(Δελτίο Τύπου) Ακολουθία Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών είς τον Ι.Μ. Ναό Αγ. Παρασκευής - Λαγκαδά

Photo Gallery

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, χοροστάστατησε το απόγευμα της 7ης Μαρτίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, κατά την Ακολουθία των Χαιρετισμών όπου εψάλλει και η Α΄ Στάση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Προ της ενάρξεως της Ακολουθίας των Χαιρετισμών πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως μας.

Στον κατάμεστο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού έψαλλε τους Χαιρετισμούς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας υπάρχει η ζώσα παρουσία του Κυρίου, της Θεοτόκου, και των Αγίων μας, γιατί η Εκκλησία μας είναι μία κοινωνία Αγίων προσώπων που μπορεί κανείς να βιώσει την παρουσία Του Θεού επί γης, καθώς και να βιώσει όλα εκείνα τα ουράνια βιώματα που ο άνθρωπος καλείται να ζήσει υπαρξιακά στην παρούσα ζωή αλλά και στην μέλλουσα η οποία είναι η συνέχεια του παρόντος βίου.

Απόψε ο Θεός μας αξιώνει να τελούμε την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών, την ακολουθία εκείνη η οποία μας δίδει την ευκαιρία να ζήσουμε δύο γεγονότα. Το α΄ γεγονός είναι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Μια αγάπη που δεν μας εγκατέλειψε, όταν η δική μας αστοχία και αυτονόμηση μας έβγαλε από τον Παράδεισο. Και β΄ το γεγονός ότι η Παναγία είναι αυτή που τηρεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να σταθεί στην προαιώνια βουλή του Θεού και να δεχτεί το μήνυμα του Αρχαγγέλου που αφορά στην δική μας σωτηρία και αιώνιο ζωή.

Απόψε η Παναγία για τον καθένα από εμάς, δέχεται τον ασπασμό και γίνεται το «δοχεῖο τοῦ Ἀχωρήτου» για να βιώσει αυτό που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει. Για να μπορέσει ο καθένας από εμάς που ζει στην αμαρτία, την αποστασία, στην αμφιβολία και στην απιστία, να στέκεται δίπλα της, ως τέκνο της, και κρατώντας μας στην αγκαλιά Της, να μας ανεβάζει μας ψηλά.

Η Παναγία μας είναι ένα μυστήριο ζωής μέσα στο οποίο κανείς βιώνει μυστικός και μεθεκτικός αυτή την μεγάλη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

Σε αυτήν περίοδο της χαρμολύπης που διανύουμε ας μην αφήσουμε την λύπη να πλεονάσει συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Η λύπη για τις αμαρτίες μας, να είναι η αφορμή της μετάνοιας μας. Η χαρά της σωτηρίας μας, να είναι το βίωμα εκείνο που θα πλεονάζει στην καρδιά και στο νου μας. Θα πρέπει όλοι μας να προσπαθούμε να μην βιώνουμε τον πειρασμό της απογοητεύσεως που έρχεται ο διάβολος να εμφυτεύσει στον νου και στην καρδιά μας, διότι υπάρχει η ελπίδα, το λιμάνι μας, η καταφυγή μας, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η οποία είναι Εκείνη που είναι «Νύμφη Ανύμφευτος», που κατάφερε και εβίωσε την αφθαρσία ως γεγονός της ελεύσεως του Παρακλήτου και ως γεγονός της δικής μας αφθαρσίας, αγάπης και αιωνίου ζωής .

Σήμερα, κατέληξε την ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ζούμε μέσα σε ένα κόσμο που τον κατακλύζουν όλα αυτά τα λυπηρά γεγονότα, που έχουν ως αποτέλεσμα να αφαιρούν από την καρδιά του ανθρώπου την γαλήνη και την ηρεμία, την διάθεση της Προσευχής αλλά την δύναμη της Πίστεως και της ελπίδος. Αλλά όσο περίεργη και να είναι η εποχή μας, βλέποντας παράλληλα και άλλες εποχές που πέρασαν, που πιθανόν μπορεί να βρούμε χειρότερα γεγονότα από αυτά που ζούμε σήμερα, εκείνο που έχει σημασία είναι να καταφέρουμε να αντλούμε συνεχώς δύναμη μέσα από την ζωή του Ιησού Χριστού, την ζωή της Παναγίας μας, την ζωή της Εκκλησίας μας και την ζωή των Αγίων. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον τόπο και στην ζωή. Έχουμε παρόντα στις περιπέτειες της καθημερινότητας μας τον Κύριο, την Παναγία μητέρα Του και Μητέρα όλων μας, που μας παρέχουν συνεχή προστασία και ασφάλεια, αρκεί εμείς να καταφύγουμε προς τα εκεί και να έχουμε σωστό προσανατολισμό βλέποντας που πηγαίνουμε και ξέροντας τι θέλουμε απλώνοντας το χέρι μας λέγοντας στον Θεό «ελέησον ημάς», και στην Παναγία μας «Υπεραγία Θεοτόκε, εσύ που έφερες την σωτηρία στον ανθρώπινο γένος, σώσε και το γένος, την πόλη μας, τα παιδιά μας, το καθένα από εμάς, αρπάζοντάς μας μέσα από την τρικυμία του παρόντος βίου και κρατώντας μας στον λιμένα της δικής σου αγάπης. Πρέπει να έχουμε, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, σωστό προσανατολισμό, σωστή πορεία και τρόπο ζωής, γιατί έχουμε ξεφύγει, μη ξέροντας τι ζητάμε και τι επιδιώκουμε, αφήνοντας παθητικά να καταρρέουν όλα γύρω μας. Πρέπει να κινούμαστε εις Χριστόν φροντίζοντας να οικοδομούμε στην ζωή μας αληθινά οικοδομήματα που θα μας οδηγήσουν εκ του ασφαλούς στην σωτηρία και στην λύτρωση μας, και με την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου που μας συνοδεύει συνεχώς και μας ευλογεί την πορεία της ζωής μας.