(Δελτίο Τύπου) Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας

Photo Gallery

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων  Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας  στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της 17ης  Ιανουαρίου ε.έ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Εσπερινόν της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Ηρακλείου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαγκαδά Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Λουκάς Λαλόπουλος.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής των Αγίων ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. 

Στον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, εκπρόσωπος του Δήμου Ωραιοκάστρου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Λητής κα Παπαγεωργίου Καλλιόπη καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κοινότητος Λητής, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του προστάτου της κοινοτητός τους.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη εκτενώς στο βίο και τη διδασκαλία του Μεγάλου Αθανασίου τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι ο Άγιος Αθανάσιος ζούσε την αλήθεια, ζούσε τον Χριστό, και ήταν άνθρωπος της αγάπης, της αρετής. Ήταν ταπεινός στο φρόνιμα αλλά γενναίος στην ομολογία της Πίστεως. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι η Εκκλησία μεταφέρει το μήνυμα της αληθινής ζωής και αυτή την αληθινή ζωή μπορεί να την έχει οποίος θέλει. Γι’αυτό και ο Άγιος Αθανάσιος φέρνοντας μέσα από το όνομά του το μήνυμα της Αθανασίας δείχνει ότι μπορεί να μείνει κανείς αθάνατος. Και πράγματι μένει αθάνατος, γιατί αυτός που πιστεύει στον Χριστό και όταν αποθνήσκει ζει. Αυτό το μήνυμα της καινούργια ζωής μεταφέρει ο Ιησούς Χριστός που είναι ο τέλειος  Θεός αλλά και ο τέλειος Άνθρωπος, για να μπορεί ο καθένας από εμάς μέσα από την Πίστη του στον Χριστό να ζει αυτή την αιώνια ζωή.  

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι ο Άγιος Αθανάσιος ήταν ο μεγάλος εκείνος Ιεράρχης που αγωνίστηκε για την αλήθεια της Πίστεώς μας, έχοντας πολλούς εχθρούς αλλά και φίλους καλούς με πρώτον τον ίδιο τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό αλλά και τον Άγιο Αντώνιο, τον μεγάλο καθηγητή και ασκητή της ερήμου, τον οποίο συμβουλευόταν παίρνοντας πνευματικές οδηγίες και καταγράφοντας στο τέλος και το βίο του Αγίου Αντωνίου. Ο Μέγας Αθανάσιος μας μυεί, μας διδάσκει, μας αποκαλύπτει αυτό το υπερκόσμιο που υπάρχει γύρω μας και δεν το βλέπουμε, φανερώνοντας το μεγαλείο και μας καλεί να διδαχθούμε όλες αυτές τις μεγάλες αλήθειες που, όταν τις γνωρίσουμε γινόμαστε και σοφότεροι και αγιότεροι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου με τη συμμετοχή των παιδιών του κατηχητικού σχολείου του Ιερού Ναού αλλά και των πολιτιστικών φορέων της κοινότητος.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Λαγυνά, όπου παρακολούθησε την εόρτια εκδήλωση  του σχολείου, συζήτησε με τα παιδιά ενώ η εν λόγῳ εκδήλωση κορυφώθηκε με την  πραγματοποίηση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, παρουσίᾳ του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγυνά κ. Τράκα Αντωνίου.

Για να δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πατήστε στο βίντεο παρακάτω: