(Δελτίο Τύπου) Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Photo Gallery

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στις 9.30, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υποδέχθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας, τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο και την Τιμία Συνοδεία του. Ακολούθησε Πανηγυρική Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία επεδόθη στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί την ύψιστη Τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, υπό την Προεδρία των δύο Προκαθημένων, πραγματοποιήθηκε κοινή Συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν τα Μέλη της Συνοδείας του Πατριάρχου Μόσχας, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι και τα Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην κοινή αυτή Σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος. 

Εξεφράσθη η αγωνία για την τύχη του Χριστιανισμού στις Χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και τον ρόλο και την θέση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αναφορικά με την σχέση που αυτή έχει με την Εκκλησία και τις διάφορες Χριστιανικές Ομολογίες στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τονίσθηκε ακόμη η ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη των δύο απαχθέντων στον Λίβανο και αγνοουμένων ακόμη Αρχιερέων και αποφασίσθηκε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, στο οποίο θα εκφράζεται η έντονη ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη τους. Επίσης αποφασίσθηκε να συγκληθεί Συνέδριο για την μελέτη του θέματος του αποχριστιανισμού της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Αποφασίσθηκε ακόμη η κοινή αντιμετώπιση επί ζητημάτων πρακτικής φύσεως και για θέματα ενίσχυσης του κοινωνικού - φιλανθρωπικού έργου των Εκκλησιών, για την στήριξη των υπό της οικονομικής κρίσεως μαστιζομένων πιστών, ως και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού και για την αποδοτικώτερη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στον τομέα των Θεολογικών μελετών καθώς και της ανταλλαγής υποτροφιών σε φοιτητές.

Η όλη Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος εστέφθη από πλήρη επιτυχία, χαροποίησε τα πληρώματα αμφοτέρων των Εκκλησιών και είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη στις αδελφικές τους σχέσεις.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας