(Φωτογ. Υλικό-Βίντεο-Αφιερ. Εκπομπή) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα της Παναγίας Περπατούσης και Αρχιερατικό Μνημόσυνο

Photo Gallery

Την Δευτέρα 9 Ιουλίου ε.έ. και σε συνέχεια της χθεσινής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου-Θεσσαλονίκης προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και εις την οποία τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Γενναδίου Αλεξιάδου (1912-1951),Παντελεήμονος Παπαγεωργίου (1951-1968), Λεωνίδου Παρασκευοπούλου (1968-1974), Παντελεήμονος Χρυσοφάκη (1974-2003), και πάντων των προ αυτών προκατόχων αοιδίμων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης τέλεσε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Περπατούσης στο Ηράκλειο-Λαγκαδά Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο επί τῇ ευκαιρίᾳ συμπληρώσεως εννέα ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο παρέστησαν ο Διευθυντής του «Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη νόσο Alzheimer, λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατος», ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης καθώς και παλιοί συνεργάτες τιμώντας τη μνήμη του αειμνήστου Ιεράρχου Παντελεήμονος Β΄.

Ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης μας ομίλησε περί της προσωπικότητος και των αρετών του μεγάλου, όπως τόνισε, εκκλησιαστικού άνδρος αλλά και Έλληνα πατριώτου, του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ τονίζοντας το Ποιμαντικό έργο και τους εθνικούς αγώνες που έδωσε για την Μακεδονία στα 29 έτη που Ποίμαινε την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε, στις σχέσεις που είχε με τον προκάτοχο του, μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα με τον οποίο κατά τα έτη 1952-1954 συνυπηρέτησαν ως Ιεροκήρυκες εις την επαρχία του Λαγκαδά που υπαγόταν τότε στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και κατέθεσε τις πνευματικές εμπειρίες που αποκόμισε από έναν σπουδαίο Θεολόγο, και μεγαλοπρεπή λειτουργό καθ΄όλο το διάστημα στο οποίο ήταν στο πλευρό του Μακαριστού Γέροντος ο οποίος ζούσε έντονα την παρουσία του Θεού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Καταλήγοντας αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες ημέρες της ζωής του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης πριν την οσιακή κοίμησή του στο Ιερό Κελίον της Παναγίας της Πορταιτίσσης στο Άγιον Όρος το 2003.

Για να δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πατήστε στο Βίντεο παρακάτω:Αφιερωματική εκπομπή εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Περπατούσας :

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας