(Δελτίο Τύπου) Επίσκεψη προσκυνητών από την ενορία της Αναλύψεως - Θεσ/νίκης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Photo Gallery

Την Ιερά Μητρόπολη μας, επισκέφτηκαν το πρωί του Σαββάτου 30 του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., ομάδα προσκυνητών από την ενορία της Αναλήψεως - Θεσσαλονίκης, με επικεφαλίς τον Ιερατικό Προϊστάμενο Εκκλησίας της Εκκλησίας της Αναλήψεως,  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη.

Η ομάδα προσκυνητών από την περιοχή της Αναλήψεως έγιναν δεκτά με ιδιαίτερη χαρά από τον Σεβασμιώτατο Μητρόπολίτη μας κ.κ. Ιωάννη στην Αίθουσα της Μητροπόλεως, όπου αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία της επαρχίας μας, τονίζοντας την στενή σχέση που έχει η περιοχή του Λαγκαδά με την Θεσσαλονίκη και του Αγίου Δημήτριο και Νέστωρα ο οποίος είναι και είναι συμπολιούχος του Λαγκαδά διότι στις 27 Οκτωβρίου του 1912 και του 1944 ελευθερώθηκε η πόλις από του Οθωμανούς και από τον Γερμανικό ζυγό αντιστοίχως. Έκανε εκτενή αναφορά στο βίο και το έργο των προσφάτως ανακηρυχθέντων Αγίων, Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, των οποίων οι επίσημες ανακηρύξεις ως Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας έλαβαν χώρα το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου εις την περιοχήν της Λητής. Ενώ παράλληλα αναφέρθη στα χρονικά της ευρέσεως των Σεπτών Λειψάνων των Νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης-Αγγελίνης, τα οποία και ύστερα από 249 έτη επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής της Αγίας το Ζαγκλιβέρι, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν πολλά και διάφορα θέματα πνευματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, επίδωσε ως αναμνηστικό της επισκέψεως τους από το προσφάτος εκδωθέν ημερολόγιο της Μητροπόλεως για το Σωτήριο Έτος 2014 καθώς και από ένα τεύχος της περιοδικής έκδοσης της «Ορθόδοξα Μηνύματα», ενώ όλοι οι παριστάμενοι επισκέπτες είχαν την χαρά και την ευλογία  να προσκυνήσουν και τον παλαιό Σταυρό της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης το οποίο και περιέχει κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πολυμελής όμιλος των προσκυνητών εκ της ενορίας της Αναλήψεως, είχε την ευκαιρία στα πλαίσια της επισκέψεώς τους στην επαρχία μας να επισκεφτούν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά οπού και προσκύνησαν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου ανευρέθηκαν τα σεπτά και χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης – Αγγελίνης της εκ Ζαγκλιβερίου καταγομένης, καθώς επίσης είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανά της Αγίας.

Συνεχίζοντας την επίσκεψη τους μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων όπου και προσκύνησαν ένα από τα παλαιότερα αντίγραφα της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας του Καζάν ενώ παράλληλα ξεναγήθηκαν στους χώρους της Μονής και της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Τέλος, κλείνοντας την επίσκεψη τους στην επαρχία μας προσκύνησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής την θαυματουργό εικόνα της Αγίας Παρασκευής, και τον νεοαναγειρόμενο Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου – Περιβολακίου, ενώ ξεναγήθηκαν στο Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως καθώς και στο προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου και Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Δερβενίου Θεσσαλονίκης.    

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας