(Δελτίο Τύπου) Ημέρα αφιερώσεως στις Ιερατικές Κλίσεις

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Την Γ΄ Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, την επονομαζόμενη της Σταυροπροσκυνήσεως, η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το όπλο της Σωτηρίας, το καύχημα των πιστών και την δόξα της Εκκλησίας. 

Μέσα σε τούτο τον κοσμοσωτήριο συμβολισμό της εβδομάδος της Σταυροπροσκυνήσεως, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσπίσει να τιμά και να προβάλλει τις Ιερατικές Κλίσεις. 

Με αφορμή, το γεγονός αυτό οργανώνονται, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδος από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ιερατικές συνάξεις, εκδηλώσεις και ομιλίες στα πλαίσια της ισχυροποιήσεως των δεσμών μεταξύ των αναγνωστών και των ιεροπαίδων της Ιεράς μας Μητροπόλεως που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από θέματα που αφορούν στα νέα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα και τα Αναλόγια των ενοριακών Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας.

Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν το απόγευμα Σαββάτου 22 Μαρτίου ε.έ., όπου μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής, που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. 

Κατά την ομιλία του προς τους παρισταμένους Ιερείς, Αναγνώστες, Ιεροψάλτες και το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μίλησε επικαίρως για τη μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως τονίζοντας ότι ο Τίμιος Σταυρός είναι πηγή δυνάμεως για τον καθένα που τον προσκυνά και τον ευλαβείται παράλληλα, καλωσόρισε τους νέους της Ιεράς μας Μητροπόλεως κάνοντας εκτενή αναφορά στα καθήκοντα του αναγνώστου, όπως αυτά ορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες, και προτρέποντας τόσο τους αναγνώστες όσο και τα παιδιά του Ιερού Βήματος να συνειδητοποιούν όχι μόνο την ευθύνη που απορρέει εκ του εκκλησιαστικού τους αξιώματος αλλά και τη σπουδαιότητα της διακονίας που επιτελούν στο Ιερό Βήμα, μιας και αποτελούν την στελέχη της Αγίας μας Εκκλησίας. 

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι οφείλουν να λειτουργούν ως πρότυπα για τους υπολοίπους νέους, εστιάζοντας στον τρόπο ζωής και την συμπεριφορά τους εντός και εκτός Εκκλησίας ο οποίος πρέπει να είναι υποδειγματικός και σαν άνθρωποι οφείλουν να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. 

 Σημείωσε δε ότι η ιεροσύνη έχει αναφορά απευθείας στην Αρχιεροσύνη του Χριστού και έχει σχέση με το μυστήριο της ευχαριστιακής συνάξεως. Το χάρισμα της ιεροσύνης είναι πολυεύθυνον λειτούργημα γιατί συνδέεται με το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων. Ο Ιερέας είναι ο ποιμένας που καθοδηγεί και οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία. 

Απευθυνόμενος και προς τους γονείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τους προέτρεψε να ενθαρρύνουν τα παιδιά, όταν εκείνα εκδηλώνουν την επιθυμία να γίνουν ιερείς.