(Δελτίο Τύπόυ) Αρχιερατικός εσπερινός επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγ. Νέστoρος

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ξεκίνησαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν του Συμπολιούχου Αγίου Νέστoρος και επί τῇ ευκαιρίᾳ της απελευθερώσεως της πόλεως του Λαγκαδά.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν με τον Μέγαν Πανυγηρικόν Αρχιερατικόν Εσπερινόν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Παρασκευής–Λαγκαδά, χοροσταντούντος του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εις την ομιλίαν του προς τους ευσεβείς χριστιανούς της Θεοσώστου Επαρχίας του Λαγκαδά αναφέρθηκε εις την χαράν της Εκκλησίας δια την μεγάλην εορτήν του Αγίου Νέστορος, που, πριν αγωνισθη εναντίον του Λυαίου επροπονείτο εις άλλον στάδιον, το στάδιον της Εκκλησίας.

Υπογράμμισε, παράλληλα, την μεγάλην ευλογίαν της παρουσίας του αγίου Του λειψάνου, καθώς ο Άγιος Νέστωρ είναι ο συμπολιούχος της πόλεως του Λαγκαδά και την ημέρα της εορτής του ελευθερώθηκε η πόλις δύο φορές, το 1912 από την Τουρκική κυριαρχία και το 1945 από την Γερμανική κατοχή. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα από τα πολιουχικά θαύματα του Αγίου Δημητρίου, όταν το 1202 κατά θαυματουργικόν τρόπον και με την επέμβασιν του Αγίου Δημητρίου σκοτώθηκε εις την περιοχνή του Λαγκαδά ο βασιλεύς των Βουλγάρων Σκυλογιάννης που επεδίωκε να καταλάβη την Θεσσαλονίκην.

Εις άλλον σημείον της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία δεν φοβάται την κρίσιν, γιατί ο πλούτος της είναι η πνευματικότητά της, ο Χριστός και οι Άγιοι, όπως ο Άγιος Νέστωρ, ο οποίος δεν φοβήθηκε την αλαζονεία του Λυαίου και, με την επίκλησιν για βοήθεια προς τον Άγιον Δημήτριον, κατόρθωσε και τον συνέτριψε.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τον λόγο του εμφανώς συγκηνημένος με την επίκλησή του στον Άγιο Νέστορα, να φυλάει και να προστατεύει την πόλη, την νεολαία, και την επαρχία του Λαγκαδά.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, με την Αρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδα, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Κατόπιν, θα ψαλλεί Δοξολογία επί τῇ απελευθερώσει της πόλεως του Λαγκαδά, παρουσίᾳ των Τοπίκων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και εν συνεχείᾳ θα τελεσθή επιμνημόσυνος δέησις και κατάθεσις στεφάνου εις το μνημείον των Ηρώων του Λαγκαδά.

Το βράδυ της ιδιάς ημέρας η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Λαγκαδά, διοργανώνει εκδήλωσιν δια τα «ελευθέρια της πόλεως του Λαγκαδά», η οποία θα λάβει χώραν εις το Πνευματικόν Κέντρον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας