(Δελτίο Τύπου) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημος Δοξολογία για τον εορτασμό του ιστορικού έπους του 1940

Photo Gallery

Η 28 Οκτωβρίου, μία ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας η οποία εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της και η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Αγία Σκέπη, τιμήθηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το πρωί της Δευτέρας 28η Οκτωβρίου ε.έ., εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημος Δοξολογία για τον εορτασμό του ιστορικού έπους του 1940 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Κατά τας επισήμους λατρευτικάς εκδηλώσεις παρέστησαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι των όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας ετίμησαν τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία μας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η υποδιευθύντρια του Ε.ΠΑ.Λ. Λαγκαδά κα. Γεωργίτσα Δήμου η οποία και αναφέρθηκε εκτενώς στους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας για μια ελεύθερη πατρίδα επισημαίνοντας ότι το αίμα των ηρωϊκών εκείνων παιδιών του έπους του ΄40 μένει ακόμη αδικαίωτο, εξαιτίας της συμπεριφοράς των τότε εχθρών και των νύν εταίρων, αλλά και των συμμάχων μας γενικότερα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συγχαίροντας την ομιλήτρια για τον μεστό λόγο της τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η παγκόσμια κρίση που διέρχεται όλη η οικουμένη σήμερα οδηγεί στην καταστροφή των συνειδήσεων.

Στο ηρωικό έπος του 1940 υπήρχε η ευψυχία, η ζωντάνια και η αγάπη για την πατρίδα. Σαν σήμερα τότε όλοι ήσαν στρατευμένοι για να υπερασπιστούν την ελευθερία της Πατρίδος μας και του Χριστού την πίστη την Αγία.

Σήμερα όλοι εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε πόσο αληθινοί ήμαστε, πόσο σωστά βαδίζουμε και πόσο έχουμε καταλάβει το νόημα των εθνικών εορτών.

Οι μνήμες και οι εορτές υπάρχουν για να κρατάμε και εμείς την συνέχεια σ’ αυτήν την Πίστη, και την αγάπη προς την ελευθερία της Πατρίδος μας. Ίσως σήμερα θα έπρεπε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αλλοτρίωση και σε αυτά που θέλουν να επιβάλουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέτρεψε όλους τους παρευρισκομένους να ψάλλουν με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο, ενώ παράλληλα συνεχάρη και τους πιστούς για την παρουσία τους στις εόρτιες Εθνικές εκδηλώσεις, αλλά ιδιαιτέρως τα παιδιά που προσήλθαν με το μέγιστο σύμβολο της πατρίδος μας, την Γαλανόλευκη ανά χείρας δίδοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα προς όλους όσους καπηλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντά.

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δεήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, παρουσία των αρχών της πόλεως, μετέβη στο χώρο του Ηρώου Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος μας, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων από τα Σχολεία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και Τμημάτων του Στρατού.