Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Κυριακή της Πεντηκοστής εις τον Ι.Μ. Ναόν Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά

Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Η μεγάλη εορτή της Γενεθλίου ημέρας της Αγίας μας Εκκλησίας, η Κυριακή της Πεντηκοστής, εορτάσθη μεγαλοπρεπώς  εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. 

Των Ακολουθιών του Όρθρου, της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εις τον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα και παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά ανεφέρθη εκτενώς στο ιστορικό πλαίσιο του τιμωμένου γεγονότος τονίζοντας την απαρχή του μυστηρίου της Καινής Κτίσεως και της εν Πνεύματι Αγίω Αιωνίου ζωής σε οιονδήποτε πιστεύει στον Χριστό, ο οποίος μας καλεί στην ενότητα της Πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Έτσι και οι Μαθητές καθίστανται πνευματέμποροι κηρύττοντας τα θαυμάσια του Θεού και ομολογώντας την παρουσία του έργου της Σωτηρίας στην κάθε γνωστή γλώσσα και διάλεκτο της εποχής.  Από εκείνη την στιγμή η ενότητα αποτελεί υπόθεση του γεγονότος της σωτηρίας μέσα στην ζωή της Εκκλησίας, η οποία αποτελεί την κιβωτό μέσα στην οποία οικοδομείται αυτή η Σωτηρία.

Το μήνυμα του Ευαγγελίου και του Αγίου Πνεύματος είναι μία Πίστη, ένα Βάπτισμα, ένα Ευαγγέλιο, μια Αλήθεια. Για τον λόγο αυτό και καταργείται το δέσμιο της γλώσσης από την χάρη του Παρακλήτου. Αυτή την μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής καλούμεθα όλοι μας να ζήσουμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος ζητώντας από τον Θεό και Κύριό μας να στείλει το Άγιο Πνεύμα, για να μας στηρίξει, να μας δυναμώσει, να μας συγχωρήσει, να μας εμπνεύσει και να μας απαλλάξει από τους πειρασμούς και του κινδύνους, να μας δωρίσει πνεύμα ισχύος και δυνάμεως, ώστε να μπορούμε να αγωνιζόμαστε τον αγώνα εκείνο που οδηγεί στην ζωή, στο φως που δεν είναι άλλος από τον Ιησού Χρίστο. 

Πρέπει να σταθούμε και να αγωνισθούμε ενωμένοι πάντοτε με την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία που είναι η Αγία μας Ορθοδοξία. Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, όταν ο άνθρωπος πιστεύει εις τον Θεό τότε με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος όλα ταχτοποιούνται και αγιάζονται.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασβιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην κατάργηση της Αργίας του Αγίου Πνεύματος συγχαίροντας παράλληλα τον Σύλλογο των εμποροϋπαλλήλων του Λαγκαδά, οι οποίοι ανακοίνωσαν την απόφασή τους να τηρήσουν την Αργία και να κλείσουν τα καταστήματά τους. Προσέθεσε ότι αυτοί που επεξεργάζονται και μεθοδεύουν τέτοιες κινήσεις καλό είναι να καταργήσουν την ανεργία και όχι την αργία της χώρα μας. Οι αργίες είναι καθιερωμένες στην παράδοσή μας και  προσφέρουν στον καθένα την δυνατότητα και τον Θεό να λατρέψει και να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του. Ο Θεός επευλογεί τις αργίες, καθώς με την δική Του Χάρη αναπαυόμεθα και ωφελούμεθα διττώς και σωματικά, αλλά και ψυχικά. Προέτρεψε όλους δε, να μην κάνουν καμία κίνηση αγοραστική, γιατί όπως τόνιζε και Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την μνήμη του οποίου τιμά όλως ιδιαιτέρως η Ελλαδική Εκκλησία κατά το έτος που διανύουμε, μεταξύ των άλλων σωτηρίων μηνυμάτων που απηύθυνε στο γένος μας ήταν και το μήνυμα περί σεβασμού της Αργίας της Κυριακής και των εορτών. 

Ας φροντίσουμε αυτές τις μεγάλες ημέρες να είμεθα αργοί από την κακία  μακριά από την αμαρτία και κοντά στον Θεό, την χαρά και την Αγάπη Του, γιατί δυστυχώς αυτές τις ευκαιρίες των αργιών, που θεσπίστηκαν για λόγους πνευματικούς, τις καταργήσαμε και τις κάναμε ημέρες τριημέρων, για να φεύγουμε, λησμονώντας την Εκκλησία, τις εορτές των αγίων και το νόημα αυτών. Όλα αυτά χρειάζονται στην ζωή υπό την προϋπόθεση ότι ξεκινούν από τον Θεό και την Ευλογία Του.