(Δελτίο Τύπου) Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Βόλο - Για τις επενδύσεις της Τοπικής Εκκλησίας μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

Photo Gallery

Αναδημοσίευση από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος


Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια γιορτάστηκε στον Βόλο η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου και προστάτου της πόλης και της Τοπικής Εκκλησίας της Δημητριάδος, με επίκεντρο τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό και με την συμμετοχή πλήθους πιστού λαού.

Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Κατά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννης, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλειάδος Ιερέων και Διακόνων.

Κατά το κήρυγμά του ο κ. Ιωάννης χαρακτήρισε τον Άγιο Νικόλαο «Ζωντανό Ευαγγέλιο γιατί, αν και έζησε σε εποχή ειδωλολατρίας και βίωσε τις εμπειρίες των διωγμών και των φυλακίσεων, την διαστροφή της αλήθειας στο πρόσωπο του Αρείου, την φτώχεια και δοκιμασία του λαού, αναδείχθηκε και αναδεικνύεται στους αιώνες κανόνας πίστεως, αφού εναπέθετε τα πάντα στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού και το ίδιο υποδεικνύει στους Χριστιανούς όλων των εποχών για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες της ζωής»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη την παραλία του Βόλου, όπου τελέστηκε αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδοςαπηύθυνε τον καθιερωμένο χαιρετισμό.

Το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Κώστας Καρτάλης και Παύλος Μαρκάκης, ο Λιμενάρχης Βόλου κ. Κων/νος Γανωτής, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δύο Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλήθος ευσεβούς λαού.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στους δύο μεγάλους θησαυρούς της πόλης και της Τοπικής Εκκλησίας, την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου, που αποτελούν σημείο αναφοράς της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου και «του λαού, που διακρίνεται για τους αγώνες και την ιστορία του και, παρά τις δυσκολίες της εποχής που θέλουν να τον καταθλίψουν, κρατά την αισιοδοξία και πλήρη την ελπίδα του, γιατί ξέρει ποιoς είναι ο κανόνας της πίστεώς του και κρατά ζωντανή την πίστη και την παράδοσή του...»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τις «επενδύσεις» που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Δημητριάδος, τα τελευταία χρόνια και κυρίως την δύσκολη περίοδο που διανύει ο τόπος και σημείωσε:

«Σ' αυτή την πόλη, τούτο τον καιρό, επενδύουμε σε ορισμένα πράγματα που τα θεωρούμε όντως σημαντικά για το μέλλον μας, που δεν αφαιρούν το χαμόγελο από τα χείλη μας, την πίστη από την καρδιά μας και την ελπίδα από την ψυχή μας.

Είναι η ενότητα που έχουμε σφυρηλατήσει όλα αυτά τα χρόνια με ενοποιό δύναμη την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Ενότητα κλήρου, λαού και αρχόντων.

Συμπορευόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η ενότητα είναι αυτή που μπορεί να φέρει την απάντηση στην κατάσταση που βιώνουμε... Έχουμε επενδύσει, επίσης, στην αλληλεγγύη, όχι των λόγων και των ανέξοδων ιδεών, αλλά των καθημερινών πράξεων, χρόνια τώρα.

Είναι καρπός της εργασίας που έγινε και γίνεται, του εθελοντισμού που καλλιεργήθηκε και συνεχώς αναπτύσσεται κι έτσι χαιρόμαστε γιατί, παρόλες τις δυσκολίες, δεν υπάρχει άνθρωπος εδώ που να μην έχει ένα πιάτο φαγητό την ημέρα, που να μην έχει στέγη το βράδυ να κοιμηθεί, που να μην έχει ρούχα να ντυθεί, που να μην έχει φάρμακα, ακόμη κι αν είναι εντελώς ανασφάλιστος.

Με αυτή την αλληλεγγύη μπορούμε να λέμε ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε και αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Κρατάμε την αισιοδοξία και την πίστη μας ακλόνητη...»

Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του περιγράφοντας την σπουδαιότητα της εορτής του Αγίου Νικολάου για την πόλη και τον λαό μας:«Τούτη η γιορτή είναι αναπνοή ζωής...

Η πόλη μας θέλει και μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να δώσει απάντηση σ' αυτό το απελπιστικό κλίμα, που πολλές φορές τεχνητά δημιουργείται, αν όχι επί τούτου, για άλλα συμφέροντα...

Θα δώσουμε τον αγώνα να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα στους ανθρώπους, μηδενός εξαιρουμένου, με βάση την ενότητά μας, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, την προσφορά και την θυσία.

Αυτός είναι ο Χριστός μας και αυτός είναι ο Άγιός μας, ο ταπεινός και πράος, ο Άγιος των πτωχών, που υπήρξε όντως κανόνας πίστεως».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας