(Δελτίο Τύπου) Κατανυκτικός Εσπερινός είς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου - Μελισσοχωρίου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Το απόγευμα της Κυριακής, 23 του μηνός Μαρτίου ε.έ., και μέσα σε κλίμα κατανύξεως ετελέσθη εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου της Μελισσοχωρίου ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκόμισε προς ευλογίαν των πιστών τον Σταυρόν Ευλογίας της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, εις τον οποίον εμπεριέχεται και τμήμα του Τιμίου Ξύλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη εκτενώς στην ιστορία του Τιμίου Ξύλου η οποία ξεκινάει από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης και την φιλοξενεία του Αβραάμ έως την Σταύρωση όπου εκεί από ένα καταραμένο τρισύνθετο δέντρο (η παράδοση αναφέρει ότι αποτελείτο από κυπαρίσσι, κέδρος και πεύκο) που θεωρούνταν μιας γίνεται ξύλο ζωής διότι ο Κύριο ημών Ιησούς Χριστός με τον θάνατό Του πάνω στον Σταυρό κατήργησε το δικό μας θάνατο και χάρισε σε όλους μας την αιώνιο ζωή.

Εν συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι το όπλο εκείνο της ειρήνης που ενώνει και γεφυρώνει τα χάσματα, είναι το αήττητο τρόπαιο, είναι η νίκη που πηγάζει μέσα από την περιφρόνηση και μέσα από την έσχατη ταπείνωση.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι εκείνος που μπορεί να μας οδηγήσει και εμάς στη θεογνωσία, γιατί μας διδάσκει την αγάπη και προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο, γιατί αν αγαπάς αληθινά τον Θεό αγαπάς αληθινά και τον άνθρωπο και στο σημείο όπου ενώνονται αυτά τα δύο εκεί συναντάς τον Χριστό. Και όταν γνωρίσεις τον Χριστό τότε δεν υπάρχουν αμφιβολίες ούτε περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί γνωρίζεις Εκείνον που είναι Σταυρωμένος για εσένα, Εκείνον που σε ανεβάζει στη δόξα του Ουρανού. Δεν σταυρώθηκε πάνω στον Σταυρό μόνο για να μας ξεπλύνει από την αμαρτία και να μας γλυτώσει από το θάνατο, αλλά έρχεται και μας χαρίζει και κάτι επιπλέον, την αιώνιον ζωήν.

Ο προορισμός του ανθρώπου είναι ουράνιος είναι ουσιαστικός και ο Θεός μας έχει δώσει τέτοια κληρονομία, ώστε να είμεθα κύριοι και να συγκυριεύουμε και να συμβασιλεύουμε μαζί Του, ζώντας μαζί Του.

Η σημερινή λοιπόν ημέρα, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης, είναι ημέρα πνευματικού ανεφοδιασμού. Προσκυνούμε τον Σταυρό του Χριστού, δοξάζουμε την Ανάστασή του, αντλούμε δύναμη από Αυτόν, γιατί ο Σταυρός του Χριστού είναι Ζωοποιός, έχει ζωή και δίνει ζωή και μας δείχνει τον τρόπο και της δικής μας ζωής. Για να ακολουθήσεις όμως τον Χριστό πρέπει να αφήσεις τις υποκρισίες και τις διπροσωπίες και τη διπλή ζωή. Δεν μπορείς να υπηρετείς και τον Θεό και στην πράξη να υπηρετείς την ανομία. Απαρνήσου τον εαυτό σου, σήκωσε στην πλάτη τον Σταυρό που έχει το βάρος, το μήνυμα της θυσιαστικής αγάπης, αγάπησε και εσύ όπως σε αγάπησε και Εκείνος με αγάπη που υπερβαίνει τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Αγάπησε με την αγάπη του Θεού και τότε θα είσαι πραγματικά δυνατός, ελεύθερος έχοντας μέσα σου μία δύναμη αήττητη και αυτή θα είναι η δύναμη του Τίμιου Σταυρού. Και ας μην ξεχνάμε να μάθουμε τα παιδιά μας να φορούν τον Σταυρό επάνω τους που είναι φυλακτήριο. Τον Σταυρό του Χριστού να τον έχουμε στη ζωή μας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού επ’ ευκαιρίᾳ της διπλή εορτής της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσοχωρίου και με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του κατηχητικού σχολείου της ενορίας του Μελισσοχωρίου εορταστική εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν επίκαιρα τραγούδια και ποιήματα που εξυμνούν του αγώνες των προγόνων μας ενώ παράλληλα ανεγνώσθησαν ιστορικά κείμενα της εποχής.