(Φωτογρ. Υλικό - Βίντεο) Επίσημος επίσκεψη της Ιεράς Επιστασίας του Αγ. Όρους στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Photo Gallery

Με λαμπρότητα ετελέσθη την Τετάρτη 31 Όκτωβρίου ε.έ., η θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στην περιοχή του Προφήτη-Λαγκαδά.

O Αγιασμός της θεμελίωσης τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη και ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη. Κατά τον Αγιασμό της θεμελίωσης ήταν παρούσα σύσσωμη η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική και ιστορική είναι η μέρα αυτή για όλη την Ιερά μας Μητρόπολη αλλά όλως ιδιαιτέρως δια την ενορία του Προφήτην. Και είναι ξεχωριστή αυτή η μέρα, όπως σημείωσε, διότι παρίσταται η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν σώματι με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτην αυτής τον π. Μάξιμο. Δεν θα δείτε πολλές φορές να βγαίνει από το Άγιον Όρος η Ιερά Κοινότης, τόνισε. Είναι γεγονός σπανιώτατο και είναι ευλογία Θεού σήμερα να έχουμε αυτήν την υψηλή τιμή της σεπτής των παρουσίας και ιδιαιτέρως είναι μεγάλην η χαρά μας, διότι τον ναόν προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου εθεμελίωσεν ο πρωτεπιστάτης Οσιολογιώτατος π. Μάξιμος συνεπικουρούμενος από τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του καθώς σήμερα η σεπτή παρουσία της Ιεράς Κοινότητος δεν έχει απλώς έναν εθυμοτιπικόν χαρακτήραν αλλά αποτελεί μία ουσιαστική πράξη συμμετοχής στα δρώμενα της τοπικής μας εκκλησίας και ιδιαιτέρως εις το γεγονός τιμής ενός μεγάλου Οσίου Πατρός, όπως είναι ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι όπως είναι τα θεμέλια αυτού του Ιερού Ναού γερά έτσι πρέπει να είναι και τα δικά μας, συμβολίζοντας έτσι τα γερά θεμέλια που πρέπει να έχουμε και εμείς στη ζωή μας για να έχουμε πραγματική πρόοδο και πραγματική προκοπή.

Η κωμόπολης του Προφήτης λοιπόν αποκτά ένα πνευματικό ορμητήριο, αποκτά έναν Ιερό Ναό ο οποίος θα θυμίζει πάντοτε αυτήν την ιστορική ημερά, θα θυμίζει αυτήν την ιστορική χρονιά που είναι χρονιά επετείου ελευθερίας της Μακεδονικής γης και θα θυμίζει στον καθένα από εμάς πως εκτός από την καθημερινότητα της ζωής είναι και μια άλλη ξεχωριστή προοπτική βιωτής πνευματικής και καθώς εδώ είναι ένα ύψωμα που για να το φτάσουμε βαδίζουμε και ανεβαίνουμε έτσι ο Άγιος Νικόδημος θα μας θυμίζει πως πρέπει να έχουμε πορεία ανόδου εις τη ζωή μας.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους βοήθησαν, ανώνυμους και επώνυμους, και τους ευχήθηκε ο Θεός να τους χαρίζει την ευλογία του. Επίσης, συνεχάρη τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ρεντίνης Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Παπαδόπουλο ο οποίος με τους συνεργάτες του κατόρθωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσει την έναρξη αυτού του έργου και ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της ανεγέρσεώς του, καθώς και όλους τους δωρητές και αφιερωτές για την ουσιαστική συνδρομή και βοήθειά τους.

Κλείνοντας την ομιλία του συνεχάρη τους εκπροσώπους των μαθητικών κοινοτήτων που κρατούν την ελληνική σημαία και φορούν της παραδοσιακές στολές αυτού του τόπου, για να μας πούν ότι όλοι εμείς σήμερα είμαστε μια συνέχεια του παρελθόντος εκείνου, που έχει την δύναμη της ιστορικής μαρτυρίας.

Στην αντιφώνηση του ο πρωτεπιστάτης Οσιολογιώτατος π. Μάξιμος Ιβηρίτης αναφέρθηκε στην επίσκεψη αυτή και ιδιαιτέρως στο γεγονός της θεμελιώσεως του Ιερού Ναού και τόνισε οτί αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός, μια ιδιαιτέρα ευλογία, διότι ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ευρίσκεται εις την κορυφήν των Οσίων Πατέρων. Είναι ο διδάσκαλος της Εκκλησίας μας, είναι εκείνος ο οποίος ηργάσθει δια το υπόδούλον γένος, είναι εκείνος ο οποίος αποταμίευσε από τας βιβλιοθήκας του Αγίου Όρους όλα εκείνα τα πνευματικά εφόδια τα οποία τα κατέγραψε και διδασκόμεθα σήμερα, είναι εκείνος ο οποίος τίμησε τους μάρτυρες και τους νεομάρτυρες της εκκλησίας μας.

Συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρωτοβουλία της θεμελιώσεως αυτού του Ιερού Ναού, ενός Ναού που θα αποτελεί ένα σύμβολο εις το μέλον, διότι και η θέση στην οποία βρίσκεται είναι περίοπτος και τον ευχαρίστησε και πάλι τονίζοντας οτί θα μείνει στην μνήμη τους αυτό το ιστορικό γεγονός. Η ευλογία του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου θα επισκιάζει τον τόπο τούτο ευχόμενος ο Ναός να ολοκληρωθεί το συντομότερον προς ευλογίαν και ενίσχυσιν των πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της θεμελιώσεως πραγματοποιήθηκε επίσημος υποδοχή του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους και της Ιεράς Κοινότητος στην Ιερά Μητροπόλη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ακολούθως εψάλλη επίσημος Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά παρουσίᾳ των Ηγουμένων των Ιερών Μονών της επαρχίας μας, του Διοικητού της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, Ταξίαρχου κ. Δήμου Κλειτσιώτη και λοιπών στρατιωτικών αρχών, του κλήρου και του χριστεπωνύμου πληρώματος, όπου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επέδωσε στον Πρωτεπιστάτη και στην Ιερά Κοινότητα το χρυσό Σταυρό της Μητροπόλεως μας και το αναμνηστικόν μετάλειον της 100ετηρίδος από την απελευθέρωση του Λαγκαδά και της 60ετηρίδος από τον εγκαινισμόν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού αντιστοίχως. Ενώ ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητος προσέφερε ως αναμνηστικόν ενθύμιον της επισκέψεως τους στην Μητρόπολή μας ένα ασημένιο δίσκο με ανάγλυφες παραστάσεις.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας τόνισε ότι με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως και απείρου ευγνωμοσύνης υποδεχόμεθα σήμερον τους οσιολογιωτάτους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητος με ιδιαιτέρα αναφορά εις τον Άγιο Πρώτο τον αγαπητό πατέρα Μάξιμον τον Ιβηρίτην, διότι η σημερινή των παρουσία αποτελεί για την Ιεράν Μητρόπολιν ένα γεγονός ιστορικόν καθώς και πηγή χαράς και ευλογίας αφού στο πρόσωπό τους υποδεχόμεθα σήμερον την πολύτιμον και αυθεντικήν κληρονομίαν την οποίαν έκαστος εξ αυτών φέρει, εκπροσωπών Ιεράν Μονήν του Αγίου Όρους. Εκάστη των Ιερών Μονών του Αγιωνύμου Όρους αποτελεί εργαστήριον αγιότητος, οσιότητος και δικαιοσύνης και στα πρόσωπά σας αυτήν την την στιγμήν καθορώμεν το κάλλος το άγιον των αγίων πατέρων, των οσίων και δικαίων, των μαρτύρων, των ιεραρχών, όλων εκείνων οι οποίοι έλαβον τον στέφανον της ζωής, την πρεσβεία της Κυρίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Αισθανόμεθα και μίαν άλλην αιτίαν ευχαριστίας και αυτή συνδέεται με το γεγονός της ελεύσεως της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας του Άξιον Εστί, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, γεγονός που αποτελεί αφορμή για να λάβει έκαστος τα προσωπικά μηνύματα της Κυρίας Θεοτόκου, μηνύματα που καλούν εις μετάνοιαν και εις διόρθωσιν βίου, εις αφύπνισιν και που μεταφέρουν την βεβαίαν ελπίδα δια το σήμερον που είναι επισφαλές και το αύριον που είναι αβέβαιον.

Τέλος υπογράμμισε οτί ως ελάχιστος αδελφός υποδέχεται αγαπητούς αδελφούς εκ του Αγιώνυμου Όρους, αδελφούς από το Περιβόλι της Παναγίας. Τους καλωσόρισε εις την ταπεινή Ιερά Μητρόπολη και ευχήθηκε να είναι πολλά και ευλογημένα τα έτη τους και η Κυρία Θεοτόκος να ανταμείβει τη δική τους προσφορά και τον κόπο με αντίδοσιν των αιωνίων και αφάτων αγαθών ἃ ὀφθαλμὸς οὐκ εἶδε καὶ οὖς οὐκ ἤκουσε καὶ ἐπὶ καρδίαν ἀνθρώπου οὐκ ἀνέβη, ἃ ἡτοίμασεν ὁ Θεὸς τοῖς ἀγαπῶσιν Αὐτόν.

Στην αντιφώνηση του ο Πρωτεπιστάτης Οσιολογιώτατος π. Μάξιμος τόνισε ότι ευρισκόμενη εις το σχέδιο της Θείας Προνοίας η Ιερά Κοινότης ευρέθη στη Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. ΑνθΊμου από της 13ης Όκτωβρίου και εόρτασε μεγαλοπρεπώς τα ελευθέρια της πόλεως της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκτασιν της Μακεδονίας. Κατ αυτάς τας ημέρας ευρέθημεν, όπως ανέφερε, εν πολλῇ συγκινήσει και χαρᾷ, διοτι πολλά άτομα όχι μονον από την Ελλάδα, την πατριδα μας, αλλα και από άλλες ομόδοξες χώρες προσκύνησαν την εικόνα του Άξιον Εστί, γεγονός πολύ σημαντικό για τις ημέρες αυτές που δοκιμαζονται οι αξίες. Και το μήνυμα είναι ένα και μεγάλο προς όλη τη γη προς όλον τον κόσμο, ότι δηλαδή όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι να ξεριζώσουν την πίστη μέσα από τις καρδιές των ανθρώπων αυτό δεν είναι εύκολο. Ήταν ένα μεγάλο μήνυμα που εστάλη προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ιδιαιτέρως προς την ομογένεια η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.

Η ημέρα όντως είναι ιστορική και είναι ιστορική από πάσης απόψεως. Είναι γεγονός, σημείωσε ο Πρωτεπιστάτης π. Μάξιμος, ότι όταν δεχθήκαμε την πρόσκληση σας η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε με μεγάλη χαρά να έρθει να τιμήσει αυτές τις εκδηλώσεις. Ό, τι η Κοινή Σύναξις αποφασίζει, αυτό και η Αγία Θεοτόκος προκρίνει. Είναι, λοιπόν, ευλογία της Παναγίας Θεοτόκου η εδώ επίσκεψη μας. Ιδιαιτέρως δε μας συγκινεί η αναφορά σας εις τα πρόσωπα των δυο Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης, των δυο Μεγαλομαρτύρων της Μακεδονίας. Πολλαί γεννεαί επιθύμησαν να βρεθούν τα λείψανά τους και δεν ευρέθησαν. Και ευρέθησαν εις τας ημέρας τας δικάς σας. Ηνοίχθη η γη και απεκαλύφθησαν οι θησαυροί, διότι είχατε την μεγάλη αγάπη προς τους αγίους. Την έχετε ριζωμένη εις την καρδία σας. Ο ποθος σας αυτός έφτασε έως τους ουρανούς και οι Άγιοι μεγαλομάρτυρες απεκαλύφθησαν και αποτελούν θησαυρίσματα για όλη την Ορθοδοξία, τόνισε ο Πρωτεπιστάτης απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Μάξιμος Ιβηρίτης αφού ευχαρίστησε και πάλιν από καρδίας για την υποδοχή που τους επεφυλάχθη ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη να έχει πλούσια τα ελέη του Θεού. Να προσφέρει όσα εις την καρδίαν του έχει ο ίδιος και οι αγαπητοί συνεργάτες του.

Μετά το πέρας της θεμελίωσης , ο Πρωτεπιστάτης συνοδευόμενος από την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας του Καζάν η οποία φυλάσσεται στην Iερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, να ξεναγηθούν στους χώρους της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και κατόπιν να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας και της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης-Αγγελίνης της εκ Ζαγκλιβερίου καταγομένης, τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης και Παμμεγίστων Ταξιαρχών αντιστοίχως.

Κατόπιν, επεσκέφθησαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως θαυμάζοντας ένα μέρος από σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια καθώς και ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τέλος, πριν την αναχώρηση τους επεσκέφθησαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας προερχομένης εκ των 40 Εκκλησιών Ανατολικής Θράκης καθώς και το Ιερό προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Δερβενίου – Λαγυνών.

Για να παρακολουθήσετε την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης από την δοξολογία στον Ι.Μ. Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά πατήστε στον σύνδεσμο παρακάτω:Για να παρακολουθήσετε την αντιφώνηση του Πρωτοεπιστάτου του Αγίου Όρους Οσιολογιωτάτου Γέροντα Μαξίμου πατήστε στο σύνδεσμο παρακάτω:

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας