(Δελτίο Τύπου) Εόρτιες εκδηλώσεις επί τη εορτή των Αγ. Αναργύρων - εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Γρηγορίου

Photo Gallery

Οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού  και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοίᾳ έλαβαν χώρα εις το Ιερόν Παρεκκλήσιον των Αγίων Αναργύρων – Λαγκαδά.

Την παραμονή της εορτής, 31 Οκτωβρίου ε.έ., ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας όπου και προέβη και στην εις διάκονον χειροτονία του μοναχού Γρηγορίου εκ του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου – Ασκού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανεφέρθη εκτενώς στο βίο και την προσωπικότητα των Αγίων Αναργύρων και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοίᾳ, οι οποίοι κατάφεραν μέσα από την καθημερινότητα της ζωής να κληρονομήσουν την μοναδικότητα του ουρανού, γιατί έκαναν τη σωστή αξιολόγηση, έδωσαν τη σωστή προτεραιότητα, έθεσαν ως κέντρο της ζωής τους τον Ιησούν Χριστόν και κατόρθωσαν να Τον πλησιάσουν, να Τον γνωρίσουν και να μείνουν με Αυτόν στη Βασιλεία των Ουρανών. Όμως οι Άγιοι είναι και μαζί μας, δίπλα μας, προστάτες, πρεσβευτές, δείκτες πορείας και για τη δική μας ζωή, φωτεινά παραδείγματα αγάπης και θυσίας και θυσιαστικής διακονίας στον πόνο του συνανθρώπου.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τον νεοχειροτονηθέντα π. Γρηγόριο ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης του ευχήθηκε να έχει σταθερή πορεία στην πνευματική του ζωή και τον εκάλεσε στο φρικτόν θυσιαστήριον δια να λάβει τον πρώτον της Ιεροσύνης βαθμόν. Η ιεροσύνη, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, είναι «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών». Δεν είναι ένα επάγγελμα αλλά είναι ένα λειτούργημα, είναι θυσία που οδηγεί τον άνθρωπο να στέκεται ανάμεσα στον ουρανό και στη γη. Η ιεροσύνη είναι εκείνη δια της οποίας ο Ιησούς Χριστός παρατείνει το έλεος του δια τον κόσμο και οδηγεί τας ψυχάς στη σωτηρία. Η ιεροσύνη είναι εκείνη η οποία οικονομεί τα ηργασμένα μυστήρια της αγάπης του Θεού επ’ ωφελείᾳ της σωτηρίας των ανθρώπων και αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα, η αγωνία και η φροντίδα και του νεοχειροτονηθέντος π. Γρηγορίου, πως δηλαδή θα υπηρετεί τη σωτηρία όλων των ανθρώπων και αυτό θα το καταφέρει πρώτον μέσῳ της προσευχής του και δεύτερον με τη διακονία του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης τον συμβούλεψε να έχει μέσα του την αγάπη εκείνη με την οποία ομίλησε ο Απόστολος Παύλος τόσο ωραία κατά το αποστολικό ανάγνωσμα, να έχει δηλαδή την αγάπη εκείνη μέσα του η οποία τα πάντα υπομένει, τα πάντα ελπίζει και ουδέποτε εκπίπτει, αγάπη η οποία θα είναι αληθής, απροσωπόληπτος, αγάπη Θεού, αγάπη που θα τον οδηγήσει στην πραγματική αγάπη που είναι ο ίδιος ο Θεός, όπως λέγει και το θεόπνευστο λόγιο του Ιωάννου του Θεολόγου «῾Ο Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ».