(Δελτίο Τύπου) Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός μεθεόρτιος Εσπερινός εις το Ιερό Προσκύνημα Αποστόλου Παύλου και Αγιών Κυρίλλου και Μεθοδίου – Δερβενίου

Photo Gallery

Στα πλαίσια των τριήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ετελέσθη το απόγευμα της 11ης Μαΐου ε.έ, εις το Ιερό Προσκύνημα Αποστόλου Παύλου και Αγιών Κυρίλλου και Μεθοδίου – Δερβενίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός μεθεόρτιος Εσπερινός , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπορτζόμι και Μπακουριάνι κ.κ. Σεραφείμ (εκ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας).

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού παρέστησαν, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαγκαδά κ. Αστέριος Σισκούδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Λαγυνών , κ. Αντώνιος Τράκας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και της Κοινότητος Λαγυνών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Λαγυνών και η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Λαγκαδά, η οποία και απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές προς τους επίσημους καλεσμένους, οι οποίοι προσήλθαν για να συνεορτάσουν την ιστορική επέτειο των 1150 ετών από του εκχριστιανισμού των Σλαύων και να λάβουν μέρος στις εόρτιες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη.

Στην ομιλία του προς τους παριστάμενους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ανεφέρθη στις δύο μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τονίζοντας ότι το έργο τους ήταν ιεραποστολικό. Θυσιάζοντας τα πάντα γίνονταν λαμπάδες φωτός από τις οποίες το φως τους αγκάλιασε όλους τους λαούς στους οποίους μετέδωσαν το Ευαγγέλιο Ιησού Χριστού, το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως. Οι Άγιοι εσφράγισαν την πορεία της ζωής τους με τη μαρτυρία και την ομολογία τις αποστολικής διακονίας κατά τη διάρκεια της ιεραποστολικής τους δράσης, σπέρνοντας το λόγο του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων εκείνων, που μέχρι και σήμερα φέρουν αυτή την ιερά σπορά του λόγου του Κυρίου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη στην αυριανή ημέρα, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, τιμά την σωτήριον ομολογία Αποστόλου Θωμά τονίζοντας ότι από την δική μας διάθεση εξαρτάται εάν θέλουμε να ζήσουμε, να γνωρίσουμε και να ομολογήσουμε τον Ιησού, ο Οποίος έρχεται με τα στίγματα του Σταυρού και με όλα εκείνα τα τεκμήρια του Πάθους. Ένα πάθος που βίωσαν και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, αλλά εμείς δυστυχώς παρανοούμε την έννοια της αποστολής μας πολλές φορές. Ο Θεός μας έδωσε τα πάντα και εμείς προς τον Θεό προσφέρουμε δυστυχώς την αγνωμοσύνη, τη βλασφημία, τη ραθυμία την αμαρτία, την αποστασία και δεν Τον πλησιάζουμε, όπως μας πλησιάζει Εκείνος με ανιδιοτελή αγάπη. Πόσες φορές, όταν προσευχόμαστε, είπαμε «σ΄ευχαριστώ Θεέ μου»; Ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος είχε μέσα του την «καλή απιστία», όπως λένε και οι Άγιοι Πατέρες, είχε ειλικρίνεια και αυθεντία καρδίας. Όταν έχει κανείς τη μεγάλη πίστη στον Αναστημένο Ιησού στην καρδιά και την ψυχή του μπορεί να πορεύεται χαρίζοντάς μας δύναμη, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωσις προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην οποία έλαβαν μέρος οι χορωδίες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου – Λαγυνών «Παναγία Γοργοϋπήκοος» και της Δημοτικής Κοινότητος Λαγυνών, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της επαρχίας, οι οποίοι με ένα όμορφο πρόγραμμα μέσα από την παράδοση του τόπου μας τίμησαν με τη σειρά τους τους δύο μεγάλους Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Για να δείτε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πατήστε στο βίντεο παρακάτω :

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας