(Δελτίο Τύπου) Κουρά Νέου Μοναχού εις την Ιερά Μονήν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Σοχού

Photo Gallery

Το βράδυ της 15ης προς 16η του μηνός Ιανουαρίου ε.έ. ετελέσθη μέσα σε κλίμα κατανύξεως Ιερά Αγρυπνία επί τῇ εορτῇ της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αγίου και Πανευφήμου Αποστόλου Πέτρου, εις την Ιεράν Μονήν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Σοχού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέβη στην κουρά και στην εις Διάκονον Χειροτονία του δοκίμου μοναχού Αγγέλου Γιανούρλια, ο οποίος έλαβε το μοναχικό όνομα Ιάκωβος.

Προ της ενάρξεως της Ιεράς Αγρυπνίας ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ευσέβιος Σπουργίτης εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, το οποίο και ετέθη προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών που προσήλθαν με κατάνυξη και ευλάβεια για να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες της Αγρυπνίας, οι οποίες ετελέσθησαν συμφώνως προς το αγιορείτικο τυπικό. Το σεπτό λείψανο θα παραμείνει εις την Ιεράν Μονήν έως και την εορτή του Αγίου στις 21 Ιανουαρίου ε.έ.

Στη σύντομη ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη εκτενώς στο πρόσωπο του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου, τονίζοντας ότι η ζωή του Χριστιανού μοιάζει με την πορεία του Πέτρου ο οποίος είχε θάρρος, ομολογία πίστεως και ήταν το Στόμα των Αποστόλων. Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τον χειροτονούμενο π. Ιάκωβο τον προέτρεψε να ακολουθήσει τα βήματα της Αποστολικής Διακονίας μέσα από την τέλεια αφιέρωσή του στον Θεό, να αγαπήσει τη Βασιλεία των Ουρανών και τν δόξα εκείνη που ούτε μετατίθεται ούτε εμφανίζεται αλλά είναι αιώνιος και αθάνατος, να έχει πάντα επίγνωση της αμαρτολότητός του και πάντα να ζητά το έλεος του Κυρίου, ο Οποίος θα τον στηρίζει σε κάθε βήμα της πορείας της ζωής του. Ακόμη και σε περιόδους που ο εαυτός του ίσως να κλονίζεται, ο Ιησούς θα στέκεται απέναντί του κοιτάζοντας με τα μάτια που βλέπει πάντοτε όλους μας και όλους όσους θέλουν να βρεθούν στη θέση του Πέτρου και ομολογούν «Ἰησοῦν Χριστόν ἐν σαρκί ἐληλυθότα, ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστί».

Καταλήγοντας ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης μας υπεγράμμισε ότι η ζωή του μοναχού και η ζωή του κληρικού είναι ζωή Ομολογίας και ευχήθηκε στον π. Ιάκωβο η διακονία του στην Ιερά Μονή να είναι τιμία και αγία και το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων Πατέρων της Ομολογίας και της Ασκήσεως να συνοδεύει και να σφραγίζει την πορεία της ζωής και της ομολογίας του. Η ζωή του να είναι αναμμένη λαμπάδα Αγάπης και Αρετής που θα ομολογεί «Ἰησοῦν Χριστόν, καί Τοῦτον Ἐσταυρωμένον».

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ευχαρίστησε τον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητή και Ρεντίνής κ.κ. Ιωάννη για την κουρά και την εις Διάκονον χειροτονία του πνευματικού του τέκνου π. Ιακώβου, ο οποίος επέδειξε ευδόκιμον διαγωγήν, αρετήν, υπακοήν με τον αγώνα και την άσκησίν του καθώς. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την ιδιατέραν συμπαράστασιν και αγάπην που επιδεικνύει στην Ιεράν Μονήν αλλά και γενικότερα στο μοναχισμό και μέσα από αυτή την αγάπη δίδει κουράγιο και δύναμη, ώστε να συνεχίζεται ο αγώνας και το φιλόχριστον έργον που επιτελείται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας