(Δελτίο Τύπου) Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης στην τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητού Νευρολογίας κ. Σταύρου Μπαλογιάννη

Photo Gallery

Στην τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητού Νευρολογίας κ. Σταύρου Μπαλογιάννη παρευρέθη το Σάββατο 20 Οκτωβρίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης .

Η τιμητική τελετή που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διοργανώθηκε από τους μαθητές του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού διεξήχθη υπό την αιγίδα του τομέως Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδηλώσεως χαιρετισμό απηύθυναν η κα. Σοφία Κουίδου Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., ο κ. Γεώργιος Καπρίνης, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. και ο Καθηγητής της Ψυχιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Φωκάς. Παράλληλα, διαβάστηκαν τα μηνύματα των κ.κ. Βασίλειου Ταρλατζή, Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Παπαθανασοπούλου Καθηγητή της Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στο χαιρετισμό που απηύθυνε ομίλησε περί της προσωπικότητος του καθηγητού ως επιστήμονος, ως διδασκάλου αλλά και Διευθυντού της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής. Συγκεκριμένα, τον χαρακτήρισε άνθρωπο που κατάφερε να υπερβεί τη μονομέρεια της επιστημονικής εξειδικεύσεως και να θέσει τη γνώση στην υπηρεσία και τη διακονία του πάσχοντος ανθρώπου.

Ανεφέρθη, επίσης, στην πολυετή γνωριμία τους και στο μεγάλο έργο που διετέλεσε ο κ. Μπαλογιάννης στην Εκκλησία και στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όπου υπήρξε ο «εθελοντής Ιατρός» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στην ανθρώπινη παρουσία του καθηγητού που τον κάνει ξεχωριστό, διότι πέρα από την επιστημονική εμβέλεια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνέπειες μιας αρρώστιας σε μια οικογένεια και ανέπτυξε ιδιαιτέρες σχέσεις όχι μόνο με τους ασθενείς αλλά και με τις οικογένειές τους.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπήρξε μαθητής του κ. Μπαλογιάννη και του είχε κάνει εντύπωση μια λεπτομέρεια σημαντική Σε ερώτηση προς τον κ. Καθηγητή σχετικώς με το πως βλέπει τον κάθε ασθενή ή πως πρέπει να βλέπουμε τον ασθενή και ποια πρέπει να είναι η στάση μας ως πνευματικών ανθρώπων η απάντηση του κ. Καθηγητού ήταν ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αυτόν που έχουμε απέναντί μας ως τον Κύριο πάσχοντα και πως θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα συμπεριφερόμασταν αν απέναντι μας είχαμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Εν συνεχείᾳ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης διά την Νόσον του Alzheimer και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατος του οποίου Διευθυντής είναι ο κ. Μπαλογιάννης και το οποίο ενεκαινιάσθη κατά το παρελθόν έτος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε ημερίδα σχετιζόμενη με την πολυετή πορεία του Καθηγητού στην Ιατρική και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της Νευρολογίας η οποία και έληξε με την διάλεξη του κ. Μπαλογιάννη που είχε ως θέμα το ρόλο των ατροκυττάρρων σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Για να δείτε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου από την τιμητική εκδήλωση πατήστε στον σύνδεσμο παρακάτω :