτωνα Κρικρή και τον πατέρα Ισίδωρο Τσόρβα. Ο Θεός να ανταποδίδει κατά την αγαπώσα καρδία τους, η ευγνωμοσυνών μας και οι ευχαριστίες να τους συνοδεύουν πάντοτε, τόσο οι προσωπικές μου, όσο και του κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ιεράς μας Μητροπόλεως» δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Ιεράρχες, τον κλήρο και τον λαό που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις πανηγυρικές εκδηλώσεις. Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρήτης κ.κ. Θεολόγο, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον εσπερινό που ακολούθησε της υποδοχής της τιμίας κάρας, ευχαριστώ τους θεοφιλεστάτους Επισκόπους Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, Θερμών κ.κ. Δημήτριον και Μποτσουάνας κ.κ. Γεννάδιον, που έλαβαν μέρος και κατά τον εσπερινό της εορτής και κατά την Ιερά Λιτανεία και κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το Αρχιερατικό συλλείτουργο ήταν πράγματι μία ξεχωριστή ευλογία για την πόλη του Λαγκαδά και την Ιερά μας Μητρόπολη, διότι σε αυτό εκτός από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, έλαβαν μέρος και πολλοί εκ των πρεσβυτέρων και των διακόνων που υπηρετούν εδώ στην Ιερά μας Μητρόπολη» είπε ο Μητροπολίτης Ιωάννης και συνέχισε: «Συγκίνηση ιδιαίτερα προκάλεσε η αθρόα προσέλευσις των πιστών. Το γεγονός ότι κατεκλύσθη η πλατεία της πόλεως του Λαγκαδά από πιστούς, οι οποίοι έλαβαν μέρος και στην Ιερά Λιτανεία αλλά και παρέμειναν κατά την ιερά ακολουθία της αρτοκλασίας και παρακολούθησαν το επίκαιρο κήρυγμα. Η συμμετοχή τους, με την ευλάβειά τους και την πατροπαράδοτη Θεοσέβεια τους, είναι κάτι που πραγματικά συγκινεί και δίδει ένα μήνυμα στην σημερινή εποχή, πως ο λαός αυτής της περιοχής, γνωρίζει να σέβεται και να τιμά τον Θεό και τους Αγίους και ιδιαίτερα εδώ την πολιούχο Αγία Παρασκευή».

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερο μήνυμα της σημερινής εορτής της Αγίας Παρασκευής.

«Το μήνυμα της σημερινής εορτής, είναι ένα μήνυμα που μας καλεί να ζήσουμε την ζωή της παραδόσεως, την ζωή του Ορθοδόξου φρονήματος, την ζωή εκείνη που είναι απαλλαγμένη από τις εκοσμικέυσεις και από τις λανθασμένες επιλογές που οδηγούν σε λάθους δρόμους και η έκβασης αυτών των λανθασμένων επιλογών έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί τον άνθρωπο σε αδιέξοδα. Η Αγία Παρασκευή μας δείχνει με την ζωή της, την διδασκαλία της με το έργο της, με το μαρτύριο της, με την αγάπη της την θυσιαστική και με την χάρη της Θαυματουργίας των ιαμάτων, πως ο δρόμος που οδηγεί στην όντος ζωή, είναι ο δρόμος της αγάπης, είναι ο δρόμος της αλήθειας και αυτός ο δρόμος πάντα νίκησε, γιατί όπου υπάρχει η αγάπη προς τον έναν και αληθινό Θεό, και εκφράζεται αυτή μέσα από τα έργα της πίστεως και όπου υπάρχει η αλήθεια στην ζωή των ανθρώπων, σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων και σε επίπεδο στάσης ζωής, του καθενός εκεί πραγματικά υπάρχει η έκβασής, θετική κατά πάντα, που δικαιώνει και τους αγώνες και τις προσδοκίες. Χρόνια Πολλά η Αγία Παρασκευή να είναι βοήθεια μας» κατέληξε ο Μητροπολίτης Ιωάννης.ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας