(Δελτίο Τύπου) Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Παρασκευής-Λαγκαδά

Photo Gallery

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της 25ης Ιουλίου ε.έ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της πολιούχου και προστάτιδος της πόλης του Λαγκαδά, Αγίας Παρασκευής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και συνχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος.

Στον κατάμεστο από πλήθους πιστών Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ κα. Αικατερίνη Μάρκου και των ΑΝΕΞ. ΕΛΛ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και εκπαιδευτικών αρχών της Πόλεως.

Κατόπιν, με την συμμετοχή του κόσμου και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά και τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά. Στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η αρτοκλασία μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρο καθώς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμών κ.κ. Δημητρίο για την παρουσία τους στον Πανηγυρικό Εσπερινό, αναφέρθηκε στις εφετινές εόρτιες εκδηλώσεις οι οποίες είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και 60 ετών από τα εγκαίνια του Πάνσεπτου Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής, ενός ιστορικού ναού που κατά την παράδοση φιλοξενούσε το κρυφό σχολειό στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας και προέτρεψε τους πιστούς να εμπνευστούν από το γενναίο φρόνημα που την χαρακτηρίζει. Η Αγία Παρασκευή, τόνισε ότι μας φανερώνει την σταθερή αξία της πίστεως και όπου υπάρχει το γενναίο αγωνιστικό φρόνημα εκεί η νίκη είναι βεβαία, κατορθώνοντας να υπερβούμε όχι μόνο τον πόνο και την δοκιμασία αλλά και τον θάνατο θυμίζοντας σε όλους μας αυτό που είπε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός «ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνει ζήσεται».

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, τόνισε την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ζήσουμε το γεγονός του επανευαγγελισμού , γνωρίζοντας από κοντά τον Χριστό και το μεγάλο κεφάλαιο της Πίστεως μας, γιατί η πίστη μας, είναι η αποκάλυψη του Θεού, είναι το φώς, η υπέρβαση και η κατάργηση του θανάτου. Συνέχισε δε, λέγοντας, ότι ο λαός μας κατά τους δυσχερούς καιρούς μπορεί να μην ήξερε γράμματα, αλλά είχε μέσα του την φλόγα, γνωρίζοντας την γλώσσα της ενθέρμου Ευσεβίας γι΄αυτό και μεγαλούργησε ξεπερνώντας τις δυσκολίες που συναντούσε ζώντας την αλήθεια και τα αληθινά βιώματα της πίστεως μας.

Οι εόρτιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το οποίο θα προεξάρχει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο και την έναρξη των εορτίων εκδηλώσεων επί τη συμπληρώση 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και 60 ετών από τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά . Το απόγευμα της ιδίας μέρας θα τελεσθούν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου της Μητροπόλεως Λαγκαδά από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Για να ακούσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πατήστε στο Βίντεο παρακάτω :


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας