(Δελτίο Τύπου) Εόρτιες εκδηλώσεις επί τη εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου

Photo Gallery

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου-Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως δια το νόημα της σημερινής εορτής.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και ετέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Αμβροσίου, αδελφού του Ιερού Ησυχαστηρίου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Ασκού, απονέμοντας του το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου, ενώ στη συνέχεια προέβη στη χειροθεσία του αναγνώστου Ραφαήλ Αλεξάνδρου Παπαδόπουλου ο οποίος θα κοσμεί το αναλόγιο και το ιερό βήμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου - Λαγκαδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εορτασμού της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου ετέθη εις προσκύνησιν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, η οποία μετεφέρθη από την περιοχή των 40 Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ανεφέρθη εκτενώς στη σημερινή εορτή οπού μεταξύ των άλλων έκανε λόγο περί του θαυμαστού γεγονότος της γεννήσεως της Παναγίας κατά το οποίον ο Ιωακείμ και η Άννα Την προσέφεραν, αφού πέρασε το 3 της έτος, στον Θεό διότι ήταν καρπός της ευλογίας Του και της προσφοράς της αγάπης Του που συγκλόνισε την τότε κοινωνική επικαιρότητα. Αυτό το παιδί που έφεραν στον κόσμο είχε άλλο προορισμό. Είχε μέσα Της την μοναδική ευκοσμία των ουρανίων χαρισμάτων. Ήταν δοχείον όλων των αρετών. Ήταν εκείνο το πρόσωπο που τράβηξε το ενδιαφέρον και την αγάπη και έρχεται πλέον να εκπληρώσει αυτό που ο Θεός τόσα χρόνια ετοίμαζε ως παρακαταθήκη, ως σωτηρία, ως δωρεά για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης και υπογραμμίζοντας τη φράση «Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις», υπογράμμισε ότι εκπληρώνονται στο πρόσωπο της Παναγίας Παρθένου όλες οι προφητείες, γι΄ αυτό και όταν εισήλθε στα Άγια των Αγίων έγινε σεισμός και έπεσαν και προσκύνησαν όλα τα Ιερά σεβάσματα του Ισραήλ. Προσκύνησαν επειδή ο,τιδήποτε υπήρχε εκεί μέσα προτύπωνε Εκείνη και ό,τι υπήρχε εκεί ιερότερο και αγιότερο διεμήνυε την δική Της έλευση, τη δική Της παρουσία. Και εκείνη καθώς εισέρχεται εις τα Άγια των Αγίων, καθώς δεικνύεται και αναδεικνύεται εν τῷ ναῷ του Θεού τι κάνει; «Τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλεται». Δείχνοντας τον Χριστό δείχνει Εκείνον ο οποίος θα έρθει, φανερώνει δηλαδή ότι το μυστήριο της σωτηρίας παίρνει πλέον υπόσταση για την ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Εισάγεται στα Άγια των Αγίων για να μας οδηγήσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στον Παράδεισο, στη σωτηρία. Ανοίγει το δρόμο για να μπορέσει κάθε άνθρωπος να προσπεράσει την προσκαιρότητα του παρόντος βίου και να ζήσει την αιώνιον ζωήν, όχι ως προσδόκιμον γεγονός μετά το θάνατο αλλά ως βέβαιον γεγονός κατά την παρούσα ζωή.

Η Παναγία μας γίνεται και καθίσταται θεοχώρητος Ναός, δηλαδή εισέρχεται στο Ναό, όπου τιμούσαν τον Θεόν, και αναδεικνύεται θεοχώρητος Ναός, γιατί μέσα ακριβώς στην Αγία Κοιλία Της θα έρθει και θα φανερωθεί το Μυστήριο της Σαρκώσεως του Λόγου. Θα έρθει το Πνεύμα το Άγιο και θα γίνει αυτό που ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως «εκ πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου». Έρχεται η ενανθρώπισις του Υιού και Λόγου του Θεού. Γίνεται Εκείνη Ναός θεοχώρητος, και δίδει την ευλογία ώστε με αυτό τον τρόπο να γίνει ο καθένας από εμάς τόπος Ιερός και Άγιος εντός του οποίου θα έρθει να ενοικήσει ο ίδιος ο Θεός και να εκπληρώσει τον όρο της διαθήκης «ὅτι ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς καὶ ἐμπεριπατήσω, καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιωάννης απευθυνόμενος προς τον π. Αμβρόσιο τον προέτρεψε να είναι καλός κληρικός, διότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από καλούς Ιερείς που θα ελκύουν το έλεος του Θεού και θα δίδουν τη μαρτυρία της πίστεως «εν οφθαλμοίς ανθρώπων».

Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη επίσημος Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίᾳ της Στρατιωτικής Ηγεσίας Λαγκαδά με επικεφαλής τους Διοικητές των Μονάδων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και αντιπροσωπειών μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι με γαλανόλευκες σημαίες κόσμησαν τη μεγάλη Θεομητορική εορτή.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε κατάθεσις στεφάνου στο Ηρώον του Λαγκαδά ενώ τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Δήμου Λαγκαδά.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πατήστε στο Βίντεο παρακάτω :

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας