(Φωτογρ. Υλικό - Μέρος Β) Εορτή των Αγίων Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Photo Gallery

Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων εορτάστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ιερούργησε και ετέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Παρασκευής, ενώ το απόγευμα της ιδίας ημέρας χοροστάτησε εις τον Μέγα Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Εσπερινόν των Θεοφανείων εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής των Θεοφανείων ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίας Παρασκευής.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής των Θεοφανείων ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίας Παρασκευής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής μεγάλης εορτής των Θεοφανείων λέγοντας ότι το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, τόσο που δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε, ούτε με την σκέψη, αλλά ούτε και με την ευλαβή φαντασία μας. Η εορτή των Φώτων, όπως σημείωσε, είναι η μεγάλη ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε τη φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη ποταμό. Εορτάζουμε, δηλαδή, τη φανέρωση αυτού του ίδιου του Θεού που δημιούργησε τον κόσμο, τα σύμπαντα, που χάρισε στον καθένα από εμάς την ευλογία και τη χαρά της ζωής. Είναι ο Θεός της αγάπης, είναι ο Θεός του ελέους, που δεν μας αφήνει στη φθορά του θανάτου αλλά έρχεται δί ύδατος και πνεύματος αγίου και μας αναπλάτει δίδοντας μας τη δυνατότητα να ζήσουμε την καινούργια ζωή, τη ζωή της Βασιλείας Του. Στον Ιορδάνη ποταμό αυτή η αρχή της καινούργιας Βασιλείας φανερώνεται. Αποκαλύπτεται ο ίδιος ο Θεός που έρχεται να φανερωθεί και στη δική μας ζωή, που έρχεται να δώσει στον καθένα από εμάς το μήνυμα του Ουρανού. 

Σήμερα, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, φανερώνεται ο Θεός. Είναι παρών ο Θεός.  Ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Πόσοι, όμως, από εμάς βλέπουμε τον Θεό; Πόσοι από εμάς ζούμε την παρουσία Του; Πόσοι από εμάς ζούμε στην παρουσία Του; Εφανερώθη σαν σήμερα στον Ιορδάνη  ποταμό το πνεύμα το άγιο εν είδει περιστεράς. Αυτό  το είδος της εικονιστικής  προοπτικής συμβολίζει  την ειρήνη και την καταλαγή ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο, γιατί ο Θεός, όταν έρχεται και μας πλησιάζει, θέλει να μας φέρει το μήνυμα της ειρήνης και της καταλαγής. Αυτή τη φανέρωση του Θειου Φωτός ας την αξιοποιήσουμε και ας καλέσουμε τον Κύριο να έρθει στη ζωή μας για να μας φωτίσει, να μας αγιάσει και να μας καταστήσει κοινωνούς αυτής της ουρανίου πραγματικότητος, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης. 

Ακολούθως, ετελέσθη  η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, παρουσίᾳ της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. κα Ελένης Ξουλίδου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη, καθώς και των λοιπών τοπικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, όπου, παρά το δριμύ κρύο,  οι νέοι της επαρχίας μας βούτηξαν στα παγωμένα νερά για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού. Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ως ευλογία έναν επιστήθιο σταυρό και μία εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στον κ. Δεμερτζή Χρήστο και στον κ. Βασίλειο Λαζαρίδη οι οποίοι έπιασαν τον Τίμιο Σταυρό στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη Λίμνη της Βόλβης αντιστοίχως.

Με το πέρας του Αγιασμού των Υδάτων της λίμνης Βόλβης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφερόμενος προς τους τολμηρούς κολυμβητές  σημείωσε ότι η πράξη τους έχει ομολογιακό χαρακτήρα καθώς μαρτυρεί την πίστη και την αγάπη τους προς τον Χριστό καθώς και το Ορθόδοξο φρόνημα του λαού μας που γνωρίζει να τηρεί και να διαφυλάττει τις παραδόσεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ενώ αναφέρθηκε συντόμως στη σημερινή κατάσταση της λίμνης Βόλβης τονίζοντας ότι αποτελεί  έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υδροβιότοπους. Υπογράμμισε δε, ότι η περιβαλλοντολογική πρόληψη αποτελεί παράγοντα προστασίας όχι μόνον της φύσης, αλλά και της υγείας των ανθρώπων. Για τον σκοπό αυτό επεσήμανε ότι αποτελεί ευθύνη όλων,  κατοίκων και τοπικών φορέων, η λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις προληπτικές ενέργειες για τη διαφύλαξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Βόλβης, ευχόμενος στον Δήμαρχο Λαγκαδά κατά το νέο έτος να προκύψουν ευχάριστα στοιχεία για την ανάπλαση της λίμνης Κορώνειας.  

Για να δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πατήστε στον βίντεο παρακάτω :