(Δελτίο Τύπου) Η εορτή της "Πίστεως και της Ελευθερίας", ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Για φωτογραφίες πατήστε πάνω.

Η μεγάλη εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, εορτάσθηκε με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, γεμάτη από αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και με κάθε επισημότητα εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού, με τον οποίο και ξεκίνησαν παράλληλα οι δράσεις και οι εκδηλώσεις επ΄ευκαιρία της εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων, εις τον Ιερό Ναό της Παναγίας Παρθένου και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου της κωμοπόλεως του Περιβολακίου, ομιλώντας στο τέλος καταλλήλως περί του θεολογικού και του ιστορικού περιεχομένου της Εορτής, συνδέοντας την ελευθερία που χάρισε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με την Ελευθερία του δούλου Γένους μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα εορτάζουμε από την μία την ελευθερία του ανθρωπίνου γένους από την δεσμιότητα της φθοράς και του θανάτου και από την άλλη την Ελευθερία της Πατρίδος μας, από την σκλαβιά που μας οδήγησε η υποκρισία των ξένων δυνάμεων και ο λανθασμένος προσανατολισμός».

Μας δίνετε μία ευκαιρία να κάνουμε μια επανεκκίνηση των πραγμάτων και να σκεφτούμε ποιο είναι το συμφέρον μας παραμένοντας γνήσιοι συνεχιστές της παραδόσεως και της παρουσίας του Γένους μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις ελπίδες μας στους ξένους παράγοντες, γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αυτό πάντοτε είχε αρνητικές επιδράσεις», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «οι πρόγονοι μας αγωνίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Το ότι μιλούμε σήμερα την Ελληνική Γλώσσα, το οφείλουμε σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσίασαν την ζωή τους την Πατρίδα και την Ορθόδοξο Πίστη».

Δυστυχώς όμως εμείς σήμερα ξεχνούμε αυτές τις θυσίες και την ιστορία μας, αφήνοντας την ζωή μας να είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, γεμάτο αβεβαιότητα και δυστυχία λόγω των σύγχρονων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία μας. Η Παναγία μας με τον Ευαγγελισμό της, μας μεταφέρει το ευχάριστο άγγελμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ ότι πλέον στον κόσμο υπάρχει η ελπίδα της αιωνίου ζωής, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά και να πιστέψουμε στον Υιό Της».

Παίρνοντας εν συνεχεία αφορμή από τα παιδιά που καθ΄ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων κρατούσαν τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας και τα διακριτικά λάβαρα των κατά τόπων συλλόγων, ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, τόνισε ότι «αυτά τα Σύμβολα της Θυσίας και της Ελευθερίας του Γένους μας, μας υπενθυμίζουν τις βαθιές και πνευματικές ρίζες που υπάρχουν μέσα μας» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και το γεγονός ότι «ο λαός μας έχει ανάγκη της προσοχής από όλους εκείνους που ασκούν διοίκηση στα κοινά της χώρας».

Την κυριώνυμο ημέρα της διπλής εορτής για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, τελέσθηκε εν πληθούση Εκκλησία εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Απελευθερώσεως εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς μέσα στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης σημειώνοντας ότι «η Επανάσταση του 1821 που έμελλε να γίνει διεθνώς ένα σύμβολο τόλμης και ελευθερίας, και ντύνει σήμερα στα γαλανόλευκα τη χώρα μας από άκρη σε άκρη, είναι ημέρα τιμής στα δύο ακλόνητα θεμέλια της πατρίδας μας, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της μακραίωνης ιστορίας μας, λόγω του υψηλού φρονήματος και την αταλάντευτη πίστη την οποία επέδειξαν οι πρόγονοι μας κοιτάζοντας την ιστορία και τη μοίρα τους κατάματα, μπροστά σε μία Αυτοκρατορία όπως ήταν η Οθωμανική, αλλά και στα ένα συμφέροντα, οι υπόδουλοι Έλληνες είχαν για όπλα τους τη δίψα για ελευθερία και την Πίστη τους στον Κύριο και την Παναγία».

Οι Μακεδόνες για άλλη μια φορά λειτουργούν ως κυματοθραύστης δίνοντας χρόνο στους νότιους αδερφούς τους να δυναμώσουν τη δική τους επανάσταση», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Δήμαρχος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» δεν ήταν απλώς ένα σύνθημα. Ήταν η συνειδητή επιλογή των Ελλήνων αγωνιστών, οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν φοβήθηκαν, έγιναν ΑΝΙΚΗΤΟΙ, ενώ κατέληξε με ένα απόσπασμα από τον λόγο που απηύθυνε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Πνύκα το 1838, προς τους μαθητές του Βασιλικού Γυμνασίου της Αθήνας: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα, αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε».

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον ομιλητή, ενώ παράλληλα προέτρεψε όλους τους με μία φωνή να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους για την παρουσία τους στις εόρτιες Λατρευτικές και Εθνικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως και η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων του Στρατού Ξηράς, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, των Τοπικών Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας