(Δελτίο Τύπου) Πολιτιστική Εκδήλωση του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου - Λητής

Photo Gallery

Το καθιερωμένο αντάμωμα όλων των κατοίκων της Λητής το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στο ύψωμα πάνω από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μαΐου 2013.

Το παλαιό αυτό έθιμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν από την εορτή του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος είναι και προστάτης του χωριού αλλά εφέτος λόγω του ότι η εορτή έπεφτε μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σε συνδυασμό και με τις εόρτιες εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για του δύο Μεγάλους Ισαποστόλου και Φωτιστές των Σλαύων Κύριλλο και Μεθόδιο των Θεσσαλονικέων, μετετέθη για την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Σκοπός του είναι η συμφιλίωση όλων των κατοίκων του χωριού και συνεύρεση τους στην λεγόμενη «Τράπεζα Αγάπης και συγχωρέσεως».

Στην Πολιτιστική Εκδήλωση την οποία πραγματοποιεί ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου-Λητής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Λητής, παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνοδευόμευος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπορτζόμι και Μπακουριάνι κ.κ. Σεραφείμ (εκ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας) και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ. κα Κατερίνα Μάρκου, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου και της Τοπικής Κοινότητος Λητής καθώς και πλήθος κόσμου κατοίκων της Λητής αλλά και από όλη την Μακεδονία.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Μακεδονία και από όλη την Ελλάδα, ενώ με το τέλος της εκδήλωσης έφιπποι καβαλάρηδες συνόδευσαν την Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Αθανασίου, την Εικόνα της Παναγίας και την Εικόνα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, πίσω στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, από όπου την είχαν μεταφέρει στο ύψωμα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στον σύντομο χαιρετισμό, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του γι΄ αυτήν την όμορφη παράδοση που πραγματοποιείται εδώ και αιώνες στην Λητή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο μεγάλους Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι με το έργο και την ιεραποστολική τους δράση δίδαξαν και μετέδωσαν το Ευαγγέλιο, τον πολιτισμό και τα γράμματα στην χώρες των Σλαύων και εφέτος η Ιερά μας Μητρόπολη με λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμά όλο ιδιαίτερος αυτή την ιστορική επέτειο των 1150 ετών του εκχριστιανισμού των.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας