(Δελτίο Τύπου) Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων ΑΘανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Photo Gallery

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Αθανασίου Καβαλλαρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου ο οποίος και εκήρυξε τον Θείον Λόγον αναφερόμενος εκτενώς στο βίο και τη διδασκαλία των τιμωμένων Αγίων, τονίζοντας ότι είναι οι Άγιοι που έδωσαν το μήνυμα της σωτηρίας μέσα από την διδασκαλία τους, ως μήνυμα της αγάπης του Θεού φανερωμένης εν το κόσμο μέσα από το μυστήριο της απολύτου κενώσεως. Διότι ο Θεός εναθρωπήθηκε και έγινε τέλειος άνθρωπος και βλέπουμε στο Πρόσωπο Του την τελειότητα των δύο φύσεων την θεϊκή και την ανθρώπινη και έτσι μπορεί ο άνθρωπος μέσα από την μέθεξη σ’ αυτό το μυστήριο της Σωτηρίας να γίνετε κοινωνός αυτής της αθανάτου φύσεως και να γίνετε και ο ίδιος οικονόμος των αιωνίων αγαθών υπερβένοντας και ο ίδιος δια του θανάτου Ιησού Χριστού, τον θάνατον και δια της Αναστάσεως Του να είναι κοινωνός της ζωής της αιωνίου.

Την κυριώνυμον ημέραν της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Αθανασίου-Λητής, όπου και ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Δωροθέου Νεοφύτου, προχειρίζοντας τον εις Αρχιμανδρίτη, και ο οποίος θα υπηρετήσει την Ιερά μας Μητρόπολη από τη θέση του Ιεροκήρυκος.

Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της ιστορικής ενορίας της Λητής, πλήθος πιστών προσήλθε για να τιμήσει τους δύο Μεγάλους Πατέρες και Πατριάρχες Αλεξανδρείας. Τον Μεγάλον Αθανάσιον ο οποίος ήταν πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου κατά τη διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, και τον Άγιον Κύριλλον, πρωταγωνιστή της Γ΄ Οικουμενικής Σύνοδος, το 431 μ.Χ. στην Έφεσο όπου πολεμήθηκε η αίρεση του Νεστόριου. Μεταξύ των άλλων παρέστησαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Ανασταδιάδης και των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, ο πρ. περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, μοναχοί και μοναχές από τις Ιερές Μονές της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πολλοί ιερείς της επαρχίας μας και όχι μόνον, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κοινότητος Λητής που κρατώντας την Ελληνική Σημαία ανά χείρας προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του προστάτου της κοινότητός τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις μνήμες των Αγίων και στη ζωή της Εκκλησίας τονίζοντας ότι έχουν ως να μας διδάξουν, γιατί η ζωή των Αγίων είναι εκείνη που αποτελεί την απλανή διδασκαλία και την εφαρμοσμένη διδασκαλία στην πράξη του λόγου του Κυρίου μας και του Ευαγγελίου. Οι Άγιοί μας είναι εκείνοι που συνέδεσαν τη ζωή τους με τον Ιησούν Χριστόν και εφόσον το έπραξαν αυτό και συνέδεσαν τη ζωή τους με τον Κύριο που είναι «χθες και σήμερον ο Αυτός» κατόρθωσαν να είναι χθες και σήμερον οι αυτοί. Κάθε λαμπρά πανήγυρις της Εκκλησίας μας δεν είναι απλώς μια εορτή και υπόθεση ενός και μόνο Αγίου αλλά είναι Εορτή και υπόθεση όλης της Αγίας μας Εκκλησίας η οποία ευφραίνεται και τιμά εκείνους που ανεδείχθησαν εν τοῖς πράγμασι Στύλοι της Ορθοδοξίας, απλανείς Διδάσκαλοι και δοχεία της Χάριτος του Παρακλήτου.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον νεοχειροτονηθέντα ο Σεβασμιώτατος κ.κ Ιωάννης τόνισε ότι καλείται και εκείνος σήμερα να υπηρετήσει με διάθεση θυσιαστικής αγάπης και με βιώματα αγιοπνευματικά τα μηνύματα της Αγίας μας Εκκλησίας που εσάλπισαν και οι Άγιοι με την ζωή τους, με την Διδασκαλία τους, με τους αγώνες και τους πόνους τους. Πρέπει να έχει πάντοτε την καρδία του συντετριμένη και τεταπεινωμένη και να είναι βέβαιος στη ζωή του ποτέ δεν θα είσαι μόνος γιατί θα έχει πάντα δίπλα του Εκείνον που είναι το όραμα όλων για να σου γλυκάνει τις πικρίες της ζωής και τις δοκιμασίες που πιθανόν θα προκύψουν. Τον παρότρυνε δε να φροντίσει να είναι ο κληρικός εκείνος που θα έχει μέσα του το φώς τονίζοντας ότι τα μάτια των ανθρώπων θα είναι στραμμένα πάνω του περιμένοντας να δουν από το αγαθόν. Αλλά δεν θα είναι και λίγοι αυτοί που θα περιμένουν τη στιγμή της ανθρωπίνης αδυναμίας και του ανθρωπίνου λάθους. Γι’αυτό οφείλει όταν θα βγαίνει από το κελί του και μέχρι να επανέλθει να είναι ο άνθρωπος της ομολογίας της πίστεως, της ομολογίας των έργων των αγαθών, που θα διδάσκει με τη ζωή του και με το λόγο του. Ό,τι αρνητικό να το αποβάλει και ό,τι αρνητικό να το εκδιώξει, γιατί στη ζωή του είναι καταδικασμένος να πορεύεται μία και μόνο οδόν, την οδόν της αληθείας την οδόν στην οποία τα λάθη δεν επιτρέπονται.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνοδευόμενος εκ των αρχών της περιοχής και με την αθρόα συμμετοχή του κόσμου μετέβη εις την ενορίαν της Ζωοδόχου Πηγής όπου και ετέλεσε τον Αγιασμό στο Αγίασμα το οποίο ευρίσκεται εντός του Ιερού Ναού.

Οι εόρτιες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια τους έτους είς την Ιεράν μας Μητρόπολιν και οι οποίες θα είναι αφιερωμένες εις τους δύο προσφάτως ανακηρυχθέντες Αγίους Ακάκιο και Δαμασκηνό τον Στουδίτη, έκλεισαν με την πολιτιστική εκδήλωση που ετελέσθη στην κεντρική αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Ιερού Ναού και των πολιτιστικών Συλλόγων της Λητής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας