(Αναδημοσίευση) Λαγκαδά: ''Άλλο φιλοπατρία και άλλο να έχουμε φαινόμενα εκτροπής''

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

 Αναδημοσίευση από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea

Για τις καταλήψεις των μαθητών για την Μακεδονία και την συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, στην εκπομπή ''Σήμερα'' του τηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των μαθητών τόνισε: ''Άλλο το να υπάρχει η φιλοπατρία και το ενδιαφέρον για τα θέματα που την αφορούν και άλλο να έχουμε φαινόμενα εκτροπής, τα οποία εξελίσσονται σε μία μορφή διχασμού και είναι τρομερό στην κοινότητα την μαθητική να εμφανίζονται φαινόμενα διχασμού και αντιπαραθέσεων''.

Για την εμπλοκή των κομμάτων σε αυτές τις κινητοποιήσεις ο κ. Ιωάννης τόνισε: ''Είναι μεγάλο λάθος αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή και πρέπει να υπάρξει ένα πνεύμα ενότητος, ομόνοιας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει διάσπαση στο χώρο της μαθητικής κοινότητος με αφορμή τα εθνικά μας θέματα.''

''Νομίζω ότι δεν είναι σωστός αυτή την στιγμή ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η μαθητική κοινότητα για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Οι καταλήψεις όπως έχουν εξελιχθεί στην πατρίδα μας είναι φαινόμενα που εκφράζουν όχι κάτι το θετικό και προοδευτικό'' πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μαθητές από κόμματα και διάφορους άλλους φορείς, ενώ τόνισε ότι για το θέμα της Μακεδονίας οι πολιτικοί μας θα πρέπει να δείξουν ομοψυχία.

''Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία, αν τηρηθούν όλα εκείνα τα οποία προβλέπει. Αλλά είδαμε ότι δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής των δύο Πρωθυπουργών και αμέσως ονομάστηκε το κρατίδιο αυτό Μακεδονία'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

''Όλα τα σημεία της συμφωνίας έχουν θολά κομμάτια'' συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Για το θέμα της ουδετεροθρησκείας ο κ. Ιωάννης τόνισε ότι: ''πάμε να αλλάξουμε κάτι χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, διότι μέχρι σήμερα το θέμα της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού στην διαφορετικότητα του άλλου είναι κατοχυρωμένο και συνταγματικά και νομικά.''

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για το θέμα της μισθοδοσίας υπογράμμισε: ''Είναι θέμα το οποία έχει νομικές προεκτάσεις. Εφόσον αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί να δημιουργήσουμε πρόβλημα; Εφόσον αυτή τη στιγμή το κράτος έχει δυνατότητα χορηγίας των 200 εκατομμυρίων, με την επιχορήγηση την οποία εξαγγέλει για την μισθοδοσία του κλήρου, γιατί το ποσό αυτό το οποίο θα προέρχεται από εισφορές από την συνεκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, να μην δοθεί για την δημιουργία 10.000 θέσεων στο δημόσιο, οι οποίοι θα μισθοδοτούνται ακριβώς από αυτή την ευεργετική σύμπραξη της Εκκλησίας.''

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας