(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου - Λαγυνά

Photo Gallery

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και βυζαντινή ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής ναός του Αγίου Νικολάου – Λαγυνών. Την παραμονή της εορτής ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στο Βίο του Αγίου Νικολάου.

Τη κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου ετελέσθη Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ.κ. Δημητρίου.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο και να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα του καθώς και το σεπτό λείψανό του, Ιερό Ναό παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιος Τράκας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών της περιοχής μας με επικεφαλής τον Διοικητή της 194ης ΜΠΕΠ (MLRS), Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Ιωάννη Μουστάκη , καθώς και αντιπροσωπεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ.κ. Δημήτριος ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος όλος, αγαπά τον Άγιο και φαίνεται από το γεγονός ότι είναι ένας Οικουμενικός Άγιος ο οποίος τιμάται πανηγυρικώς σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως περιοχής ή ηπείρου. Ο κόσμος τον γνωρίζει όχι τόσο ως Θεολόγο αλλά ως φιλάνθρωπο. Είναι ο Άγιος της ανθρωπιάς και της προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας και συμφώνως προς το αγιορείτικο τυπικό ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της θαυματουργού εικόνος, καθώς και του σεπτού λειψάνου του Αγίου σε κεντρικές οδούς της πόλης. Στη μεγάλη θρησκευτική πομπή συμμετείχαν οι ιερείς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού, ομάδα παιδιών πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές στολές τους, η νεοσύστατη φιλαρμονική μπάντα του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγυνών και πλήθος πιστών.

Η πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία των Λαγυνών, όπου ετελέσθη ο αγιασμός των θυρανοιξίων του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού και των Αγίων Νεοφανών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης καθώς και η καθιερωμένη αρτοκλασία της εορτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πληθυσμιακής συνθέσεως της περιοχής μας- όπου υπάρχουν αρκετοί πρόσφυγες και ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο- ο νέος Ιερός Ναός θα εορτάζει τον Άγιο Νικόλαο με το παλαιό ημερολόγιο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ.κ. Δημήτριον, ο οποίος και προέστη όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων της περιοχής μας και λάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη της τοπικής μας Εκκλησίας τονίζοντας το πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτές τις δύσκολες μέρες και περιόδους που διανύει η πατρίδα μας να αναγείρονται νέοι ναοί οι οποίοι θα αποτελούν παρηγοριά, πηγή χάριτος, ευλογίας και εμπνεύσεως στο δοκιμαζόμενο λαό της Ελλάδος και ειδικότερα της περιοχής μας.Πατήστε στο Βίντεο παρακάτω για να παρακολουθήσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ.κ. Δημητρίου
Πατήστε στο Βίντεο παρακάτω για να παρακολουθήσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας