(Φωτογ.Υλικό-Βίντεο) Εόρτιες εκδηλώσεις στο Ιερό Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου και των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Δερβενίου

Photo Gallery

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η μνήμη του Mεγάλου Αποστόλου της Ελλάδος και των Εθνών Παύλου.

Το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιουνίου ε.έ. ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου-Δερβενίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Πρωτοκορυφαίου Απoστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεώς του από αυτό το ιστορικό σημείο της Εγνατίας Οδού πορευόμενος προς την Θεσσαλονίκη μεταφέροντας το μήνυμα της σωτηρίας και του Αναστάντος Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τόνισε το γεγονός της παρουσίας του Απόστολου Παύλου ο οποίος μας καλεί να ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστόν τον οποίον και ακολούθησε και εκείνος. «Μιμηταί μου γίνεσθε, καθὼς κἀγὼ Χριστοῦ» μας λέγει, και «στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις» δείχνοντας το δρόμο προς την αιώνια Ιερουσαλήμ ο οποίος και ο ίδιος τόσο αγάπησε και κέρδισε ανταλλάσοντας την ματαιοδοξία του κόσμου τούτου μέσα από την τρισευδαίμονα μαρτυρία της Πίστεως του. Ετόνισε δε, ότι μέσα από τους πάντα επίκαιρους λόγους του Παύλου τους οποίους έσπειρε όλοι εμείς σήμερα αποτελούμε καρποφορία της πνευματικής του παρουσίας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι στο Ιερό τούτο προσκύνημα τιμάται σήμερα η αποστολική μαρτυρία, η διακονία του λόγου, το μυστήριο της ευσεβείας και Εκείνος που αποτελεί τον αιώνιο κήρυκα της αληθινής Πίστεως που είναι ο Απόστολος Παύλος.

Κλείνοντας το λόγο του ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Απόστολος Παύλος είναι εκείνος που τίμησε την Ελληνική γλώσσα γράφοντας τα μεγάλα κεφάλαια της πνευματικής του υποθήκης δια των Θεόπνευστων Επιστολών του, όπως είναι οι δύο επιστολές του προς Θεσσαλονικείς στην Ελληνική γλώσσα, και οι οποίες αποτελούν τα αρχαιότερα κείμενα της Καινής Διαθήκης. Ο Απόστολος Παύλος είναι και αυτή την στιγμή κοντά μας, στην πατρίδα, στο γένος μας και ως συνοδίτης συμπορεύεται, αλλά και εμείς ας ακούσουμε την φωνή του και μιμούμενοι το παράδειγμά του ας βαδίσουμε τον δρόμο του Κυρίου, τον δρόμο που οδηγεί στην σωτηρία και την λύτρωση διότι Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερα ο Αυτός και εις τους αιώνας των αιώνων.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου χοροστατούντος του του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου, συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Κατά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστησαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της περιοχής μας, ο Ιερός κλήρος της Μητροπόλεως, καθώς και οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιον Τράκα, καθώς και πλήθος πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος ευρίσκονταν προς προσκύνησιν τα σεπτά Λείψανα των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και το αντίγραφο της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαγυνών ενώ τους χορούς των ψαλτών πλαισίωναν τα μέλη της Βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον μουσικολογιώτατο Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιον Φερεντίνον.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας τόνισε ότι η ημέρα αυτή μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το μυστήριο του Θεού σε σχέση με το πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου, διότι όπως είναι γνωστό ο Παύλος προήρχετο εκ των Εθνικών, υπήρξε μέγας διώκτης του Χριστού και του Χριστιανισμού, αλλά εκεί που η βουλή του Θεού θέλει τότε οι ανθρώπινες δυνάμεις υποχωρούν, εξαφανίζονται και μετατρέπονται. Έτσι λοιπόν σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, έχουμε την μετατροπή του Σαούλ σε κορυφαίο και Απόστολο των Εθνών Παύλο. Οι πνευματικές δυνάμεις τόνισε, δρουν με τρόπο που δεν υπόκειντο στους φυσικούς νόμους και στον πνευματικό κόσμο και είναι νόμοι ακατανόητοι για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη λογική. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα των αγαθών δυνάμεων του Θρόνου και δόξης της χάριτος του Χριστού, γίνεται αυτή η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου και καλείται πλέον να Χριστοκεντρίσει, να Χριστοφορίσει και να μετατρέψει την ανθρωπότητα εις Χριστόν.

Αυτό το μεγάλο μυστηριακό γεγονός συνέχισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, κατά το οποίο ο Παύλος από διώκτης γίνεται Απόστολος πρέπει να είναι το μεγάλο παράδειγμα και να αναπαύει τον λογισμό μας στις δύσκολες μέρες και εποχές που διανύουμε. Διότι εμείς αλλά και οι άλλοι που θεωρητικά μπορεί να βρίσκονται σε θεσμικά υψηλότερα από εμάς κλιμάκια κάνουμε τους ανθρώπινους υπολογισμούς αλλά λησμονάμε ότι τον τελικό λόγο μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας τον έχει ο Θεός και αν ο Θεός το θελήσει όλα αυτά που ονομάζουμε κρίση σε όλες τις μορφές της και όχι μόνο οικονομική όπως θέλουν να λένε κάποιοι μπορεί να μεταστραφούν και να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις προς δόξαν Θεού και ευλογία του πιστού λαού για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου εντάσσεται στα κορυφαία γεγονότα του πρώτου χρόνου της Εκκλησίας μας όπως είναι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος ή η Ανάσταση του Κυρίου που αποτελεί και το κορυφαίο γεγονός της Εκκλησίας διότι ο Χριστός Αναστήνεται εκ των νεκρών για να είναι πάντοτε παρών και πάντοτε μεθ΄ημών.

Και κατέληξε την ομιλία του ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας λέγοντας ότι το μήνυμα το οποίο ο Απόστολος Παύλος μας δίνει είναι ένα μήνυμα καθολικό, διαχρονικό και καλούμεθα όλοι μας να πορευθούμε εν προσευχή και εν μετανοία. Η Εκκλησία μας έχει ανοίξει τους δρόμους δίδοντας μας παραδείγματα τις μέριμνας του Θεού για τα πρόσωπά μας, ο οποίος δεν εγκαταλείπει ποτέ και κανέναν από εμάς αλλά θα πρέπει και εμείς να βρισκόμαστε σε εγρήγορση παρόμοι με αυτήν που έζησε και πορεύτηκε ο Απόστολος Παύλος. Και θα πρέπει να διδουμε και εμείς την μαρτυρία του Χριστού, της αγάπης, της καταλαγής και της εν Χριστό ειρήνης γιατί όπως σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια παρόλο που ήταν διαφορετικές οι καταστάσεις έτσι και σήμερα όταν κάποιος δηλώνει Χριστιανός είναι μία μορφή μαρτυρία Πίστεως, Συνηδήσεως, Υμνου και Υμνολογίας προς το πρόσωπο του Κυρίου υμών Ιησού Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στo τέλος του Πανυγηρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα γιατί τόσο όμορφη και γεμάτη θεολογικά μηνύματα ομιλία του καθώς και για το γεγονός ότι παραβρέθηκε στις εόρτιες εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως προς τιμήν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.Για να ακούσετε την Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε εις το Ιερόν Προσκύνημα του Απόστολου Παύλου πατήστε παρακάτω:Για να ακούσετε την Ομιλία του Σεβσμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα εις το Ιερόν Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου πατήστε παρακάτω:
ΕσπερινόςΓια να ακούσετε την Ομιλία του Σεβσμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου εις το Ιερόν Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου
πατήστε παρακάτω:
Εσπερινός

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας