(Δελτίο Τύπου) Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού

Photo Gallery

Η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού εορτάσθη με την πρέπουσα λαμπρότητα εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου της ενορίας του Καβαλλαρίου.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος εκτενώς στο βίο του τιμωμένου Αγίου που θεωρείται και προστάτης των Εκκλησιαστικών Σχολών Πρόκειται, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, περί ενός προσώπου ιερού που είναι και δείκτης πορείας και φίλος και διδάσκαλος και πάνω απ΄ όλα είναι εκείνος που καταξιώθηκε στον αγώνα αυτής της ζωής να ζήση τη δικαίωση, την ώρα που οι άνθρωποι τον αδικούσαν, τον συκοφαντούσαν και τον εδίωκαν. Αυτός είναι ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος της υπομονής, της αγάπης, της ανεξικακίας, της φιλανθρωπίας, της διδασκαλίας, γιατί όλα αυτά τα είχε στη ζωή του ως μαρτυρία πίστεως Ιησού Χριστού, τα είχε ως δεδομένα και αποτελούσαν αποτέλεσμα της υπάρξεως μέσα στη ζωή του ενός συγκλονιστικού γεγονότος, του γεγονότος της παρουσίας Ιησού Χριστού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου – Καβαλλαρίου, όπου και ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Γρηγορίου Κωστόπουλου, Θεολόγου με σπουδές εις το Institut de théologie orthodoxe Saint-Serge της Γαλλίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον π. Γρηγορίο ο οποίος θα υπηρετήσει εις την Ιερά μας Μητρόπολη από την θέση του Ιεροκήρυκος.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίᾳ της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αντιπροσωπειών των σχολείων αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής του Καβαλλαρίου καθώς και πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον τιμώμενο μεγάλο σύγχρονο Άγιο της Αγίας μας Εκκλησίας αλλά και να προσκυνήσουν το Τίμιο και Χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα ετόνισε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός σήμερον τον καλεί δια να λάβει τον δεύτερον της Ιεροσύνης βαθμό, να γίνει δηλαδή πρεσβύτερος της Εκκλησίας, και σημείωσε ότι είναι μεγάλη η σημερινή ημέρα, διότι αυτή η ιερή στιγμή συνδέεται με τη μνήμη ενός μεγάλου Αγίου, ο οποίος από μικρό παιδί είχε αγαπήσει τον Χριστό εις την ζωήν του. Ο Άγιος Νεκτάριος, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, ήταν ένας άνθρωπος που ξεκίνησε την πορείαν την ιεράν και αγίαν μέσα από τις δοκιμασίες της παρούσας ζωής, μέσα από τη φτώχεια, την ανέχεια, τις δυσκολίες και τους κατατρεγμούς, τις συκοφαντίες και τους διωγμούς. Ωστόσο, έμεινε σταθερός και αμετακίνητος στην πίστη του προς Εκείνον που είναι το Φώς και η Ανέχεια και η Ζωή, τον Ιησούν Χριστόν.

Απευθυνόμενος και πάλι προς τον π. Γρηγόριο του επεσήμανε ότι από σήμερα καλείται να προσφέρει τα αγαθά του Θεού εις τον λαόν του Θεού και τον κάλεσε να ζήσει την ζωήν της αγιότητος, την ζωήν που γεννάει ελπίδες, που φέρνει φώς στον κόσμο, την ζωήν που αποτελεί τεκμήριο της αληθείας και σφραγίδα της παρουσίας Ιησού Χριστού. Παράλληλα, του ζήτησε να έχει ως πρότυπο και τον Άγιον του οποίου το όνομα φέρει, τον Άγιον Γρηγόριον τον Θεολόγον αλλά και τον Άγιον Νεκτάριον που σήμερα τιμάει η Αγία μας Εκκλησία. Να έχει ως παράδειγμα και ως πρότυπα ζωής τους αγίους και να μην παρασυρθεί ποτέ στη ζωή του από επικίνδυνα πρότυπα, από πρότυπα ανθρώπων. Το αιώνιο πρότυπο όλων μας είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Αυτός δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι ο κληρικός πρέπει να υπερβαίνει και να ξεπερνά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες είτε αυτά προέρχονται από ανθρώπους είτε προέρχονται από καταστάσεις είτε είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας και οφείλει να αγωνίζεται τον αγώνα τον καλόν, τον αγώνα της δικαιοσύνης, τον αγώνα της υπακοής εις το Θείο Θέλημα, τον αγώνα της μαρτυρίας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα του σήμερα εορταζομένου Αγίου Νεκταρίου ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παρισταμένους ιερείς και πιστούς, που με την παρουσία τους κατά το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ελάμπρυναν την πανήγυριν της ενορίας του Καβαλλαρίου. Ακολούθως, ετέλεσε και Τρισάγιον επί του μνήματος του προσφάτως κοιμηθέντος ιερέως π. Ευσταθίου Αμανατίδη, ο οποίος και υπήρξε ένας από τους κτήτορες του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου εις την ενορία του Καβαλλαρίου.