Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου εντός του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Περπατούσης - Ηρακλείου

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Με κάθε επισημότητα και συμφώνως προς την Εκκλησιαστικήν Τάξιν των Εγκαινίων, ετελέσθησαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου, και των δύο παρεκκλησίων, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Οσίου Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτου και πάντων των ἐν Ἁγίῳ Ὄρει διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων και Μάρτυρων τα οποία ευρίσκονται εντός τους  Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Περπατούσης εις Ηράκλειον Λαγκαδά.

Το απόγευμα της 4ης του μηνός Ιουνίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέφερε στον υπό εγκαινιασμόν Ιερόν Ναόν τα μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγίαν Τράπεζαν τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξις των εγκαινίων, ψάλλοντας εντός του Ιερού Βήματος την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει Μαρτυρικά τροπάρια. Εν συνεχείᾳ, ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και παρουσίᾳ πλήθους πιστών και ενοριτών που προσήλθαν από πολλά μέρη της θεοσώστου επαρχίας μας για να παραστούν συμπροσευχόμενοι στο γεγονός της επαρχίας μας, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ένα από τα σπουδαιότερα Προσκυνήματα της επαρχίας μας, καθώς εκεί φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικών της Παναγίας της Περπατούσης, η οποία έχει πραγματοποιήσει πολλά θαύματα στους αναρίθμητους πιστούς που προστρέχουν επικαλούμενοι τη βοήθεια και τη μεσιτεία Της.

Το πρωί της 5ης  του μηνός Ιουνίου ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου κατά τη διάρκεια του οποίου εψάλησαν οι Κανόνες των Εγκαινίων καθώς και των εορτών της Αναλήψεως του Κυρίου και του Γενεθλίου της Θεοτόκου, και εν συνεχείᾳ έλαβε χώρα η Τελετή των Εγκαινίων και η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου και Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων κ.κ. Νικηφόρου.
Μεταξύ του πολυαρίθμου πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με κατάνυξη και ευλάβεια για να πάρουν μέρος προσευχόμενοι στο σπουδαίο αυτό γεγονός της επαρχίας μας το οποίο συντελείται σε ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της επαρχίας, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης και ο Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος το οποίο στεγάζεται και αυτό εντός του προαυλίου χώρου του Προσκυνήματος Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταυρός Μπαλογιάννης
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά ανεφέρθη εκτενώς στη σπουδαιότητα του γεγονότος του εγκαινιασμού ενός Ιερού Ναού, τονίζοντας ότι η τελετή των εγκαινίων έρχεται να μας θυμίσει ότι όπως ο Θεός μέσα στην κτίση και μέσα στη δημιουργία έθεσε τον ήλιο να ανατέλει και να μας δίδει το φώς της ημέρας και να αποκαλύπτει το μεγαλείο της δημιουργίας και να μας χαρίζει τη ζωή που είναι το κεντρικό και κυρίαρχο αγαθό των θείων νοημάτων μέσα στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, έτσι και τα εγκαίνια μας δείχνουν ακριβώς την ανατολή του ηλίου της δικαιοσύνης, του αδύτου ηλίου, του αδύτου φέγγους του Κύριου ημών Ιησού Χριστού ο Οποίος έρχεται να μας κάνει καινούργιους, έρχεται να μας δώσει αυτή τη δυνατότητα να πορευθούμε την πορεία προς τη Δόξα της Βασιλείας Του. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο η ημέρα των εγκαινίων, όπως λέγουν οι Πατέρες, πρέπει να τιμάται με ανάλογη πνευματική προετοιμασία των πιστών, ώστε να έχουν τη χαρά να λαμβάνουν μέσα στη ζωή τους τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ημέρα των εγκαινίων έχει έναν διπλό εόρτιο χαρακτήρα. Αφ’ ενός μεν εορτάζομεν τον προσωπικό εγκαινιασμό των ψυχών και των σωμάτων μας δια της χάριτος του Θεού, αφ’ ετέρου εορτάζομεν τόν καθαγιασμόν του φρικτού θυσιαστηρίου στο οποίον τελείται η αναίμακτος μυσταγωγία.
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης συνεχίζοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στην επικείμενη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, την οποία όπως υπογράμμισε μεθοδεύουν κάποιοι σκοπίμως και εντέχνως, τόνισε ότι αν έχουν δυνατότητα και αν έχουν υπόσταση ας καταργήσουν την ανεργία στην Ελλάδα και όχι την αργία, που είναι αφιερωμένη εις τον Τριαδικόν Θεόν εις τον Οποίον οφείλουμε τα πάντα, ό,τι έχουμε και ό,τι είμαστε. Ας αφήσουν αυτές τις επινοήσεις και ας αφήσουν το λαό μας να έχει παρηγορία εις την Εκκλησίαν και εις τους Αγίους απεκδεχόμενος την χάριν του Παρακλήτου και Παναγίου Πνεύματος. Κοντά στο Θεό, κοντά στην Παναγία μας, μέσα στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας υπάρχει η ελπίδα, υπάρχει η σωτηρία, υπάρχει η δυνατότητα για να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και οφείλουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί να συνειδητοποιήσουμε αυτό το μήνυμα της μεγάλης εορτής, ότι δηλαδή ο Κύριος είναι μαζί μας, δεν είμαστε μόνοι μας. Η αργία στη ζωή μας, όταν είναι αφιερωμένη στον Θεό, έχει ένα διπλό μήνυμα. Από τη μια πλευρά μας δίδει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τον Θεό δια της ζώσης κοινωνίας μέσα στην Εκκλησία και από την άλλη δίδει την ευκαιρία να έχει και ο εργαζόμενος μια ημέρα αναπαύσεως, όπως πολύ σοφά οι Πατέρες μας καθιέρωσαν όλα αυτά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ίωάννης ευχαρίστησε και μνημόνευσε όλους όσους εργάστηκαν και εκοπίασαν για την εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Προσκυνήματος, ιδαιτέρως δε τον Γενικόν Αρχιερατικόν Επίτροπον π. Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αναστάσιον Παρούτογλου, ο οποίος μαζί με τους άλλους δύο εφημερίους του Ιερού Προσκυνήματος, τον Αἰδεσιμ. Πρεσβ. π. Φώτιον Χατζηευθυμίου και τον Αἰδεσιμ. Πρεσβ. π. Δημήτριον Αλεπλιώτην, προσπαθούν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε ο Ιερός τούτος Ναός αλλά και γενικότερα ο χώρος του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Περπατούσης να αποτελεί μια ζώσα καθημερινή εφημερία της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο καθώς και ένα καταφύγιο πνευματικής αναπαύσεως και πνευματικής ευλογίας για όλους εκείνους που καταφεύγουν και ζητούν από την Παναγία μας την χάριν, την ευλογίαν και την μεσιτείαν Της.